Den finska strumpjätten som hoppas på svensk marknad

Sukkamestarit har producerat strumpor till större delen av Europa, även Sverige, men få känner till dem. Nu hoppas de på att deras nyaste varumärke Uphill sport ska bli ett namn även hos svenskar.

2 miljoner strumpor om året tillverkas på en fabrik i finska Tammerfors. I Finland bärs deras strumpor av alltifrån hockeylandslaget till armén – ändå är det få i Sverige som känner till dem. Nu satsar de mer på den svenska marknaden, under flera varumärken: Framförallt är det varumärket Uphill sport som är på tillväxt. 
– Uphill i Sverige är ganska nya, men vi har börjat med att bygga upp en marknad. Våra strumpor säljs redan på Naturkompaniet, men där är det huvudsakligen lifestyle-strumpor under varumärket Sukkamestarit, säger styrelseordförande Jani Tarkki. 

Fabriken är väletablerad på den nordiska och europeiska marknaden och i många år har de tillverkat strumpor för andra varumärken. Nu satsar de på egen dual branding, Uphill sport kom till när företaget ville differentiera sitt sortiment – och satsa på produktion under eget varumärke. 
– Vi har gjort det här i två år nu och det säljer bra. Men många svenskar har förmodligen redan burit våra strumpor, de vet bara inte om det. 

Deras strumpor används av både den nederländska marinen och den finska armén, men produkterna ingår inte i det nya nordiska gemensamma uniformssystemet. 
– Nej, de utelämnade skor och strumpor i sista fasen så våra strumpor är inte inkluderade i NCS-uniformen. Men när upphandlingen inleddes för fem år sedan så var jag med på de första mötena, säger Jani Tarkki.

Materialet är huvudsakligen ull från Uruguay, som spinns till garn i Tjeckien och Österrike. Därefter stickas strumporna i Tammerfors, av de 39 medarbetarna som arbetar på plats. Deras ull ingår i Nativa, en blockkedja för certifierade partners som säkerställer och verifierar ullens spårbarhet. 
– Vår fabrik var den första i Europa att bli certifierad. Det betyder att vi själva har bättre insikt i hur både mark, djur och personal hanteras. Det är mycket som behöver vara på plats när det gäller både det sociala och djurhållningen. 

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="27606" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]