Sportfack besöker: Latitude 64°

Grundarna av Latitude 64° vågade satsa på sin passion. Idag driver de ett företag med tvåsiffrig årlig tillväxt. Av bara farten satte de Skellefteå på discgolfkartan.

– Man brinner för sporten. Det är det som är grejen. Jag och Tomas började tidigare än Svante och Johan. Vi började redan 1985. Vi köpte frisbees på OK och sprang ut i skogen och kastade på träd. Jag hade testat på hockey och fotboll men det var inte för mig. Istället sprang jag omkring dygnet runt och kastade frisbee och discgolf. Det blev en stor grej just här i Bergsbyn. Vi fick till och med upp en bana med lite pinnar och små skyltar på, säger David Berglund, vd på Skellefteåföretaget Latitude 64° – Europas enda discgolftillverkare.

Latitude 64°

Ägare David Berglund, Tomas Ekström, Johan Åström och Svante Eriksson.
Grundat 2005 i Skellefteå.
Omsättning 6,5 miljoner kronor 2011.
Marknader Ungefär 20 stycken.
Sortiment Discar, banutrustning, väskor och konfektion.
Antal anställda Två heltidsanställda samt två grundare på 75 procent.

Han har precis svarat på frågan varför fyra killar i 30-årsåldern väljer att starta ett discgolfföretag och investera tusentals obetalda timmar i det. David pekar ut genom fönstret från en av Skellefteås Frasses-restauranger:

– Ser du källaringången på sidan av det där hyreshuset? I ett sådant där källarförråd hade vi vårt första kontor. Det var så vi började. Köpte in en dator, fixade mailkonton och började snacka med folk vi kände i USA sedan tidigare. Kontakterna fanns sedan vi tävlat där. Sedan började vi ta fram discar, provade att kasta, sålde in lite grann, tog de pengarna och la dem på utveckling av nya modeller. Och så fortsatte det, berättar David.

Det låter enkelt och självklart. Men starten var långt ifrån enkel och friktionsfri. Idén om ett eget bolag föddes av de fyra vännerna efter en discgolfrunda i Bergsbyn strax utanför Skellefteå. Som vanligt satt de och fikade när en av dem sa: ”fan, det här kan vi göra själva. Varför ska vi behöva köpa in det här från USA?” Alla höll med men ganska snabbt kom de också fram till att det inte skulle gå, alla hade heltidsarbeten.

Fast idén hade fått fäste och David började ändå skissa på en affärsplan. Tomas Ekström ritade några discar.

– Sedan gick vi till banken. Eller bankerna… De flesta sa bara: ”men glöm det, det finns inte en chans.” Men som tur var kände vi en kille på en bank och han gav oss chansen. Efter det började vi samarbeta med en firma för att ta fram discarna, säger David.

Under 2005 och de två följande åren drev kvartetten bolaget som ett utvecklingsprojekt och sålde ytterst lite. Eftersom startskottet till företaget hade varit en idé om att ta fram bättre discar än de som fanns tillgängliga ville de inte gå ut stort på marknaden innan produkterna var precis så bra som de ville ha dem.

Sportfack besöker: Latitude 64°
Tomas Ekström och David Berglund har spelat discgolf sedan mitten av 80-talet. För sju år sedan la deras passion grunden till ett företag.

Vid årsskiftet 2008/2009 kände grundarna att de hade tillräckligt bra produkter för en större lansering. 

– Det var värt att lägga ner tid för att få det precis som vi ville ha det. Mottagandet på marknaden just nu är helt perfekt, vi är riktigt uppskattade. Både förra året och i år, särskilt i år, har vi inte kunnat leverera upp till efterfrågan, säger David.
En dryg halvtimme efter skrovmålet på Frasses står vi i företagets tillverkningshall. En formsprutningsmaskin pyser och stånkar och spottar ur sig omkring 50 stycken discar i timmen. Överallt står travar med discar i olika färger. I huvudsak använder en discgolfspelare tre olika typer av discar (driver, midrange och putter) men inom varje kategori finns flera underkategorier. Latitude 64° tillverkar ungefär 20 modeller och i produktutbudet finns även banutrustning som korgar och skyltar samt bagar och konfektion.

