Så ska formgjutna inlägg bli roligare – och lättare

Formgjutna skoinlägg som kommer hem med posten. En innovativ startup hoppas göra god fotkomfort mer tillgängligt för alla.

Om du är en av de som använder formgjutna inlägg till dina skor så vet du vilken långdragen process det kan vara: Först går du till en klinik som ska fota fötterna. Därefter boka tid för att göra en gipsavgjutning, och få dina fötter masserade med varmt och fuktigt gips av en främmande människa. Efter det gör du ytterligare ett besök när du ska hämta ut dina nya sulor. Och så får du hem ett par trekilos gipsfötter som måste förvaras, och tas med i handväskan till kliniken varje gång du behöver nya inlägg. Och det behöver du, för har du en gång provat dem så vill du inte vara utan dem. 

Låter det krångligt? Nu är en ny innovation på väg ut på marknaden. Med hjälp av den ska konsumenten kunna göra hela förarbetet själv hemma. Och i stället för att ha ett par gipsfötter i garderoben i flera år, så sparas dina fötter i stället digitalt. 

– Om man vill få tag i den här typen av produkt så måste man i nuläget gå till typ en fotspecialist eller en klinik. Dit går man inte om man inte har besvär, och det är ändå många som drar sig för att söka professionell hjälp. Det är tidskrävande, säger Adam Strandsten, medgrundare av My Feet ID. 

Trampa i en låda för att forma fotavtrycket. Foto: My Feet ID
Sulan som kommer hem ska vara slimmad. Foto: Pressbild

Än så länge finns produkten endast i form av en kickstarter på nätet. Den som backar projektet kan till sommaren få hem en foambox, alltså en låda fylld av formbar skummassa. Trampa i lådan, stäng den, och posta tillbaka – så får du så småningom hem ett par specialanpassade inlägg för skor. 

– I stort sett säger vi att alla som använder skor kan dra nytta av produkten. Den bygger stöd och stabilitet och avlastar kroppen. Dessutom jobbar den förebyggande mot belastningsskador. I början har vi valt att rikta oss mot en något yngre målgrupp: Det ska vara lätt att förnya och du kan nästan göra det till en rolig grej, säger Adam Strandsten. 

När han och hans kollegor tar emot lådan med de intrampade fotavtrycken så går de över lådan med en 3D-scanner. De bygger upp fotavtrycket med cad-modellering och lagrar avtrycket digitalt. De som ligger bakom My Feet ID är produktdesigners och produktutvecklare, och de har gemensamt har flera års erfarenhet av att producera ortopediska sulor. 

– Eftersom vi redan jobbar med 3D-scanning så har vi även digitaliserat mycket av produktionen av ortopediska sulor. Med hjälp av det så kan vi göra det roligare, snyggare och mer tillgängligt för fler. Det här är verkligen en produkt för alla. 

De första leveranserna beräknas komma i slutet av juli, enligt den kickstartern som de använder just nu för att backa upp projektet. Även i fortsättningen kommer de förmodligen att satsa främst på att sälja genom egen e-handel, även om de har börjat titta på om de skulle kunna para ihop sig med andra återförsäljare. 

– Det finns inget syfte för oss att använda fysiska butiker, utan det skulle vara större e-handlare. Då är det här något som skulle kunna öka bredden på deras sortiment och erbjuda deras kunder något som inte finns i dag. Men vi har inte tagit några beslut ännu, nu är det fokus på att bli klar med kickstartern och leverera. Sedan får vi utvärdera vilken väg som är rätt att gå, säger Adam Strandsten. 

Materialet kommer från Asien och precis som med allt annat så är de globala leveranserna just nu lite instabila. Men produktionen och monteringen av själva sulan gör de på plats i Stockholm. Sulorna kommer att passa de flesta, oavsett aktivitetsnivå, även om Adam Strandsten rekommenderar att de som vet med sig att de har stora ortopediska besvär och smärtor fortsätter att gå till en fotspecialist. 

– Men vi har planer på att komma med andra produkter också, i och med att vi kan göra avgjutningar. Så småningom vill vi att man ska kunna prata med våra ortopedtekniker innan man beställer. Den här första produkten som vi släpper nu är en mera slimmad variant, och man måste ju börja någonstans.

Adam Strandsten, andra från vänster, är en av de fyra grundarna. Tillsammans har de flera års sammanlagd erfarenhet av att jobba med ortopediska inlägg. Foto: Pressbild