Vinterns hetaste säsong står för dörren

På kort tid har Vemdalen Ski Shop byggt upp ett gott rykte som en nischad specialistbutik. Mitt i ett växande turistparadis hittar vi den unga skidbutiken, men med en personalstyrka som samlar många år av skiderfarenhet.

I december 2021 slog Vemdalen Ski Shop upp portarna till en splitterny butik för hängivna alpina skidåkare. Grundaren Anders Håkansson hade brutit sig loss efter många år i Skistars egen butik. Med sig tog han både delar av personalstyrkan, och en stor portion yrkeskunnande. Nu driver de båda företagen varsin butik, tio meter ifrån varandra. 

– Skistar gör också ett jättebra jobb med sin butik, vi kompletterar varandra. Vi behövs båda två nu när Vemdalsskalet har växt så mycket. Alla som jobbar här har i stort sett jobbat 15 år tillsamans med mig, men så gick vi vidare när vi ville göra en specialistbutik, säger Anders Håkansson. 

Butiken specialiserar sig inom alpin skidåkning, alltifrån racing och tävlingsåkning till topptur. Det här är nu Vemdalen Ski Shops andra säsong, och de kan av naturliga skäl inte jämföra sig långt tillbaka i tiden. Men lågkonjunkturen märker de av. 

– Det ser ändå positigt, men vi märker att det går upp och ner på olika varugrupper. Alla är inte lika starka, lite tyngre skidkläder till exempel. Däremot hårdvara, som pjäxor och skidor, det går väldigt bra. 

Att Vemdalen haft en riktig drömvinter bidrar förstås positivt. Likaså att de flesta av deras kunder är hängivna skidåkare som investerar i både sin utrustning och sin tid. Många har stuga i området, och allt fler blir det i takt med att allt mer byggs. 

– Men nu har det varit väldigt bra skidföre i backarna. Det har nästan varit minusgrader hela vintern, och snöläget i Vemdalen är otroligt fint. Vi märker att folk kommer upp hit flera helger i rad, bara för att skidåkningen är så bra. 

Nu stundar en sportlovssäsong i lågkonjunktur: Vad har ni för känsla?

– Vi har hört att det är lite sämre bokat än i fjol, men ändå har vi inte riktigt märkt av det för vår del. Den här säsongen betyder jättemycket. Sportlovet vet vi ju är lite heligt för den svenska familjen, att man ska upp till fjällen och åka skidor. Vi hoppas att den trenden håller i sig.

Anders Håkansson grundade butiken, men driver den tillsammans med sina gamla kollegor från Skistar. Foto: Per Eriksson, Sandra Pettersson
[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="28417" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]