Crossfit är hetast

Det är fullare än någonsin på våra gym. Att säga att svenskarna är ett aktivt folk är ingen överdrift, det är ett faktum. Men vad är hetast inom fitnessvärlden, var är kön längst? Sportfack ringde upp träningsprofilen och melodifestivalaktuella Blossom Tainton Lindquist och bad henne lista tre heta trender inom fitness.


Crossfit är hetast
Den egna kroppen används ofta som redskap i crossfit.
Crossfit är hetast
Blossom Tainton Lindquist.

Crossfit

– Crossfittrenden är det hetaste just nu och intresset bara växer och växer. Det är kö till de så kallade crossfit-boxarna med sina lite garageliknande träningsmiljöer men även vissa av de traditionella gymmen har börjat köra med crossfit. Det som är så genialiskt med crossfit är att verkligen alla kan göra det här. Det finns superelit och så finns det totala nybörjare som aldrig har rört på sig. Alla jobbar på sin egen nivå, det är hela poängen. Många gillar det för att det är korta pass. Man värmer upp och sedan är det 10–15 väldigt högintensiva minuter innan det är dags för nedvarvning och lite stretch. Hela passet tar bara omkring en halvtimme.

Vad går det ut på?
– Utövaren gör så kallade woddar (work-out of the day, red. anm.) kanske inte varje dag men flera dagar i veckan och då är det ofta fyra övningar som ska göras på tid. Det är väldigt allsidiga övningar som kräver styrka, kondition, uthållighet och stabilitet. Det kan vara till exempel pull ups, olympialyft, burpees, armhävningar, knäböjshopp – man kan göra vilka övningar som helst.


Crossfit är hetast
Zumba har farit fram som en vårflod över hela världen.

Zumba

– Kombinationen dans och fitness har blivit väldigt hett och den största fitnessrörelsen i hela världen just nu är zumba, utan konkurrens. Så är det bara, det är helt galet. Vem som helst kan gå en helgkurs och sedan vara zumbalärare. Jag har till och med sett folk som tatuerat in zumba, det är nästan lite sektigt.

Vad går det ut på?
– Det som är briljant med zumba är att det inte är någon svår koreografi. Alla ska kunna dansa, och det är inget som återkommer utan det är bara att haka på. Man gör något till en låt och sedan gör man något till en annan låt och så kommer det aldrig tillbaka. Det innebär att du inte behöver lära dig någon dans utan du bara kör, det är samma upplägg som gympa på Friskis&Svettis. Du behöver inte kunna någonting och det är därför folk som inte är dansare ändå kan få till det. Det är som ett enda stort party och naturligtvis blir det träningseffekt för det blir som att gå ut och springa en timma. Fast det blir mest kondition. Det är inte så mycket styrketräning i det även om de ibland har små hantlar och några andra redskap som de använder som något slags maracas. Men framförallt är det kondition och väldigt roligt.


Crossfit är hetast
Bikram har blivit väldigt populärt de senaste åren.

Yoga

– Yoga har också vuxit i popularitet. Tidigare var yogan mycket striktare och man var tvungen att hålla sig till en 5 000 år gammal tradition. Nu har det blivit mycket mer utrymme för nya former och det har blivit friare att mixa yogan med lite annat. Så nu finns det väldigt många olika namn på yoga och folk hittar på lite vad som helst.

Vad är nytt inom yoga?
– Många som har yogat länge och som har kunskap skapar sina egna versioner precis som jag har skapat min Blossom-yoga. Det är inte alls lika allvarligt som tidigare och yogan får vara rolig och lekfull. Det finns allt från vattenyoga till discoyoga och technoyoga. Även bikram har blivit jättepopulärt, det är knökfullt på de ställena. Utövarna står i speciella lokaler där det är drygt 40 grader och fuktigt. Alla står i bikini eller badbyxor och svettas enormt.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="3309" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]