I en bransch där alla slåss om att vara coolast har svenska Urskog valt en annan väg. De satsar på det vackra och på ett gediget hantverk.
I en tid med internet när alla har tillgång till allt gäller det att vara unik för att synas. Svenska brädmärket Urskog har begripit detta och är unikt på flera sätt.
Urskog
Ägare Christoffer Stivén, Love Trollbäck och Henrik Frenne.
Ort Stockholm.
Anställda 2 + extrapersonal när det är högsäsong.
Omsättning 2,5 miljoner kronor.
Sortiment Longboards, till nästa år även wake- och kiteboards.
När andra märken slåss om att sätta världsrekord i starka färger och coola motiv tar Urskog flera steg tillbaka och låter enkelheten bli det unika. Brädorna har ingen kaxig grafik, istället får ådringen i träslag som valnöt, zebrano och jakaranda stå för motivet. På köpet blir varje bräda unik i och med att det är äkta fanér som används i Urskogs brädor.
– Vi startade Urskog för att vi ville göra exklusiva longboards där varje bräda var numrerad och signerad, säger Christoffer Stivén som är en av grundarna till Urskog. Till en början var målet att bara göra 100 brädor om året men efterfrågan blev snart så stor att vi fick släppa på den gränsen. Däremot numrerar och signerar vi fortfarande alla brädor.
Christoffer började fundera på att tillverka egna brädor för fyra år sedan. Han gjorde några försök utan att få till det speciellt bra och la ner projektet. Då träffade han Love Trollbäck när de båda jobbade på restaurangen Grinda Wärdshus och Love var händigheten själv. Dessutom fanns det ett snickeri vid värdshuset där de två tillbringade snudd på all sin lediga tid.
Love var själv ingen brädåkare men hade åkt desto mer inlines och kände därför till kulturen. Han gillade idén med att göra svenska longboards och snart hade de satt ihop affärsidén med numrerade, signerade och exklusiva brädor under varumärket Urskog.

I början höll de till i ett garage i Djursholm utanför Stockholm och tillverkningen var riktigt primitiv. De använde tvingar istället för en press och brädorna satt i press i åtta timmar. Om de utnyttjade tiden maximalt kunde de pressa tre brädor om dagen.
De första brädorna sålde de till sina kompisar men när de märkte hur mycket folk gillade dem så gick de till skate- och streetbutiken Caliroots och frågade om de ville sälja dem. De tände till direkt och då gick Christoffer och Love vidare till One Off och de ville också sälja deras brädor. Ryktet spred sig och snart ringde Hollywood och la en beställning även de.

Första året sålde de 40 brädor, året efter 250 och förra året runt 1 000 brädor. Garaget i Djursholm har de vuxit ur för länge sedan och tvingarna har bytts ut mot två riktiga pressar. Idag huserar de på Södermalm i Stockholm där de delar lokal med ett par möbelsnickare. De limmar, slipar och lackar brädorna själva men utsågningen av brädorna lämnar de bort till ett företag som har en CNC-fräs.
Det märks tydligt att killarna är stolta över sitt hantverk och att de gärna skulle stå dygnet runt i sin verkstad. Det är dock annat som ska göras som leveranser, pappersarbete och försäljning.
– Den biten är inte lika rolig men något som måste göras, säger Christoffer.
De första två åren såldes Urskog bara i Sverige men efter att ha ställt ut på Bright-mässan i Berlin finns nu märket i Tyskland, Belgien, Holland, Österrike och Japan. Fler länder är på gång men de har insett att den stora marknaden i USA blir svår att erövra.
– Vi hade en kille som pluggade till exportchef som gjorde en exportplan åt oss som sitt examensarbete, berättar Love. Det visade sig att USA är snudd på omöjligt för oss eftersom deras priser på brädor är hälften av vad de är i Europa. Vi får koncentrera oss på Europa i stället.
Och kanske Japan för där är det stora Fullmarks som har hand om distributionen. I sommar ska de visa upp Urskog på den japanska sportmässan och slår det väl ut kan det bli väldigt mycket mer för Christoffer och Love att göra.

Nu är exportmarknaden och nya modeller av longboards inte det enda som Christoffer och Love funderar över. I sommar ska de testa att tillverka wakeboards och kiteboards med samma rena utseende. De hoppas att deras stil ska fungera lika bra bland de åkarna som bland longboarders. Kanske börjar de också tillverka vanliga skateboards så att alla de som inte gillar skrikig grafik får ett favoritmärke.
– Om tre år kallar vi oss nog för ett brädmärke istället för ett longboardmärke, säger Love. Vi kommer fortfarande att vara ett rent hårdvaruföretag och vi kommer fortfarande att numrera och signera våra brädor.
Den ursprungliga affärsidén ser ut att hålla även i framtiden även om utbudet breddas.