Årets Leverantör Sport 2013

Efter två års frånvaro är Boråsföretaget 8848 Altitude tillbaka på tronen i Årets Leverantör. Med skyhöga poängen 29,0 lämnade de konkurrenterna långt nedanför sig.

Årets Leverantör Sport 2013

Trea, trea, etta, femma, tvåa och etta – där har ni 8848:s placeringar i Årets Leverantör Sport under de senaste sex år. Onekligen imponerande läsning. I år vinner företaget undersökningen i stor stil. När poängen från samtliga kategorier räknas samman får företaget hela 29,0. Det är inte bara en av de högsta totalpoängerna genom åren utan även 0,9 poäng före tvåan Pure Fishing och 1,7 poäng mer än vad 8848 fick förra året.

För att vinna Årets Leverantör brukar det inte räcka med att glänsa i ett fåtal kategorier. Årets undersökning är inget undantag som ni kan se om ni tittar på listan i slutet av artikeln. 8848 vinner tack vare en jämnhet sett över hela linjen. Inte i någon kategori hamnar 8848 utanför topptio-listan och företaget vinner kategorierna Service, Leveranser och Kvalitet. Även i kategorierna Lönsamhet och Efterfrågan har företaget fina placeringar (tvåa respektive femma) medan man hamnar lite längre ned i kategorierna Reklamationer och Säljstöd (nia respektive tia). Lite längre fram i tidningen kan du läsa mer om hur 8848 bar sig åt för att vinna.

Tvåa på årets lista är klättraren Pure Fishing. Efter att 2010 ha legat på en 67:e plats tog man sig 2011 upp till 23:e plats. Förra året knep Pure Fishing 5:e plats och i år klättrar företaget till en andraplats med totalpoängen 28,1.

Det är inte kategorisegrar som ligger bakom framgången. Snarare handlar det om hårt jobb i samtliga kategorier. I fem av sju kategorier får företaget över 4 poäng och i endast en kategori (Lönsamhet) hamnar Pure Fishing utanför topptio. Bäst går det i kategorierna Service, Leveranser, Kvalitet och Efterfrågan – fyra kategorier där företaget blivit bättre för varje år som gått.

Årets Leverantör Sport 2013
G.W. Greiff sopar hem Lönsamhetskategorin och lämnar konkurrenterna långt efter sig.

Trean på listan har precis som Pure Fishing gjort en imponerande resa under de senaste åren. En plats på nedre fjärdedelen 2011 byttes förra året mot en sjundeplats och i år tar Ivanhoe en tredjeplats. Bronset bärgas genom höga poäng i samtliga kategorier men där Kvalitet (4,4 poäng) och Service (4,2 poäng) sticker ut. Jämfört med förra året höjer Ivanhoe sin totalpoäng med 1,3. Det är inte omöjligt att förbättringen kan hänföras till förra årets beslut att flytta hem produktionen till Sverige från Estland.

Årets fyra är en av de verkliga giganterna i Årets Leverantör-historien. Adapt Comfort fortsätter att lyssna på sina kunder och ge dem god service, punktliga leveranser och smidig hjälp vid reklamationer. Om företaget marknadsfört kommersiellare produkter med en större efterfrågan från slutkonsumenten hade det sannolikt hamnat några snäpp högre upp på listan.

JO Sport är den topptio-nykomling som placerar sig högst upp på listan. Företaget gör det genom att höja sig i samtliga kategorier. Mest ökar företaget i kategorin Säljstöd men även service, leveranser och reklamationer har vässats, det sistnämnda så väl att JO Sport vinner hela kategorin. För butikerna måste det kännas skönt att samarbeta med en leverantör som trots en väldigt bred varumärkesportfölj håller leveranstider och ser till att lösa de eventuella problem som uppstår.

Fjolårsvinnaren Hestra hittar vi på en delad sjätteplats. Orsaken bakom tappet står faktiskt inte att finna i att Hestra presterat särskilt mycket sämre än förra året. Totalpoängen är endast 0,2 lägre utan här handlar det om att konkurrenterna höjt sig. Istället för en totalseger får Hestra fira att företaget för sjätte året i följd ligger på topptio-listan. En imponerande prestation!

Årets Leverantör Sport 2013
Med minsta möjliga marginal tog JO Sport hem Reklamationer.

