Månadens Diva Helena Jacobsson

Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

Varför tror du att fler kvinnor på höga positioner skulle öka försäljning och tillväxt?
– Helt enkelt för att många av kunderna är kvinnor och då borde det vara naturligt att kvinnor är med och på­verkar i alla olika positioner. För mig handlar det inte om att ha en fin titel eller höga positioner utan möjligheten att påverka.

Vad är din åsikt om kvotering?
– Att kvotera in kvinnor tror jag tyvärr inte är det rätta sättet utan jag tror att kvinnor däremot ska vara mer öppna för att hjälpa och stötta varandra och här är Divas ett bra forum. Röhnisch är ett levande exempel på ett företag där man varit orädd för att plocka in olika kompetenser och mestadels­ kvinnor i ledande positioner och det har ju visat sig att det varit framgångs­rikt, så mindre rädsla för gamla in­­vanda mönster tror jag är framtiden för att fler kvinnor ska sitta i ledande positioner där strategier och beslut fattas.

Vilka förändringar ser du inom sportbranschen?
– Hälsa och välmående är viktigt bland många människor och jag tror bara att det intresset kommer att öka i framtiden. Man ser sportmode överallt och konkurrensen blir större vilket­ gör att sportindustrin måste våga tänka­ nytt och ta influenser från alla håll som fashion, mat och hälsoindustrin. Jag tycker man ser att köpbeteendet ändrats och man kan inte fortsätta på samma sätt som man gjort genom åren med att plocka in en vårkollektion som ska hålla i flera månader utan att man uppdaterar och kompletterar sin outfit kontinuerligt. Idag är sportprodukter mode med kontinuerliga nyheter­ och inspiration. Modebranschen har hjälpt att man inte bara köper efter behov utan att nyhetsvärdet i säsong är superviktigt. Modegraden höjs och det går snabbare, här har vi massor att lära oss från modebranschen.

Vad är du mest stolt över med din karriär?
– Det är svårt att nämna en specifik­ sak. Jag är väldigt stolt över att ha fått vara med och förändra sportbranschen.­ Jag var med från första dagen då Stadium öppnade sin första butik på Sergel­gatan vilket på den tiden var revolutionerande. 

Var är du på väg i karriären?
– Jag kommer från september månad att börja som Section unit manager på Stadium efter att ha varit 6 år på Röhnisch. Man gör ett stort omtag på inköpsavdelningen och jag ser fram emot att få vara med i den energi och framåtanda som finns på Stadium och hoppas att jag kan få fortsätta att utvecklas och vara nyfiken varje dag i mitt jobb även i framtiden. 

Vem är din role model?
– Min mormor var en fantastisk person som inspirerat mig genom sin nyfikenhet, småländska envishet och trendkänslighet. Hon var ”matriarken” och det smittade av sig på min mamma och moster och har smittat av sig på mig. När mormor var lite över 80 år så ringde hon och ville kolla vad som gällde rent trendmässigt. 

Vilken super power skulle du välja om du fick chansen?
– Svårt att välja men det skulle nog vara att kunna flyga, jag gillar att se saker ovanifrån och från ett annat perspektiv. Det är det som är min styrka.