2011 var leverantörerna vinnarna i sportbranschen. När butikerna backade med 0,9 procent ökade leverantörerna istället med 5,9 procent.
2011 var ett tufft ekonomiskt år. Grekland var på väg mot konkurs och Saab gick verkligen i detsamma. Den svenska sporthandeln backade med 0,9 procent mycket på grund av dålig försäljning i november och december. Hur kan då leverantörerna öka sin omsättning med 5,9 procent när så mycket annat gick åt andra hållet?
Det finns tre anledningar till detta. Jag gissar att mycket beror på att kedjorna trodde på ännu en bra vinter och köpte in skidor, kängor och dunjackor utifrån att det skulle vara kallt och snö från november och framåt. Leverantörerna fick stora orders men mycket stod kvar i butikerna efter jul då snön och kylan uteblev och då blir det skillnad i försäljningsutveckling mellan de två leden.
Den andra orsaken till leverantörernas uppsving är att de helt enkelt har fler aktörer att sälja till. Med XXL och Usports som nya kunder får fler sälja mer och dessutom ökar e-handeln med flera stora aktörer inom sport. Detta borde ha lett till ökad omsättning även hos butikerna och det har det gjort men bara i volym. Den ökade konkurrensen har lett till pressade marginaler för butikerna och där har ni den tredje anledningen till att leverantörerna ökar sin försäljning när butikerna går tillbaka.
Allra bäst har det gått för de medelstora leverantörerna som hade dubbelt så hög tillväxt som branschen i snitt. De 25 största leverantörerna hade en snittökning på 4,3 procent, alltså lite lägre än snittet och de 25 minsta på vår topp-100-lista ökade bara med 1,2 procent.
Att de medelstora ökar mest beror dels på att flera av dem tagit upp flera märken, att många skidleverantörer ligger i det skiktet och att de procentuellt påverkas mer när de kommer in på en ny kedja.
Bland topp tio är det väldigt få förändringar. Placeringarna 1–5 är identiska med förra året. Den enda som faller ifrån är cykeltillbehörsleverantören Garage 24 och ny in på listan är Sportmarket.
I topp hittar vi som vanligt Adidas som med en omsättning på 890 miljoner kronor är ohotade på tronen som Sveriges största sportleverantör. Med en tillväxt på 9,9 procent är de dessutom den leverantör bland de tio största som ökar mest. Henrik Bunge lämnar Adidas med flaggan i topp när han snart byter och blir vd för Peak Performance.
Två är Nike som landar på 684 miljoner kronor och med exakt samma tillväxt som branschen i snitt. Trea är Puma med en tillväxt på 9 miljoner eller 2,2 procent vilket känns ganska lite med tanke på att de fått in Cobra Golf i sin organisation.
Fyra är Peak Performance med i princip nolltillväxt, femma är New Wave Sports som backar med 3,5 procent och ny sexa är Amer Sports trots i princip samma försäljning som 2009. Cycleurope är sjua med en svag tillbakagång och Duells landar på åttonde plats efter att ha tappat 9,8 procent i omsättning och två placeringar på listan. Nia är Shimano Nordic med 250 miljoner kronor i omsättning och ny på topp tio är Sportmarket som är tia med 231 miljoner kronor och en tillväxt på 7,9 procent.
Bland de stora måste jag också nämna Asics som slutar elva med en omsättning på 230 miljoner kronor. Det är en fantastiskt hög siffra med tanke på att de nästan enbart säljer skor. Deras tillväxt på 27,8 procent är också mycket imponerande. På två år har de ökat sin försäljning med 71 miljoner kronor.
Sveriges 100 största leverantörer
Två företag spelar i en helt egen liga när det gäller tillväxt – Trek och Iceman. Trek ökar med otroliga 358 procent vilket både beror på att de 2009 bara precis hade kommit igång och på att de hållit vad de lovat till butikerna och därför blivit omtyckta. Att de både blir Årets Leverantör Cykel 2010 och har den överlägset högsta tillväxten hänger garanterat ihop.
Näst högst tillväxt har Iceman och det beror till stor del på succén med videokamerorna Gopro. Mer om Icemans succéår kan du läsa i nästa artikel.
Merida visar med en tillväxt på 81 procent vad som kan hända med ett märke när det byter till en distributör som bara fokuserar på ett märke. Icebug är fyra i tillväxtligan med en ökning på 50 procent och femma är anrika Tenson som verkligen har kommit tillbaka efter sin omdaning för ett par år sedan. På två år har de gått från 12 till 49 miljoner kronor.
Totalt är det 38 leverantörer som har en tillväxt på minst 10 procent medan det bara är åtta som minskar med lika mycket.
Högst tillväxt 2011
Till sist ska vi ta en titt på de svenska varumärkenas export. Totalt ökar den med 11 procent till 5,4 miljarder kronor varav de fyra största aktörerna står för hälften av den exporten.
Precis som förra året är Fenix Outdoor störst med en export på 983 miljoner. En export som dessutom ökade med 14 procent vilket gör att de stärker sin position som Sveriges största exportföretag inom sport.
Två är Peak Performance med en omsättning på 762 miljoner koronor och trea är New Wave Sports med Craft som huvudmärke för exporten på 692 miljoner kronor. Streetmärket Wesc är fyra med en fin exportökning på 7,5 procent och så långt är det inga förändringar placeringsmässigt i exporttabellen
Den första klättraren är Didrikssons som klättrar två placeringar till femte plats med en tillväxt på fantastiska 65,3 procent och en export på 243 miljoner kronor. Mer om Didriksons omsättningsökning kan du läsa på nyhetssidorna.
Flera svenska exportföretag hade en riktigt hög tillväxt förra året och allra mest ökade Brunngård Group som gick från 15 till 36 miljoner kronor. M Lindberg gick från 3 till 5 miljoner kronor och även om det är lättare att öka från en liten nivå är det ett bra första steg i deras export. Point 65 ökade sin kajakförsäljning med 40 procent, Poc ökade med 36 procent, Stigas exportökning blev 34 procent och X3M ökade sin innebandyförsäljning med 32 procent. Många svenska varumärken går fantastisk bra utanför Sverige och nästa år lär vi nog få se fler svenska märken som lyckas utomlands.
Sveriges 25 största exportörer 2011
Relaterat företag i Sportregistret
- Shimano Nordic AB
Shimano Nordic AB är ett grossistföretag för delar och tillbehör för cykel och fiske, med flera starka agenturer. Leverans till Sverige, Island, Finland, Norge och Danmark året runt från centrallager i Holland.