På den andra sjätteplatsen hittar vi återigen ett företag som tagit stora kliv under de senaste åren. Konfektions- och tillbehörsföretaget M Lindberg kom visserligen på en sjundeplats förra året men året före det hamnade företaget på 71:a plats. Med årets höjningar inom kategorierna Service, Reklamationer, Säljstöd, Lönsamhet och Kvalitet visar Lindberg att förra årets jättehopp uppåt på listan inte var någon tillfällighet.

G.W. Greiff med varumärket Tuxer är årets klättrare. Företaget hamnade förra året på 60:e plats men tar sig i år upp till åttonde plats vilket måste klassas som en oerhört stark prestation. Brödratrion som leder Greiff har sett till att samtliga funktioner inom företaget har blivit rejält förbättrade. Bland annat vinner företaget kategorin Lönsamhet i stor stil men även i kategorier som Säljstöd, Efterfrågan och Kvalitet ökar Greiff kraftigt.

På nionde plats hittar vi förra årets nia, Didriksons. Företaget klev in på topptio-listan förra året efter en tillfällig svacka som placerade dem på 40:e plats 2011. I år höjer de sig i fyra kategorier (Service, Leveranser, Reklamationer och Säljstöd), står kvar på samma poäng i två (Kvalitet och Lönsamhet) och backar i en, Efterfrågan. Totalpoängen stiger med 0,6.

Granqvists med handskmärket Lillsport tar sista platsen i topptio-sällskapet. Placeringen är företagets bästa någonsin i Årets Leverantör och man når toppen genom att öka sin totalpoäng 1,1. Starka ben är service, leveranser och reklamationer men företaget imponerar även i kategorin Kvalitet där man tar en fjärdeplats på kategorilistan.

Innan vi tar en titt på de olika kategorierna kan det vara intressant med några rader om den samlade prestationen av leverantörerna i årets undersökning. Precis som förra året har leverantörerna blivit bättre jämfört med året före. Förra året krävdes det en snittpoäng på 21,6 för att kvalificera sig bland Sveriges 100 bästa leverantörer. I år hade den siffran ökat rejält och skrevs till 22,2. Även vinnarscoren hade ökat, från 27,4 förra året till 29,0 i år.

Årets Leverantör Sport 2013

I kategorin Service ber vi butikerna bedöma bemötandet av leverantörens samlade personal. Eftersom serviceanda inte är något som går att beställa på internet utan kommer genom hårt och framförallt konsekvent arbete så är det inte förvånande att vi för tredje året i rad hittar dessa tre företag i den absoluta toppen: 8848, Adapt Comfort och Backcountry Equipment. 8848 är ensam etta på 4,4 poäng men sedan följer ett helt koppel av leverantörer på en delad andraplats på poängen 4,2.

Att en leverantör håller det som avtalats när det gäller leveranser är en av de viktigaste punkterna i ett samarbete. Att hamna högt i den här kategorin är därför en extra stor fjäder i hatten och gör leverantören väldigt attraktiv för butikerna. I år är det totalvinnaren 8848 som toppar kategorin. I övriga toppen, på en delad andraplats, hittar vi som vanligt Adapt Comfort och Backcountry men även Granqvists och JO Sport.

En leverantör som snabbt och korrekt hanterar reklamationsfrågor är en bra partner när kunden kommer in i butiken med ett trasigt blixtlås. Visserligen har butiken ansvar gentemot konsumenten men med leverantören i ryggen blir hanteringen så mycket enklare. I år har JO Sport skött sig föredömligt och tar delsegern. På delad andraplats återfinns Aclima, Adapt Comfort, Asics, Lindberg, Newline, Pure Fishing och Sportwin.

Årets Leverantör Sport 2013
Asics vinner kategorin Efterfrågan tillsammans med Åre Skidfabrik.

Säljstöd är den kategori där leverantörerna år efter år får sämst betyg. Varje år blir snittbetyget för samtliga leverantörer endast strax över godkänt. I år har vi två leverantörer som delar på förstaplatsen, Aclima och Future Trading. Poängen var 3,9 vilket historiskt sett är ett av de bättre resultaten. Adapt Comfort och Åre Skidfabrik (Extrem) delar på tredjeplatsen.

