Volkswagen Golfarena i Halmstad är golfarens paradis och våta dröm. Faktum är att den är mer än så. Den är golfens framtid och lösningen på många av sportens problem.
På fullt allvar kan jag tänka mig att flytta till Halmstad. Redan tidigare fanns Tylösand, både stranden och golfbanan, och förra året invigdes ytterligare två fantastiska anläggningar – en skatepark i vit betong och en lika böljande, men grön, golfanläggning vid namn Volkswagen Golfarena Halmstad.
Jag blev helt knockad av golfanläggningen när jag besökte den en regnig dag i oktober förra året. Inte bara var den vacker och innehöll alla delar en golfare behöver träna på, den hade dessutom alla de där detaljerna som jag inte förväntade mig men som gjorde mig glad ända in i själen.
Volkswagen Golfarena är ingen golfbana, det är en träningsanläggning som ser ut och är byggd som en golfbana av absolut toppklass. Grovt består den av fyra delar:
1. En driving range på 350 meter och med sju målgreener för att nöta det långa spelet. En del av greenerna är uppvärmda så att det går att spela även på vintern. Avstånd från alla utslagsplatser till alla flaggplaceringar är uppmätta och finns i en range guide.
2. Arenahålen är en gigantisk fairway med tre greener, nio utslagsplatser, olika sorters bunkrar och en damm. Om du vill kan du spela 27 olika hål där men tanken är mer att träna spelets alla delar på ett varierat sätt på en liten yta.
3. Närspelsområdet är nog den mest fantastiska delen av hela Volkswagen Golfarena. Den består av två stora greener – en fyrklöverformad och en väldigt långsmal – omgivna av kuperad terräng med både ruff, fairway och olika bunkrar så att du kan träna närspel från alla tänkbara lägen och underlag. Även här finns en banguide med alla mått för att träningen ska bli rätt.
4. De som vill träna putt och chip har flera olika områden att göra det. Dels en 1 700 m2 stor chipgreen med avrinningsytor, dels en 1 300 m2 stor puttinggreen med olika lutningar, dels en helt plan green för att träna sikte och fart och så till sist en 6 500 m2 stor och extremt kuperad green som går under namnet Äventyrsgolf.
Alla dessa delar har målats med en linkspensel. Det är oerhört vackert, oerhört utmanande och oerhört lockande.

När de nu visste vad de ville göra återstod att räkna ut vad det skulle kosta och hitta någon som kunde realisera projektet. Budgeten landade på 50 miljoner kronor och inkluderade avancerad bevattning och schaktning av runt
200 000 kubikmeter landmassa. Uppdraget att genomföra bygget gick till arkitekten Christian Lundin och irländska Sol Golf Construction. En av uppgifterna de fick att lösa var att ta hand om de ganska rikliga vattenmängder som rinner ner från höjderna mot området. Lösningen blev dels att dränera och dels schakta tre stora dammar för att samla upp vattnet så att marken kan bli riktigt torr.
– Vi har valt att ta en hög investeringskostnad för att senare få låga driftskostnader, säger Martin. Till exempel har vi valt rödsvingel som gräs på rangen för att det har ett rotsystem som sträcker sig tre decimeter ner i jorden och som därför tål torka riktigt bra. Det tog lång tid för det gräset att sätta sig men i längden sparar vi in på bevattning, ogräs gror inte när det är så torrt och vi behöver inte klippa gräset lika ofta som med andra grässorter.
Till hela konceptet hör också ett riktigt bra klubbhus. Golfarenans klubbhus är på 900 m2 och rymmer ett café, konferensrum, några få övernattningsrum, ett gym och en svingstudio med all tänkbar teknisk utrustning från Swing Catalyst för att mäta och studera svingen. Gymmet kommer från Life Fitness och är en central del i hela konceptet.
De skatteregler som finns i Sverige gör att det inte är möjligt att få golfträning som friskvård från sin arbetsgivare, men det går oftast med årskort på gym.
– Årskort på vårt gym kostar 3 900 vilket är detsamma som det kostar på gym inne i Halmstad, säger Martin. De som har ett årskort på vårt gym kan därefter köpa ett årskort på golfarenan för 1 500 kronor istället för 3 900 kronor som är vårt ordinarie pris.

