Sportbranschen ökade med nästan två miljarder kronor förra året. Trots det ökade ingen av de större kedjorna särskilt mycket.

Sportbranschen blev förra årets stora vinnare i detaljhandeln. Medan majoriteten av branscherna backade ökade sportbranschen med nästan 10 procent och kunde när året var slut redovisa en försäljning på lite drygt 22 miljarder kronor.
Men för detaljhandeln som helhet gick det alltså sämre. I löpande priser ökade försäljningen med 2,1 procent vilket gav ett totalt värde på nästan 634,5 miljarder kronor. Det skriver in 2012 som ett av de svagaste handelsåren sedan mitten av 1990-talet sett till procentuell tillväxt.
– Det blev ett svagt handelsår både sett till omsättningsökning men även sett till aktörernas marginaler, säger Jonas Arnberg på HUI Research. Den lilla omsättningsökning som blev har kostat i form av reor.
Den pågående lågkonjunkturen är en av orsakerna till den svaga utvecklingen. En annan orsak är ett förändrat konsumentbeteende.
– Vi kan se att konsumenterna sparar mer än tidigare, säger Jonas Arnberg. Dessutom lägger vi mer pengar än någonsin på resor och restauranger. Det har påverkat detaljhandeln negativt.
För aktörerna i detaljhandeln är det inte bara lågkonjunkturen och förändrade konsumentbeteenden som medfört utmaningar. I flera branscher, däribland sportbranschen, har konkurrensen ökat rejält under de senaste åren.
– Vi har haft flera år med nyetableringar och en ökande e-handel, säger Jonas Arnberg. Det i kombination med en lägre marknadstillväxt gör att det blir en oerhört tuff situation för många med låga marginaler och i värsta fall konkurs som följd.
Men sportbranschen blev alltså en vinnare förra året enligt HUI Researchs siffror. Omsättningen ökade med nästan två miljarder kronor. Sportfacks genomgång av kedjornas omsättning är trots det ingen glädjeläsning rakt igenom. Flera av våra största aktörer ökar visserligen men undantaget XXL är det inte frågan om några jätteökningar.

Stadium sitter kvar som ohotad etta på listan över Sveriges största kedjor. De siffrorna vi har att tillgå är hämtade från det senaste bokslutet som redovisar omsättningen för det brutna räkenskapsåret 2011/2012 och som sträckte sig fram till den sista augusti. Enligt bokslutet uppgick Stadiums försäljning på den svenska marknaden till 4 679 miljoner kronor vilket var en tvåprocentig ökning jämfört med helårssiffran för 2011 (4 600 miljoner kronor).
I en kommentar till Sportfack säger Stadiums vd Gustaf Öhrn att räkenskapsåret visserligen var ett tufft år vädermässigt men att kedjan absolut är nöjd med sina prestationer.
– Vi har en bra utveckling där vi fortsätter att växa, säger Gustaf Öhrn. Vi ser att många av våra konkurrenter har lönsamhetsproblem och backar men vi fortsätter att växa och tjänar fortfarande bra med pengar. Finansiellt är vi jättestarka med en soliditet på över 50 procent, inga lån och en bra kassa. Därför ser vi ljust på framtiden. Konkurrensen hårdnar och det blir tuffare och tuffare men vi är tillfreds och klarar oss bra.
Intersport är Sveriges näst största sportkedja sett till antal butiker och hade under 2012 157 butiker i drift, Team Sportia hade 165 stycken i drift. Omsättningen ökade lite grann och hamnade till slut på 4 232 miljoner kronor. Glädjande för en kedja som tampats med stora utmaningar under de senaste åren.
–2012 var ett tufft detaljhandelsår med många nya konkurrenter, säger Ulf Kinneson, vd Intersport. Vi räknar med att hålla samma försäljningsutveckling även i år.
Team Sportia behåller ett fast grepp om sin tredjeplacering på omsättningslistan. Kedjan tillförordnade vd Lars Stenberg säger till Sportfack att en viss utebliven vinterförsäljning skapade en del överlager där konsekvensen blev lägre bruttovinster.
– Men vi ökade vår försäljning, säger Lars Stenberg. Det betyder att vi bibehöll våra marknadsandelar på en konkurrensutsatt marknad och det är vi väldigt stolta över. Vår målsättning 2013 är att tydliggöra vår marknadsposition och bibehålla våra marknadsandelar. Vi har stora förutsättningar att utveckla och befästa våra marknadsledande positioner på cykel, löpning, längdskidor och ishockey.
Den större aktör som ökade mest i både kronor och i procent var norska XXL. Kedjan öppnade fyra nya butiker under året och passerade omsättningsmilstolpen en miljard kronor.
– Vi är otroligt nöjda, säger Marcus Wibergh, vd XXL. Vi hade en tuff start i början på året med en dålig vinter men i gengäld fick vi en fantastisk decembermånad i slutet av året. Vi fortsätter att ta marknadsandelar och det är viktigt för oss. Nu har vi ett spännande år framför oss. Vi är en riktig sportbutik med mycket hårdvara och tog maximalt tillvara på vintern i början på året. Men nu vill vi ha vår så att vi kan börja sälja cyklar och skor.
Sportringen, Naturkompaniet och Just4Sport når alla en omsättning kring 400 miljoner kronor. Störst av dessa tre kedjor är precis som förra året Just4Sport (465 miljoner kronor) men Sportingen och Naturkompaniet hade en högre procentuell ökning (8 procent).
– Vi är relativt nöjda med 2012, säger Henrik Hoffman, vd på Naturkompaniet. Vi hade en ok tillväxt med god lönsamhet och det känns ok med tanke på att det var ett tufft år för detaljhandeln. Vi är positiva inför 2013 men det tuffa handelsklimatet verkar fortsätta och det finns tendenser till att det finns en del överetablering inom sport och fritid, vilket vi också ser genom att antalet konkurser och nedläggningar ökar samt att handlarna verkar fortsätta fokusera på att sälja produkter till låga priser och lägre marginaler.
Landets två golfkedjor närmade sig varandra något under året. Den större av dem, Golf Store Group, backade något medan den mindre, Dormy, ökade med nästan 10 procent. Golf Store nådde en omsättning om 305 miljoner kronor, Dormy ökade till 256 miljoner kronor.
Löplabbet stängde igen två olönsamma butiker under året och tappade i omsättning jämfört med 2011. Sammanlagt backade kedjan med 5 miljoner kronor.
– Försäljningen nådde inte riktigt upp till budget men vi tappade bara en dryg procent mot budget så det får ändå anses vara godkänt, säger Tom Kellheim, vd Löplabbet. Inför nästa år har vi skruvat ned målsättningen några enstaka procent just för att vi lagt ner några butiker. På befintliga enheter tror vi på en liten ökning.