Formsprutningsmaskinen är ny och var en stor investering för bolaget. Men siffrorna pekar uppåt. Under 2009 omsatte företaget 2 miljoner kronor, året därpå 4 miljoner kronor och 2011 6,5 miljoner kronor. Efterfrågan har inte dämpats under innevarande år och till sensommaren tas en andra formsprutningsmaskin i drift.

Den kommer att behövas. Discgolfmarknaden domineras av amerikanska tillverkare eftersom marknaden är störst där – ungefär en halv miljon amerikaner spelar regelbundet discgolf – men Latitude 64° har lyckats väl och ligger på gränsen till att vara tredje störst i världen. Och efterfrågan ökar. 

– Det är förhållandevis lätt att släppa en produkt i den här branschen men att få sitt varumärke accepterat och få köpare, det är den tunga delen. Det har egentligen tagit från dag ett till nu. Det dyker fortfarande upp nya kunder som inte riktigt vågat ta in våra grejer förrän nu för det är nu de känner att slutkunden frågar efter våra grejer, säger David.

Att de fyra barndomsvännerna har lyckats har flera förklaringar. En är uthålligheten tack vare passionen. Hade kvartetten tagit betalt för sina timmar hade företaget gått omkull för länge sen. Det är frivilligheten som gett verksamheten bärighet och det var det vännen på banken förstod när han beslutade att ge dem lån.

Sportfack besöker: Latitude 64°
De första åren var produktionen outsourcad men till slut omsatte företaget så mycket att en egen formsprutningsmaskin kunde köpas in. Till sensommaren köps ytterligare en maskin in.

– Han sa det rent ut: ”jag vet att ni kommer att driva det och få det att funka”. Men visst har livet fått sig en törn några gånger av att driva ett företag vid sidan av ett heltidsjobb, säger David.

Fast det är fler saker som samverkat för att göra Skellefteåföretaget till en global leverantör. Den ena är produktutvecklingen. Det är uttalat att produkterna ska motsvara marknadens krav eller prestera ännu bättre.

– Det är nog den största grejen. Men det har även varit otroligt tacksamt att vi alla fyra har hållit på med sporten så länge att vi har bra kontakter. Vi är alla på ett eller annat sätt erkända inom sporten och har tävlat på internationell nivå så folk vet vilka vi är, säger David.

Drivkraften som kommer ur deras passion för sporten har bildligt talat satt Skellefteå på kartan i discgolfvärlden. På ett bokstavligt plan har drivkraften satt discgolf på Skellefteåkartan. Alla fyra är engagerade i den lokala klubben och i slutet av 90-talet fick klubben en helt egen anläggning i Bergsbyn. Den anläggningen ska nu bli permanentad i stadsplaneringen vilket innebär att den går säker i åtminstone 30 år.

Även för Latitude 64° ser framtiden ljus ut. Tillväxten under det senaste året har lett till att företaget nu har två heltidsanställda och att två av ägarna jobbar 75 procent. Preliminärt kommer David att göra dem sällskap om knappt ett år.

– Vi växer så pass mycket att det finns ett personalbehov för att ta hand om kunderna. De senaste åren har vi vuxit med 50 procent årligen. Även om jag har svårt att tro att vi ska bibehålla den höga tillväxttakten så tror och hoppas jag att vi kommer att ha ungefär 20 procents tillväxt årligen de närmaste fem åren. Det ser riktigt bra ut inför framtiden, säger David.

Om discgolf

Discgolf började spelas i organiserad form på 1970-talet i USA. Kortfattat går sporten ut på att genom så få kast som möjligt placera en disc (frisbee) i en korg. En bana består vanligtvis av 9 eller 18 hål. Banans svårigheter avgörs av hålens längd och hinder i form av träd, buskar, vattendrag samt höjdskillnader. Vid blåst fungerar även vinden som en svårighet att bemästra. Vanliga underlag är gräs, ängs- eller skogsmark. Medellängden på hålen ligger på ungefär 100 meter.

Sporten har sitt starkaste fäste i USA där omkring en halv miljon människor regelbundet spelar discgolf. I Europa spelar 50 000–70 000 människor discgolf och i Sverige rör det sig om ungefär 10 000 människor.