Woolpower fortsätter samarbeta med spillull

Tidigare var det Icebugs-skor. I vår släpper de Trangia-fodral. Woolpower fortsätter att stärka sin miljöprofil genom att erbjuda sitt överblivna material till andra leverantörer.

En av Trangias större nyheter i vår är resultatet av ett svenskt samarbete. Östersundsbaserade Woolpower bidrar numera med material till en serie ullfodral för Trangias produkter. Materialet är en filtad spillull, från det som blivit över när Woolpower tillverkat sina egna ullprodukter, som underställ och strumpor.

– Det här är jätteroligt. Det är många varumärken som vill satsa på hållbara material, och då är det filtmaterial som vi tillverkar från produktionsspill väldigt användbart, säger Woolpowers operativ chef Ulrika Rogeman.

Materialet består av minst 50 procent ull och max 50 procent syntet. Fodralen finns både för Trangia 25 och 27, samt till deras kaffepannor och tänger. Det är inte första gången som Woolpower gör den här typen av samarbete. Sedan flera år arbetar de tillsammans med den svenska skotillverkaren Icebug. Där blir den återvunna filten en sneakersvariant och en stövel, båda i färgen som Woolpower kallar ”recycled grey”. Woolpower själva kompletterade redan 2015 sitt eget sortiment med produkter av den återvunna filten, bland annat varma sulor och sittunderlag.

Woolpowers ull kommer från merinofår i Patagonien, men resten av företagets produktionskedja sitter i Sverige, med fabrik i Sverige. Att samarbeta med svenska företag för att utnyttja deras spillmaterial bättre är en strategi som Ulrika Rogeman hoppas att företaget kan fortsätta med.

– Ja, vi är absolut positiva till att ha fler samarbeten. Vi tycker det är jättebra att man inte använder nya råvaror, utan kan utnyttja det som redan finns. Det är perfekt att skapa det utifrån produktionsspill.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="25840" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]