”Sporttvätt” blir nyord 2022

Sportåret 2022 har gjort avtryck även i det svenska språket. Ordet "Sporttvätt" finns med på årets nyordslista. Men vad betyder det?

Fotbolls-VM i Qatar avslutades den 18 december och hela arrangemanget kantades som bekant av kontroverser och kritik. Qatar har av många anklagats för att använda mästerskapet för att lyfta sitt eget rykte och släta över sin bristande demokrati.
– VM innebär en ypperlig möjlighet för Qatar att marknadsföra sig positivt, stärka landets politiska inflytande internationellt och höja sin status, såkallad sportswashing, säger Katarzyna Herd, etnolog vid Lunds universitet.

Och årets VM har lämnat sitt avtryck på mer än ett sätt. Nu har den svenska varianten av ordet, ”sporttvätt”, landat på Språkrådets nyordslista 2022 som presenterades i dag den 27 december.
”Den engelska formen sportswashing är vanlig även i svenskan, men på senare tid har också det försvenskade sporttvätt etablerat sig”, skriver Språkrådet i sitt pressmeddelande.

Orden på listans hämtas framförallt från media, berättar Språkrådets Ola Karlsson för Dagens nyheter.
– Vi bantade ner listan från kanske 300 ord, lite beroende på hur man räknar. I år fanns också en del ganska laddade ord som vi tvekade kring om vi skulle ha med eller inte.

Den som googlar på ”Sporttvätt” lär dock bli besviken. De allra flesta sökresultaten som kommer upp är tvättmedel för sportkläder. Först om man lägger till sökord kopplade till just fotbolls-VM i Qatar så får man resultat som har med det nya ordet att göra. Det finns en Wikipediasida som beskriver det svenska ordet, som skapades den 23 november i år.

Hela nyordslistan finns att hitta hos Institutet för språk och folkminnen.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="27503" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]