Att ligga högt upp på den här listan är sannolikt ingen nackdel när butiken måste välja mellan två konkurrerande varumärken. G.W. Greiff är leverantören som toppar listan i år och man gör det i stor stil. Poängen skrevs till 4,7 vilket var 0,4 poäng före de delade tvåorna 8848 och Wänerstedt.

Produkter som håller är inte bara bra för miljön utan även för butikens rykte och kundnöjdheten. Traditionellt brukar toppen innehålla många svenska företag och årets lista är inget undantag. 8848 tar här en av sina delsegrar (4,5 poäng), tvåa är Ivanhoe (4,4 poäng) och trea är fjolårets total- och kategorivinnare Hestra.

Med en butik fylld av efterfrågade produkter så har man tagit många steg mot ett avslut redan när kunden kliver över tröskeln. Ofta hittar vi internationella storföretag högt upp på den här listan och så även i år. Men vi hittar även dess motsats, det lilla lokalt förankrade företaget. Åre Skidfabrik (Extrem) delar nämligen förstaplatsen med jätten Asics. Nike och Pure Fishing delar på tredjeplatsen.
För att underlätta inför det stundande inköpsarbetet har vi som vanligt tittat på hur leverantörerna står sig mot varandra inom vissa utvalda segment.

Årets Leverantör Sport 2013

Med tanke på hur starka bollsporter vi har i Sverige måste det här segmentet räknas som ett av de viktigaste i butiken. I den absoluta toppen ligger Svenska Select som tar hem segmentssegern för andra året i rad. Strax nedanför kommer Uhlsport och New Wave Sport som har trimmat sitt arbete i flera kategorier jämfört med förra året. Ganska långt efter hamnar stora företag som Adidas och Puma medan Nike inte tar sig in på den åttahövdade listan.

På grund av den branschglidning som förekommit under den senaste tioårsperioden förväntar sig dagens konsumenter att hitta ett bra utbud av kläder när de kommer in i en sportbutik. Att ha bra konfektionsleverantörer vid sin sida är därför av högsta vikt i den allt hårdare konkurrensen. Högst upp på listan tronar totalvinnaren 8848 följd av Ivanhoe på andraplats och G.W. Greiff på en tredje plats.

Outdoor är ett viktigt segment i de allra flesta butiker. Förra året var det Granitbiten, Haglöfs och JO Sport som tog de tre översta platserna. På årets lista är det endast JO Sport som hänger kvar på topptre-listan, de kommer tvåa. Vinner gör Pure Fishing och trea kommer Aclima.

Alla i Sverige bär skor om vi undantar de allra, allra minsta. Inte konstigt då att många sportbutiker låter skor uppta en stor del av försäljningsytan. Med en så stor del av butiken avsatt för skor gäller det att ha rätt leverantörer med sig på tåget. I år toppas listan av Asics som slutar 0,9 poäng före tvåan Gerisale (Saucony). Trea är Amer Sports.

Sverige är ett vintersportland oavsett vad vädergudarna väljer att ge oss för nederbörd. Kommer inte snön där vi bor ser vi till att åka dit den finns och skidor och snowboards är bra intäktskällor för butikerna. JO Sport förekommer i toppen på många av listorna i årets upplaga av Årets Leverantör och den här listan toppar man i stor stil. Tvåa är Åre Skidfabrik (Extrem) och trea är Backcountry Equipment.

Årets Leverantör Sport 2013

Relaterat företag i Sportregistret

  • Adapt Comfort AB • The Footlab

    Adapt Comfort erbjuder marknadsledande produkter för idrottsmedicin, sportfackhandel, ortopedi och rehab • The Footlab • Mc David • Implus • Sof Sole • Nathan • Shock Doctor • Spenco • Stromgren • Yaktrax • Skadeförebyggande komfort för fötter, vrister, knän och rygg samt utrustning för fotanalys, fotscanner.

  • HESTRA

    HESTRA är ett svenskt familjeföretag, grundat i Småländska Hestra 1936, som designar, tillverkar och säljer kvalitativa handskar. Varumärket erbjuder ett brett sortiment av olika material, allt från klassiska skinnhandskar till mockahandskar och svinskinnshandskar. HESTRA utvecklar alltid handskar med största fokus på kvalitet och dig som användare; den professionella utövaren, vardagsmotionären, den modemedvetna kunden och dig där emellan.