Framtiden är här: Innovation möjliggör att kläder får multistorlekar

Tryck på en knapp och kläderna ändrar storlek efter din kroppsform. Låter det som science fiction? Det är precis vad textildesignern Sam Issa har haft som mål – och nu är det dags för honom att visa upp sin skapelse för världen.

Sam Issa har redan tilldelats årets Skapa-pris för sin textila innovation. Under sex år har han utvecklat en dynamisk väv som gör det möjligt att producera kläder som kan anpassas i storlek, beroende på vem som bär den. I november var han på plats på Ispo för att visa upp sin produkt för hela sport- och outdoorbranschen.
– Det är kul, jag går runt till alla montrar och säger att ”This is groundbreaking”. ”Det säger alla”, svarar de då. Och sen visar jag det här, då blir de eld och lågor.

Han har skapat sin produkt i samarbete med forskare på Linköpings universitet och branschkunniga i textilmeckat i Borås, bland annat från Boråsbaserade hästsportåterförsäljaren Hööks. Det är en polymerbaserad väv som består av två typer av tråd: En smart tråd med minnesfunktioner på fibernivå, som är sammanvävd med en konduktiv ledande värmetråd. När tråden aktiveras med ström så skapas värme, som i sin tur värmer upp minnestråden, vilket gör den mjuk och formbar.
– Den här tråden kan expandera upp till dubbelt upp mot originallängden, och där håller den sig kvar tills materialet kyls ner. Då låser sig storleken, säger Sam Issa.

Men om materialet bara kunde expandera så skulle historien vara slut där. Tack vare minnesfunktionen så kan man också gå nedåt i storlek. När materialet stimuleras nästa gång med el så drar det ihop sig och återgår till den storleken som det hade från början.
– Man kan trycka på en knapp, precis som i filmen ”Tillbaka till framtiden”, och få perfekt passform. Den här storleksprocessen kan man göra om hundratals gånger och man kan väva vilken form som helst för att anpassa till kundens olika behov.

Visionen är att skapa kläder som följer med under tid: De anpassas till växande barn, till gravida kvinnor, personer som går ner i vikt, och till nästa köpare på begagnatmarknaden.
– När man har en produkt som passar så använder man produkten längre. När man inte vill ha den, så kan man hitta en ny användare på andrahandsmarknaden. Då trycker man på knappen och ställer in perfekt passform för nästa person, och skapar ett nytt liv för produkten.
Han och hans medarbetare testade tidigt med att bygga in mikroelektronik men kom fram till att det skapade onödigt restmaterial och att det var svårt att göra skalbart. Nu när lanseringen pågår är tanken att de endast ska leverera komponenter, som är lätta att sy in i vilket klädesplagg som helst. Applikationen är universal och monteras med symaskin. Eltrådarna kopplas exempelvis till en tryckknapp i metall.
– Det här gör att vi kan aktivera en cirkulär ekonomi och cirkulära affärsmodeller, det här är faktiskt hållbart. Nu gör vi impact inom produktionsledet och hela värdekedjan.

Den röda väven värms upp med hjälp av elektronik. När kunden drar upp dragkedjan på stöveln så tänjs väven ut till perfekt passform, och när väven kallnar så stelnar materialet. När produkten lanseras så täcks väven med ett snyggare stretchigt tyg. Foto: Elinor Karlin

Själv har han bakgrund inom textildesign med utbildning i Italien, och är uppväxt i en skräddarfamilj. Nu står han inför nästa steg, efter utvecklingsfasen. Komponenterna ska kommersialiseras och förverkligas i riktiga produkter, som ska ut på marknaden. Med sig i dag har han ett av sina första samarbeten: En ridstövel från Hööks, med en expanderbar kil i stövelskaftet, för att kunna passa alla vidder på vaden. Han hoppas att den ska kunna lanseras i butik under 2023.
– När du har flera storlekar i en och samma produkt så behöver du inte producera många monostorlekar. Tänk om du kan ha small, medium och large i samma produkt, då behöver du inte ha överproduktion på 30–40 procent som det är ungefär i dagsläget. Koldioxidutsläppen minskar, man sparar in på material, produktion, logistik och lagerkostnader, hur mycket som helst.
Företaget, Nano textile solutions, har nyligen genomfört en investeringsrunda för att samla in kapital till patent och rekryteringar. Den blev snabbt fulltecknad, och nu har de bestämt sig för att överteckna och ta in fler investerare. Intresset är enormt. Han nämner ett flertal globala företag som visat ett stort intresse för att arbeta med deras material, aktiva inom alltifrån mode till sportswear, men varumärkesnamnen är fortsatt hemliga.

– Det här är som en dröm. Jag har ägnat tusentals timmar åt det här, det är pinsamt att säga vad jag har haft i timlön. Men det är en passion och jag brinner för hållbarhetsfrågor. Jag vill skapa en lösning som ska hjälpa hela industrin. Nu är det dags!
– Under 2023 kommer vi bestämma vilka marknader vi kommer att täcka. I dag är det skor och kläder, i morgon kanske det är bilar. Vi kan finnas överallt. Investeringarna kommer först och främst gå till att bygga ett effektivt team, men alla som jobbar med det här nu är seniora.

Initialt satsar de på ett marknadssegment, där ridstövlar är en produktgrupp som passar bra för den här typen av material. Men han ser inga begränsningar när det kommer till användningsområde. Utseendet på produkten är inte heller någon begränsning i nuläget.
– Det handlar bara om materialegenskaper och elasticitet. Vi har utvecklat det här i flera år, och vi har kommit så här långt. Jag tror inte att vi har sett alla möjliga potentiella applikationer ännu, utan det är när man har lyckats med en produkt riktigt bra som man kan börja bli kreativ. Nu kommer det komma alla möjliga konstiga förfrågningar, men det är vi beredda på, säger Sam Issa.