Längdcentrum: ”Vi ska ha världens bästa personal”

En halvtimme från Vasaloppstarten hittar vi en liten butik med stora ambitioner. Mitt i spårcentralen kan man få all hjälp man behöver inför sitt skidköp.

Med bara en dryg vecka kvar till första sportlovsveckan så stundar en av Sveriges viktigaste perioder för skidbutiker. Och det finns ett område i Sverige där marknaden är lite hetare marknad: Dalarna. Inte nog med att hela Sydsverige rör sig förbi landskapet i hopp om att få se lite snö. Mitt i den värsta sportlovsrusningen arrangeras Vasaloppsveckan, för tusentals hängivna längdskidåkare som vill prova på lyckan i spåren mellan Mora och Sälen. Sportfack gör ett nedslag på Längdcentrum i Orsa Grönklitt. 

– Den här närmaste månaden betyder otroligt mycket för oss. Det är ju vår största tid, när folk är lediga och kan komma hit, säger Urban Nilsson, sportchef på Orsa Grönklitt. 

Han har tidigare ett förflutet som vallachef i skidlandslaget, men sedan ett par år tillbaka är han nu bland annat ansvarig för den skidbutik som utgör hjärtat i Orsa Grönklitts Längdcentrum. En liten butik berättar han, men med ett enormt utbud. 

– Här finns allt! Vi har verkligen fokus på rätt saker, det är säkert 90 procent hårdvara. För den som är intresserad är det inte som att gå in i en vanlig sportbutik. 

Med målet att vara Sveriges bästa och största längddestination så lägger Orsa Grönklitt ribban högt. Förutom Vasaloppet så präglas både orten och butikens marknad av skidevenemang var och varannan helg, från motions- till elitnivå. Det gör att butiken har väldigt goda förutsättningar för att erbjuda både varor och tjänster. Skidprovning innan köp, vallaservice och reparationer är självklara inslag i utbudet. Helheten är också det som gör att butiken nu står sig. 

– Vi kanske inte säljer lika mycket produkter men i stället har servicen gått upp för oss ganska mycket. Det ser inte alls så mörkt ut för oss, trots att det är lågkonjunktur. Det känns som att man kanske fortsätter att sköta om sig själv, man tränar, men man köper inte allt nytt, säger Urban Nilsson. 

Personalen i butiken jobbar också som instruktörer och de säljer kurser för besökare på alla nivåer. Urban Nilsson berättar att alla i personalen har en skidbakgrund, och även de säsongsanställda återkommer år efter år. För att upprätthålla den kvalitet de vill ha så ordnar de regelbundet interna utbildningar och uppmuntrar till kompetenshöjning. Exempelvis har de haft personal med i vallateamet för skidskyttelandslaget som nu lär ut till de andra. 

– Det gäller att vara nyfiken och jobba tillsammans som team. Om vi ska vara Sveriges bästa längddestination, då ska vi ha världens bästa personal också.

Längdcentrum satsar på hårdvara, här ska allt finnas. Foto: Pressbild

Butikspersonalen får också komma ut i spåren, som instruktörer. Foto: Pressbild

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="28328" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]