Månadens Diva: Johanna Davidsson

Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

Hur kom det sig att du valde sjuksköterskeyrket och hur har du möjlighet att kombinera det med dina äventyrsresor?
– Jag valde sjuksköterskeyrket för att jag tycker att det är ett spännande yrke där man faktiskt gör något bra. Det är inget kul att vara sjuk, så kan jag göra dagen lite bättre för en patient så är det givande för mig. Jag valde också yrket för att det ger mig mycket frihet. Jag har möjligheten att vara borta en längre period och sedan komma tillbaka och jobba intensivt. Det finns alltid jobb. Yrket gör det möjligt att jag kan lägga mer tid på mina äventyrsintressen än om jag hade haft ett måndag till fredag, 8–5 jobb.

Ditt senaste stora äventyr gjorde du tillsammans med din storasyster Caroline. Berätta, hur ledde era tankar fram till målet att åka kite tvärs över Grönland?
– Jag hade gått och tänkt på en längre tur och ville till en plats med snö och is. Därför lockade Grönland. Det var jag som kom på idén och jag tänkte att min syster blir säkert med om jag frågar. Hon svarade att ”vi varken är gravida eller ska gifta oss så det finns inga ursäkter, bara att svara ja”. Två år senare kitade vi över Grönland tillsammans. Min syster visst inte var kite var när hon sa ja…

Du och din syster är ute på en föreläsningsturné just nu, visionen är att inspirera fler att uppfylla sina drömmar. Vad har ni tagit med er från äventyret på Grönland som kan inspirera?
– Åh, det finns så mycket som vi vill berätta om och förmedla. Det är en upplevelse att vara mitt ute på inlandsisen och ha full kontroll över kiten och beta av mil efter mil medan tankarna får vandra fritt. Resan har också gjort att vi som systrar har kommit varandra ännu närmare och har ett fantastiskt minne att dela med varandra resten av våra liv.
Vi hoppas att vi kan inspirera andra att satsa på sina drömmar genom att berätta om hur vi var osäkra på om vi skulle klara det. Men en sak som är säker är att vi hade i vart fall inte fixat det om vi inte hade gett det en chans. 

Under 2016 ska du själv skida till Sydpolen. Vad gör att du denna gång vill genomföra ett stort äventyr solo?
– Jag gillar att vara på tur både med vänner och ensam. Den här gången vill jag vara ensam. Det är en annan upplevelse att vara ensam. Jag måste lita ännu mer på mig själv och mina beslut. Jag bestämmer själv tempo och dagens upplägg. Jag trivs bra i mitt eget sällskap och så tycker jag det är lyxigt att få tänka klart tankar utan att bli störd. När jag solopaddlade runt svenska och finska kusten stortrivdes jag i mitt eget sällskap. Jag tror att det kommer att bli en stor upplevelse på många sätt och förhoppningsvis kommer jag känna mig starkare och tryggare efter turen.

De äventyr du ger dig ut på kostar en del i både tid och pengar att genomföra, hur får du ihop det?
– Jag arbetar som sjuksköterska i Tromsö i Norge, men lönen räcker inte till att finansiera en tur till Antarktis. Därför söker jag sponsorer och samarbetspartners. Jag har redan några sponsorer men jag behöver mer hjälp för att ta mig fram till startskottet. Nu söker jag företag som vill bli ihopkopplade med lite galen äventyrlighet-, våga satsa- och drömma-anda.

Har du märkt av någon skillnad i sponsring från företag när det gäller dina manliga och kvinnliga äventyrskollegor?
– Jag ser det som en fördel att jag är kvinna och söker sponsorer för äventyr, en bransch som är mest mansdominerad. Därför blir jag som kvinna mer unik. Om det blir lättare eller svårare det återstår att se, än så länge har jag inte upplevt någon skillnad.

Ett sista råd till de som vill men som inte vågar?
– Sätt ett datum och beställ en biljett!

Sara Georgs

Månadens Diva: Johanna Davidsson