Proffssäljaren

När hockeykarriären var över efter 26 år ville Robert Burakovsky inte lägga skridskorna på hyllan. Nu tränar han Malmö Red Hawks juniorer på kvällarna och säljer hockeyutrustning på dagarna på Usports i Malmö.

Robert Burakovsky är utan tvekan den mest meriterade hockeysäljaren i Sverige. Hans karriär började i Malmö och gick via Leksands IF, AIK och Malmö till NHL där han spelade för Ottawa Senators. Han har spelat professionell hockey i 26 år och i åtta olika länder men nu är hans hockeykarriär över. Fast ändå inte. Istället har han börjat en ny karriär som säljare på hockeyavdelningen på Usports i Malmö.

– Jag har spelat hockey sedan jag lärde mig att gå och flyttade redan som 16-åring till Leksand, säger Robert. Jag kom snabbt in i A-laget och då blev utbildningen lidande och det är något som jag ångrar idag. Hockey är allt jag kan men å andra sidan kan jag hockey väldigt bra så när den här chansen dök upp att få jobba med att sälja ishockeyutrustning så ringde jag Usports direkt. När jag tränar ungdomar i Malmö Red Hawks idag trycker jag väldigt hårt på att de ska sköta sin utbildning. Skolan ska vara nummer 1 till dess att de är klara med den.

Med sin långa ishockeykarriär och sin nya roll som ungdomstränare i Malmö måste han ha bra koll på utrustning och vad som är viktigt för en junior.

– Ja, det är helt klart något jag kan, säger Robert. Jag vet hur saker ska sitta och om någon kommer in och säger att han har problem med att få upp pucken med sina slagskott så vet jag direkt att han har för styv klubba. Väldigt ofta ser jag att de ungdomar jag tränar har fel utrustning som för styva skridskor, för styva klubbor eller axelskydd som sitter så dåligt att det kan bli farligt. 

Robert menar att det är otroligt viktigt att ungdomarna har rätt utrustning eftersom det annars kan stoppa dem i deras utveckling och leda till onödiga skador.

– Jag kommer verkligen att ta mig tid med kunderna för att få reda på hur deras gamla utrustning har fungerat och vad de vill ha ut av sina nya skridskor eller skydd. Det ska bli riktigt roligt att få träffa folk och prata hockey hela dagarna. Och det är riktigt roligt att få vara med från början med Usports. Vi är ett otroligt skönt gäng som jobbar här, säger Robert.

Han har inte varit delaktig i att ta ut Usports hockeysortiment men han tycker att inköparna har gjort ett riktigt bra jobb.

– Vi har gått all in på hockey och har verkligen de bästa produkterna och de bästa märkena, säger Robert. Vi har Reebok, Bauer, Easton och CCM och det är de märken som jag tycker är de bästa och dessutom har vi produkter i alla prisnivåer även det allra dyraste. Jag har alltid varit en Bauerkille med skridskor och klubbor för att de har passat mig bra och på skydd tycker jag att Jofa eller numera Reebok är bäst. Det finns dock massor av bra produkter och min uppgift som säljare är att hitta rätt utrustning till kunden och det behöver absolut inte vara det dyraste. För juniorer är det ofta tvärtom, de ska inte ha en dyr och oftast styv klubba eller skridsko.

Ishockey är en materialsport som kan bli en ganska dyr hobby. Finns det någon produkt som är viktigare än andra?

– Helt klart så är skridskorna viktigast, säger Robert. Det gäller att hitta en skridsko som sitter skönt och som passar spelarens kraft och teknik. Är inte skridskorna rätt är det svårt att utvecklas som spelare. Sedan är det extremt viktigt att skydden sitter bra på kroppen och att de inte glider omkring för att föräldrarna har köpt en storlek för stort så att de ska räcka i två säsonger. Köp rätt storlek och sälj begagnat efter en säsong så blir det bra ekonomi för föräldrarna.

Relaterat företag i Sportregistret

  • CCM Hockey AB

    CCM Hockey AB tillverkar och säljer produkter för ishockey, bandy, issport, mm. Företaget har huvudkontor i Solna och lager i Malung. Försäljningskontor med permanent utställning finns i Malung, Stockholm (08-522 35 200), Göteborg(031-719 47 10). Leveranser året runt från lager i Malung.