Silva köper Primus: ”En perfekt matchning”

Två svenskgrundade företag ska bli ett när Silva förvärvar klassiska Primus. Till våren går affären i lås.

I början av december slog det ner lite av en bomb i outdoorbranschen. Silva, känd för kompasser och pannlampor, köper friluftskökstillverkaren Primus. 
– Det här är väldigt roligt och vi har fått ett otroligt bra mottagande, positivt från både kunder och bransch. De flesta verkar förstå logiken i den här affären, säger Richard Jägrud, vd på Silva. 

Även Silva fick ny ägare i augusti 2021, då de köptes upp av riskkapitalbolaget Verdane. Därefter har de utarbetat en ny strategi tillsammans med sin nya ägare, där de bland annat ville göra tilläggsförvärv.
– Vi tror att det är viktigt att vi blir en större spelare på marknaden, vilket gör att vi kan ger bättre service till våra partners. Sedan gjorde vi en lista på vilka varumärken som matchade våra krav, och Primus hamnade väldigt högt upp på listan, säger Jägrud.

Målet var att hitta ett starkt, nordeuropeiskt varumärke som säljer till samma kanaler som Silva, men inte överlappar i sortiment. Fokus var att hitta ett bolag som också säljer främst utrustning. Allt det hittade de i Primus. 
– Vi tycker att Primus är en perfekt matchning baserat på de kriterier som vi satte upp. Vi kommer att vårda och utveckla både Primus och Silva som helt individuella varumärken.

Men hur det gemensamma arbetet ska se ut är fortfarande oklart. Nu inleds den period där just det gemensamma arbetet ska utkristalliseras. Affären går i lås den 28 april och fram till dess är Primus fortfarande ägt av Fenix outdoor. 
– Nu handlar det om att bryta loss Primus och integrera i det nya bolaget. Integrationen är nyckeln till en lyckad sammanslagning och det har högsta fokus just nu. Framtida strategier kommer vi sätta tillsammans efter den 28 april. 

Förvärvet inkluderar hela Primus organisation, även om de kommer behöva stärka upp med de funktionerna som de inte får med sig från förvärvet. 
– Vi kommer ta organisationen som den är, vi har inga planerade organisationsförändringar. Vi har som ambition att vi ska flytta ihop under samma fysiska tak så småningom, men eftersom vi signerade för bara två veckor sedan så är vi inte där ännu. 

Båda företagen grundar sig i svenska innovationer. Primus grundades 1892 och revolutionerade snart världsmarknaden med sina fotogenkök. Silva ligger bakom världens första vätskefyllda kompass som lanserades 1933. Richard Jägrud vill trycka extra på att de båda varumärkena kommer att fortsätta stå för sig själva. 
– Vi kommer inte att mixa, de är båda så starka och det vill vi driva vidare. I branding och produktutveckling är det tydligt att Silva och Primus är separata. Däremot ser vi framför oss att vi kommer ha gemensam sälj- och backofficefunktion.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="27489" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]