I början var jag inne på att det var detaljerna på Volkswagen Golfarena som verkligen fick mig på fall och här är några av de jag gillade mest:
• Vagnparksgaraget är inbyggt i de dyner som skiljer rangen från närspelsområdet så att det inte syns men ändå ligger mitt i anläggningen.
• Bastun har utsikt över hela golfarenan.
• Greenen precis utanför entrén är uppvärmd, har belysning och musik samt ett segeltak som kan fällas ut då det regnar.
• Träningsbollar (Callaway Diablo) ingår i priset, både på rangen och närspelsområdet.
• Alla träningsområden kan spelas från flera håll för att kunna lära sig hur vinden påverkar slagen.
• Lekpark och stora grillar gör att hela familjen kan tillbringa en dag på anläggningen.
• Utslagsplatser under tak på rangen.
• Min absoluta favorit är att de har grävt ner belysning i rangen som lyser bort från spelaren och upp i luften så att bollarna lyser vita mot en mörk himmel vilket gör det möjligt att träna sent på kvällen. Två greener är dessutom individuellt upplysta vilket ger en mäktig effekt på kvällen.
Den stora grejen med Volkswagen Golfarena är dock kombinationen av att det är på riktigt samtidigt som det är på skoj.
– Vi vill att det ska vara kul att träna och att träningen ska vara så lik verkliga förhållanden som möjligt, säger Martin. I alla andra sporter tränar du på det sättet men i golf har det av tradition och säkert av ekonomiska skäl aldrig satsats speciellt mycket på träningsytor. Inte konstigt att så många tycker att det är tråkigt att träna när träningsområdena ofta består av intetsägande övningsytor. Lägg till dåliga utslagsplatser och övningsgreener som är allt annat än det som bjuds på golfbanan. Då blir träningen tråkig och vi ville förändra det.
Till det roliga hör också att ordna olika tävlingar på Volkswagen Golfarena. Redan första året körde de puttningstävlingar på den kuperade jättegreenen Äventyrsgolf och det blev en succé.
– Det var precis som under min snowboardtid, efter tävlingen stannad de flesta kvar och fortsatte träna, säger Martin. Det var helt underbart att se och jag har aldrig upplevt det tidigare på en golfbana. Efter en tävling drar alla hem, men det gjorde de inte hos oss.

En annan sak som Martin har tagit med sig från sitt tidigare liv i fjällen är betalningsmodellen. I fjällen köper du dags- eller veckokort. Har du ont om tid blir det halvdags- eller kvällskort och bor du på orten är det säsongskort som gäller. Precis så är upplägget på Volkswagen Golfarena. Ett dagskort kostar 350 kronor, halvdag 280–320 kronor, kvällskort 250 kronor och veckokortet ligger på 1 850 kronor. Säsongskortet ligger som sagt på 3 900 kronor för bara golf eller bara gym och den som vill ha båda delarna får betala 5 400 kronor. I alla priser ingår fria rangebollar, lån av träningsbollar till närspelsområdet, tillgång till gymmet och bokning av träningsområde.
– Medlemmarna och dagsgäster kommer att vara våra viktigaste intäktskällor, men vi kommer också att vända oss till företag för konferenser och personaldagar, säger Martin. Målet är att ha någonstans 500–1 000 medlemmar, då får vi en bra ekonomi samtidigt som det inte blir för trångt på anläggningen.
Än så länge är Volkswagen Golfarena ingen golfklubb men de har diskuterat om de ska bli det så att medlemmarna kan få en golf-id och kunna spela på alla banor i Sverige mot greenfee.
Volkswagen Golfarena är något väldigt unikt. Det är en träningsanläggning i världsklass både vad det gäller träningsmöjligheter, utseende och atmosfär, men det är också mer än så. Det är en inspiration för landets alla klubbar hur träningen kan bli roligare och bättre. Jag vil till och med gå så långt att säga att det här är framtiden för svensk golf. Om sporten ska växa igen måste vi få fler anläggningar som denna.