Så här säljer du campingkök

Friluftslivet har förändrats de senaste tio åren och därmed också kundens önskemål och förväntningar på campingköken. Det är viktigt att bemöta såväl gourmetvandraren som frystorkfantasten med rätta argument när campingkök ska säljas.

Campingköken hör till de mest centrala produkterna i allt friluftsliv tillsammans med tält och sovsäckar. Ett kök är ordagrant en livsviktig produkt vid många tillfällen. Att knapra på frystorkad mat utan möjlighet att tillsätta kokande vatten är inget smakfullt alternativ. Att kunna sitta vid en bäck i skuggan av ett stort fjäll och steka sina egna pannkakor förgyller vilken vandring som helst. Utbudet på campingkök har de senaste åren vuxit och blivit allt mångsidigare. Det klassiska Trangia-köket med den lilla spritbrännaren finns fortfarande kvar och behåller fortfarande sin plats bland friluftskunderna.
– Den sanna entusiasten som ska vandra själv i Sarek i två veckor kan tycka att det här är ett bra alternativ. Det är lätt och kompakt och fungerar i alla lägen, säger Gustav Runfeldt, butikschef på Naturkompaniet i Stockholm.

Men kunden som väljer Sarek är inte i majoritet när det kommer till dagens friluftskonsumenter. Många vill idag ha bekvämlighet och en standard på tillvaron som liknar den de har hemma. Tröskeln att ge sig ut i naturen har därför också blivit lägre samtidigt som önskemålen om bekvämare tillvaro och bland annat god mat har blivit allt viktigare och lättare att tillgodose. Det kan konstateras att gourmet-trenden nu också har nått fjällvidderna och skärgårdsklipporna. Därför är det viktigt för butikssäljaren att vara noggrann när han diskuterar med kunden om campingköken. Det är några centrala frågor som bör ställas för att kunna sälja rätt kök till rätt kund.

– Det viktigaste är kanske att veta hur många personer som ska använda köket och var det ska användas. Är det här kunden som ska vara ute under alla fyra årstider i tuffa förhållanden eller enbart familjen som ska åka på campingsemester, säger Gustav Runfeldt.

Så här säljer du campingkök
Utbudet på campingkök är stort. Det gäller att hitta rätt bland utbudet.

Utbudet på campingköken är därför brett. Det finns allt från små lätta kök anpassade för kortare dagsturer till flerbränslekök som fungerar till och med på toppen av Mount Everest. Det är därför viktigt att inte sälja ett kök som kanske om några år visar sig vara otillräckligt, speciellt om kunden är ung och precis har fått upp ögonen för friluftsliv och outdooraktiviteter. Inte heller är det vettigt att försöka kränga ett flerbränslekök med dyra kastruller med värmeväxlare till någon som ska söndagspaddla i den lilla hemmasjön och göra små utfärder med korta fikapauser.

Vikten är en annan faktor som har stor betydelse vid valet av kök. Det gäller att fråga om kunden ska bära all sin utrustning själv i flera dagar under långa dagsetapper för då är vikten på köket av stor betydelse. Handlar det däremot om till exempel en havspaddlare där vikten är av sekundär betydelse ska funktionssäkerheten och stabiliteten vara viktiga faktorer. Det är inte alltid lätt att hitta plana klipphällar att ställa köket på och havsvindarna gör att vindskyddet bör vara utformat på ett funktionellt sätt och tåla också hårda vindar.

Hur och vad kunden har tänkt sig tillreda på köket är också bra att veta. Ska det bara värma vatten till den frystorkade maten eller ska kunden tillaga rejäla middagar på köket. Idag har gourmet-trenden vuxit sig stark också bland friluftsfolket och det ställer sina speciella krav på produkterna. Det finns också ett brett urval tillbehör till köken som är bra att presentera för den livsnjutande friluftsmänniskan. Allt från små espressokokare och specialtändstickor till wok-pannor och gaständare finns i utbudet och kan göra utfärden ännu trevligare för kunden.

I allmänhet är kunden inte speciellt märkestrogen när det kommer till campingkök. Visserligen är gamla och beprövade varumärken som Primus och Trangia fortfarande dominerande i de svenska frilufts-och sportbutikerna. Men det finns små pigga uppstickare som japanska Soto som har nischade produkter som säkert har sina kunder bara butikssäljaren ställer de rätta frågorna till kunden om dennes behov.

Så här säljer du campingkök
En kastrull med en värmeväxlare och ett klassiskt gaskök.

Trots allt bättre produkter och flera funktioner är dagens campingkök lätta att hantera. Inte ens den mest otekniska kund behöver oroa sig över att använda ens de mest avancerade köken. Det är bra att betona detta faktum för kunden, speciellt om hen tvekar att välja ett avancerat men funktionellt kök som skulle fylla kundens behov. Personalen å sin sida ska kontakta leverantörerna för att få tillräcklig information om produkterna. Det är viktig att kunna alla detaljer på även de nya produkterna.

– Leverantörerna ordnar vid behov clinics för oss, men de kunde vara kanske lite bättre på att erbjuda dem. De ställer nog upp när vi ber om det. Men vi måste ligga på lite, ringer vi så är det inga konstigheter, säger Gustav Runfeldt.

Idag är miljöaspekterna viktiga för de allra flesta kunder. Inte minst bland dem som sysslar med olika outdooraktiviteter. Därför kan det finnas skäl att betona miljöaspekten och egenskaperna bland dagens campingkök.

– Vi får konstigt nog inte jättemycket frågor om det. Jag tror att det beror på att kunderna i allmänhet förutsätter att det här är miljövänliga produkter. Men det är ändå en bra aspekt att betona när man presenterar de olika köken för kunderna. Att till exempel berätta att kastruller med så kallade värmeväxlare sparar bränsle upp till 40 procent. Det är ett bra miljöargument, säger Gustav Runfeldt.

Sedan har många tillverkare motat Olle vid grind vad gäller miljöpåverkan. Primus till exempel har koldioixidkompenserat all den gas som företaget säljer. Produkterna är många, det gäller bara att under mötet med kunden ta reda på behoven och önskemålen.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="3070" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]