Nu finns helt biobaserad impregnering för kläder

Fiberkemisterna på Organotex har tagit ytterligare ett steg mot hållbarhet när de lanserar sin nya, biobaserade impregnering.

Organotex har sakta men säkert vuxit sig allt större i de svenska outdoorbutikerna. Till årets Outdoor by Ispo har de med sig en av sina största nyheter någonsin: Nästa generation av sin impregnering för kläder. 

– Nu är vi inte bara biologiskt nedbrytbara och fria från PFAS – nu är vi också helt biobaserade. Vi är jättestolta över den här produkten, säger Mårten Hellberg, vd och grundare av Organotex. 

Det är företagets egna kemister som arbetat fram den nya formulan, under en produktutvecklingsprocess som pågått i fyra års tid. Det senaste året har de kunnat göra hållbarhets- och funktionstester, och de blev glatt överraskade när de insåg att prestandan inte alls försämrats med den nya formulan. 

– När våra kemister första gången vågade visa upp några data för oss, så visade det sig att vi blivit bättre på alla parametrar. Både i initial egenskap och hållbarhet efter tvätt. 

Mårten Hellberg berättar att redan den förra generationens impregnering prisades i oberoende konsumenttidningar, som till exempel Utemagasinet. Den nya generationen kommer lagom till att de landat ett stort avtal med Nederländernas största återförsäljare Bever. 

– Det blir en fantastisk expansion till Nederländerna. Det blev klart bara för några veckor sedan, och då avslutade de dessutom ett avtal med en tidigare leverantör för att ta in oss. De vill jobba med oss eftersom vi har en helt annan miljöprofil än vad många andra aktörer har.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="30277" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]