Bromslösa parker

Sveriges bikeparks drar allt fler cyklister. Med tjejkvällar, festivaler och kontinuerliga nysatsningar slår de sina besöksrekord år efter år. En gemensam nyckel för de riktigt framgångsrika parkerna finns – att bygga leder så att precis alla kan cykla.

Barbro, Itzy Bitzy och nästa år – Manolito, en nygrävd, svängig blå led med massor av kurvor. Precis som när en viss härjeldalsk Barbro Svensson blev folkkära Lill-Babs över hela Sverige, har Järvsös Lill-Babsinspirerade downhill-leder tagit kommando över epitetet folklig downhill. Alla verkar vilja cykla i Hälsingland.
– Det är lite vår ambition. De som inte cyklat tidigare ska känna att det här är kul, inte jättesvårt, och vilja prova igen, säger delägaren och vd för Järvsö Bergscykelpark (JBP) Lars Lööv.

Och den ambitionen har verkligen fungerat. När Sportfack ringer runt bland Sveriges bikeparks får Järvsö rosor från kollegorna som menar att Järvsö är de som driver på mest i tillströmningen av nya cyklister inom Sveriges downhillcykling. Järvsö har träffat precis rätt i sin vilja att ta cyklingen till alla, från gröna nybörjare till avancerade åkare. Ett enkelt recept: I Järvsö finns välbyggda leder för precis alla. Lars har varit med sedan JBP öppnade sommaren 2010. Sedan dess har antalet sålda liftkort haft en lavinartad ökning. Första säsongen gjordes 2 500 cykeldagar av åkare, 2011 var de 5 000 stycken och 2012 hanns 9 400 cykeldagar med. I år har åkarna i Järvsö gjort 13 500 cykeldagar. En fantastisk utveckling.

Bromslösa parker

Killar i kompisgäng med en medelålder på 30-35 år är Järvsös genomsnittsåkare. Men det är två andra grupper som hjälpt till att toppa siffrorna.

– Tjejer ökar rejält, det är kul. Och även barnfamiljer ökar även om det är i det lilla, säger Lars som menar att anledningen till tjejtillströmningen beror på att Järvsö förstått målgruppen.

– Tjejer gör gärna saker med bara andra tjejer. Därför började vi med tjejkvällar.
”Tjejtorsdagarna” har varit succéer och dragit 350 äventyrslystna cyklister per kväll.

– Det är jättekul, säger Lars som till nästa säsong ändå vill ändra lite på ett vinnande koncept eftersom trycket på anläggningen är så hård och positiv.

– Till 2014 kör vi nog tjejkvällar men samtidigt guidning för killar. Vi har nämligen märkt att killarna inte vill köra när det bara är killar på anläggningen, ha ha!

Den fina utvecklingen i Järvsö gör att Lars Lööv och hans kollegor satsar vidare till nästa säsong. Nuvarande liftar håller för en ökning men nedfarterna blir elva när en extra blå led står klar i vår. Dessutom ökar antalet hyrcyklar från 65 till 80 stycken. De utgångna hyrcyklarna har Järvsö dessutom lyckats få försäljningssnurr på.

– Vi har sålt alla hyrcyklar i år. Nittiofem procent av dem som köpt en cykel är cyklister som tidigare inte haft någon downhillcykel förut, vilka alltså blir nya downhill-cyklister, avslutar Lars.

Bromslösa parker
Alla ska med. Trots att Åres downhillcykling är i världsklass har anläggningen aldrig glömt bort den viktiga kundgruppen barnfamiljerna.

Sverige är ännu ingen stor nation inom downhill sett till antalet utövare och storleken på våra destinationer. De absoluta topparna saknas ändå inte. Åre blev i år utsett till världens fjärde bästa cykeldestination av sajten worldbikeparks.com endast slagen av Whistler i Kanada, Alpe d’Huez i Frankrike och Les Deux Alpes i Frankrike. Det är en minst sagt nöjd Niclas Sjögren Berg, destinationschef för Skistar i Åre som driver Åre Bikepark, som Sportfack når. Liksom Järvsö kunde Åre räkna in ett all time high säsongen 2013.

– Vi ökade antalet cykeldagar med 13 procent till nästan 24 000 cykeldagar, säger Niclas som inte är förvånad.

– Nej, vi är inne i en fin trend sedan ett par år i Sverige och som man brukar säga: Mass follow class.
Att Åre lyckats växa vidare även detta år, handlar enligt Niclas om en kombination. Orten har i eventet Åre Bikefestival lockat cyklister från hela världen. Tillsammans med tjejcykling tillsammans med stjärnor som Darcy Turenne och clinics lockat både de mest avancerade och en växande tjejgrupp. Samtidigt har Åre inte gått i fällan att bygga för häftiga och svåra leder även om möjligheterna är många på ett så pass brant och högt berg som Åreskutan. Orten vill även ha mycket cykling för kompisgäng och familjer, grupperna som ger den viktiga bredden.

