I nya boken ”The Responsible Company” berättar Patagonias grundare Yvon Chouinard om hur det gick till när företaget bestämde sig för att göra lite mindre skada. En bok väl värd att läsa.
Wall Street Journal kallade nyligen Yvon Chouinard för Amerikas mest osannolika businessguru. Trots sin relativa litenhet, Patagonias omsättning var ungefär 3,5 miljarder kronor 2011, har företaget en status som grön vägvisare. När Walmart, världens 11:e största ekonomi, bestämde sig för att ”go green” var det till Patagonia och Yvon Chouinard de vände sig.
I boken ”Force of Nature” skriver författaren Edward Humes att den processen inte skedde utan övertalning. Det tog nära två år innan Yvon lät sig övertygas om att Walmart menade allvar. Hans bild av Walmart var den av en elak snabbköpsjätte. Han tänkte inte låta dem använda Patagonia för att putsa på fasaden. Idag har de två, tillsammans med ett 30-tal andra företag, (bland annat Nike, REI, H&M) bildat the Sustainable Apparel Coaltion. Det är runt 35 av världens största företag inom skor och kläder med nära 40 procent av omsättningen på världsmarknaden som vill verka för hållbar företagsamhet.
Nu ger alltså Yvon, tillsammans med svågern Vincent Stanley, ut boken ”Det ansvarsfulla företaget”. Om Yvons förra bok, ”Let my People go Surfing”, mer handlade om företagsfilosofi, är denna bok mer rakt på med praktiska tips. En förklaringsmodell för de som vill förändra sitt företags ekologiska och sociala avtryck. De skriver: ”Vi kan förstås inte framhålla Patagonia som modell för det ansvarsfulla företaget. Men med Patagonia kan vi visa vad vi har gått igenom och varför.”
Kort sammanfattat ger boken alltså en bild av Patagonias egen resa. Från början var Patagonia bara något som skulle komplettera Black Diamonds hårdvara. En kassako för att göra livet enkelt för ägarna. De höll ju på med klätterprylar, de trodde att deras användning av aluminium och rostfritt stål, i yxor och säkringar, var en smutsig industri. De hade ingen aning.
Plötsligt en dag blev Patagonias anställda i Bostonbutiken sjuka. Illamående, huvudvärk och yrsel. En konsult konstaterade att fläktsystemet var för dåligt för att pumpa ut de gifter som fanns på de nya kläderna som kom in i butiken. Det blev en väckarklocka. Vad använder vi egentligen för material som gör våra anställda sjuka? De började undersöka tillverkningen av kläder och kom fram till dystra slutsatser.
För att göra kläder som skulle hjälpa folk att ta sig ut i naturen höll de på att förstöra själva naturen i sig. Nästa omskakande upplevelse kom när de analyserade vilka kläder som gjorde mest skada och såg att det var naturmaterialet bomull var den värsta boven. Innan processen med bomull var klar så var det i princip lika naturligt som nylon. Hur var det möjligt? Och kunde de fortsättningsvis ha det så? Svaret blev nej. Lösningen blev den självklara företagsfilosofi: ”Gör bästa möjliga produkt, samtidigt som du gör minsta möjliga påverkan”.
Boken tar i sju kapitel upp olika aspekter av det ansvarsfulla företaget. I slutet av boken finns ett tillägg där du kan pricka av vad du och ditt företag redan gör och vad som går att förbättra. ”Det ansvarsfulla företaget” handlar inte bara om att byta ut några glödlampor och tänka på hur mycket de anställda duschar efter jobbet. Det handlar om det och allt annat. Det handlar om sociala aspekter. Hur de anställda mår och trivs, liksom hur de anställda hos dina leverantörer har det. Helt enkelt hur du gör världen bättre och inte bara börsen tjockare. I kapitlet ”The responsible company in our time” skriver de: ”Vi förbrukar vår hjärnas kapacitet och vår enda jords tillgångar på att designa, producera och konsumera saker vi inte alls behöver.” I kapitlet efter, ”Meaningfull Work”, ställer de frågan: ”Vad har det ansvarsfulla företaget att göra med ’meningsfull sysselsättning?'” Nästa kapitel, ”The elements of business responsibility”, får ses som bokens kärna. Fem nyckelområden pekas ut: ägare, anställda, kunder, samhället och naturen.
Men det är inte bara frågeställningar som väcks i boken. OK, pekpinnar finns men känns inte besvärande. I sjätte kapitlet ”Sharing Knowledge” visar författarna att det största hjälpmedlet i utvecklingen stavas transparens. Ett företag som delar med sig av sina erfarenheter hjälper andra liksom andra kan hjälpa företaget med intressanta och nytänkande lösningar.
Författarna säger: ”Samarbeta – även med dina konkurrenter.” I sista kapitlet, ”Where to from here”, konstateras att miljökrisen går hand i hand med arbetslöshet. Lokalproducerat och kvalitetssäkert måste bli nyckelord. Inte massproducerat slit och släng. En T-shirt kräver 700 liter vatten i tillverkning. En enda T-shirt! Det är mer än du duschar upp under ett kvartal. Behöver du verkligen en ny som det står ”Makin’ Bacon” på? Yvon Chouinard: ”Det finns mycket att göra och mycket vi kan göra. Börja där du får minst motstånd och mest effekt för ansträngningen… Att göra rätt stärker oftast viljan att göra mer rätt.”
Yvons nya bok
Titel The responsible company.
Författare Yvon Chouinard och Vincent Stanley.
Förlag Ingram.
Antal sidor 158.
ISBN 9780980122787.
