Fiskenät blir kläder för väder

Kan fiskenät gå tillbaka till fiskarna - trots att de är utslitna? Javisst!

Först var det fiskenät. Nu återanvänds istället fibrerna i fiskeutrustningen som skalkläder som de japanska fiskarna kan använda till sjöss. Det presenteras av japanska D-Vec i deras kollektion Be Earth-friendly. 

– Själva materialet som vi gjutit om till tråd är ursprungligen 100 procent fiskenät, insamlat på Hokkaido, berättar Shinya Sato, chefsdesigner. 

Tekniken visades tidigare på Tokyo Fashion Week i våras, men på Ispo by München presenterar de nu 2023 års kollektion. Annars producerar de haut-couture på den japanska marknaden, men här visas högteknologiska vattentäta kläder som ska pryda fiskare. 

– En av våra största fördelar är spårbarheten för materialet, vi vet precis varifrån det kommer ursprungligen. Sedan betalar vi tillbaka till fiskare i Hokkaido. 

Först maler de ner uttjänta fiskenät, varpå de smälter ner dem till pellets. Pelletsen behandlas och spinns till tråd som går att väva till tyg. Det är en teknik som blir mer och mer beprövad – men det är inte lika många som producerar hela klädesplagg i materialet. 

– Från topp till tå kommer materialet i de här kläderna från Hokkaido. Det är återvunnen nylon från lokala japanska områden.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="27399" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]