– Cyklingen här är tuff och från början byggdes lederna av duktiga cyklister. Nu byggs de av duktiga ledbyggare. Därför får vi fler barnfamiljer och fler cyklister totalt. Vi försöker hela tiden bygga fler lättare leder, säger Niclas och poängterar i nästa andetag att Åre inte glömmer bort de som behöver svårare utmaningar.
Därför öppnades i somras flera nya leder i olika färger. Flera blå leder ligger klara att grävas och till sommaren 2014 öppnas en 900 meter lång röd nedfart.
Trots den ljusa utvecklingen för cyklisttillströmningen i Åre tycker Niclas att det ändå finns ett par orosmoln.

Bromslösa parker

– Det är inte jättebilligt att cykla, speciellt inte för en familj. Jag tror att destinationerna tillsammans med partners inom boende och resor måste hitta paket som blir attraktiva för gästerna, säger Niclas som ser ljuspunkter i att fler och fler orter satsar på utförscykling.

– Det är bra med alla mindre anläggningar som blommar upp. Väsjöbacken, Hammarbybacken, Flottsbro och andra driver mycket av nytillströmningen av nya cyklister.

I Säfsen Bergcykelpark tar många sina första downhillsvängar i karriären. Anläggningen med stolslift och sex leder i alla svårighetsgrader hade en fin säsong 2013. Investeringarna som gjordes under 2010 och 2011 med flera maskingrävda downhillslingor nedför Solberget gav en bra utdelning i sålda liftkort för cykling på berget. Trots att man enligt platschefen Mathias Rosén inte ”gjort något” på två säsonger, som han själv uttrycker det.

– Vi hade ändå en ökning med 10 procent i år och ökade även i fjol, då med 15-20 procent, säger Mathias som när bokslut gjordes i september kunde räkna ihop 2 700 cykeldagar.
Att inga satsningar gjorts i Säfsen beror på ett ägarbyte som pågått en längre tid, förklarar Mathias, som nu ser en ljusning på investeringsfronten när den nya ledningsgruppen är klar.

Bromslösa parker

– Nye vd:n Björn Rinstad är en aktiv mountainbikecyklist och det är kul med nya personer i ledningen som har cyklingen nära hjärtat.
När Sportfack ringer sitter Mathias därför som bäst och skissar på nästa säsongs nyinvesteringar i bergcykelparken.

– Planerna är att bygga en ny grön led och även göra vår röda, maskingrävda led helt klar 2014. Jag skulle också vilja göra en pumptrack-led, säger Mathias som dessutom vill utveckla servicen till gästerna som är nykomlingar inom downhill.

– En tanke jag har är att det ska ingå guidning för alla som hyr cykel hos oss.
En halvtimme med egen guide skulle göra mycket för cykelupplevelsen, menar Mathias som skickat sin personal på utbildning i Åre för ändamålet.

– Grundtanken är att vi vill lära gästerna hur cyklingen fungerar. Det är inte alltid helt lätt att förstå downhill första gången du provar, säger Mathias Rosén.

Under rubriken ”Cykla i Sälen” vill Sälen ge sina besökare en totalupplevelse med riktigt bra boende och mat, uthyrningsmöjligheter och cykling i toppklass enligt Christian Ek destinationschef Sälen.

– Vår målgrupp ser lite annorlunda ut än hos en renodlad bikepark. Vi har en väldigt blandad målgrupp: tjejer, killar och hela familjer. Här cyklar gästerna men man gör också andra saker när man är här, säger Christian.

Därför har Sälen de senaste åren satsat hårt på att ge sommargästerna nya upplevelser. Cykelvasan står i en klass för sig som publikdragare men Christian vill också lyfta fram multisporttävlingen Aim Challenge som en lyckad satsning med 600 deltagare där MTB ingår som gren.

– Det är ett bra exempel på ett event som passar både proffs och dem som vill pröva multisport för första gången. Tävlingen går en lördag och dagen efter är det ett perfekt läge för dem som sover kvar att även testa bikeparken för första gången.

Satsningen på fler leder (till 2014 tillkommer ytterligare en grön och en blå) har gett resultat i form av en fin ökning när det gäller antalet besök i Sälens cykelområde. Antalet gästnätter har ökat med 19 procent vilket i gäster gör att Sälen sommaren 2013 hade 12 000 övernattningar. Sett till antalet åk i bikeparken har även de ökat, med 10 000 fler åk jämfört med 2012 till 47 000 åk i år.Eftersom Sälen inte är en renodlad bikepark-destination bygger mycket även på preparerade och markerade crosscountryleder. Till 2014 blir det ännu större satsningar på XC-cyklingen.

– Målet nästa år är att ha 210 kilometer XC-leder varav 50 kilometer är stig, säger Christian som inte glömmer bort barnen i Sälen.

– Vi kommer även att bygga Valles Cykelland, ett barnrområde intill bikeparken.
Christian ser en tydlig trend för cyklingen i Sälen de senaste åren.

– Gästerna kommer upp för att cykla och inte bara för att testa att cykla. När det gäller downhill ser vi att merparten hos oss vill cykla grönt och blått, säger Christian som också ser möjligheterna att bygga ut uthyrningen, som ökade med 21 procent 2013, vid sidan om downhillcyklingen.
– Vi har 150 cyklar totalt och flest är downhillcyklarna. Vi ser också att landsvägscyklar ökar och kommer 2014 även att hyra ut elcyklar. Det är backigt här i Dalarna och vi ser ett ökat intresse för det.