Trender från Eurobike

Cyklar, cyklar och åter cyklar. Och så en del konfektion och tillbehör. Som vanligt bjöd cykelmässan Eurobike på det bästa och mesta från cykelbranschen.

Eurobike lockade åter cykelbranschen till den lilla staden Friedrichshafen vid den vackra Bodensjön. Den tjugonde upplagan av cykelmässan presenterade drygt 1 000 utställare och mässan fick besök av över 40 000 branschmänniskor från över 100 länder. Publikdagen på lördagen lockade 20 000 hugade konsumenter som kom för att se vad som är på gång. Cykeltillverkarna visade nästa års modeller i sina montrar och trenden kan sammanfattas med stora hjul, svartvita skönheter och kolfiber i alla former. På konfektionssidan gäller svartvitt eller dressat.

Trender från Eurobike
En svart skönhet från franska Lapierre.

Black is black

Så hette låttiteln från 1966 som blev en stor hit med rockgruppen Los Bravos. Titeln passar väl in på en av årets trender på mässan, de svarta cyklarna. Speciellt på landsvägssidan hade flertalet tillverkare sina helsvarta modeller, ofta till och med i mattmetall. En annan färgkombination som syntes i var och varannan monter var den svartgula varianten. Dessutom behöver man inte vara en AIK-anhängare för att tycka att det ser snyggt ut. Även helsvarta cyklar med små röda eller vita detaljer fanns i överflöd.


Trender från Eurobike
Batteriet och den elektroniska växelväljaren sitter nere på ramen nära klingorna.

Enda el-leverantören

Som alltid ”sipprar” innovationer ner från de dyrare grupperna ner till de billiga. Detta gäller också Shimanos banbrytande el-assisterade växelsystem med förkortningen Di. Systemet har bara funnits som Durace Di men flera tillverkare använder nästa år också växelsystemet i den nya Ultegra-modellen. Priset blir betydligt billigare men ger ändå cyklisten en höjd växlingskomfort. Än så länge har varken Sram eller Compagnolo lyckats producera någon motsvarade lösning för sina växlar. Fortsättning lär följa väldigt snart.


Trender från Eurobike
Många tillverkare har sedan länge haft 29-tummare i sitt sortiment. Bianchi däremot levererar sina 29-tummare först nästa år.

Stora och populära

De stora 29-tummarna rullade in med besked på årets Eurobike. Tidigare har branschfolk i Europa nästan fnyst åt dessa modeller och avfärdat dem som ett amerikanskt fenomen. Men nästa år har samtliga ledande tillverkare minst två modeller av mountainbikes med stora hjul. Kolfiberramarna har dessutom gjort att 29-tummarna inte längre behöver vara tyngre än den vanliga 26-tummaren.

Trenden förstärks av att en 29-tummare i år för första gången vann en världscuptävling i MTB och även vinnaren i årets Cykelvasa, Jesper Dahlström körde på en 29-tummare.


Trender från Eurobike
De Rosa hade några läckerheter i sin monter precis som många andra italienska tillverkare.

Fläska på med färg

Ibland när italienska cykelentusiaster pratar låter det som att cykeln skapats i stövellandet. Det som ändå måste erkännas är att italiensk estetik och cykeldesign ofta står i en klass för sig. Så även på årets Eurobike där många modeller stack ut i både färgval och i formspråk. Roligt att se och ibland dyra att få.


Trender från Eurobike
Thule riktar sig direkt till cykelhandlarna.

Stiliga tillbehör

Cykelintresset präglas av snygga kläder och stiliga cyklar. Men även tillbehören visade på en estetik kombinerad med en funktionalitet som får många att höja på ögonbrynen. Thules satsning specifikt på cykelbutikerna, eller Lyzenes estetiska pumpar och tillbehör, borde få vilken butiksägare som helst att ta fram beställningsblocket.


Trender från Eurobike
Brooks och Bromton var två märken som visade upp ett mer dressat cykelmode, där Bromton Oratory Jacket belönades med Eurobike award 2011.

Dresscode på cykeln

Det är inte bara Lycrabrallor och bibs eller downhill-shorts som gäller nästa år. För den urbana pendlaren fanns ett intressant utbud på Eurobike med den prisbelönta kavajen från engelska Brompton anpassad för cykelbruk i spetsen. Även shorts i ”kostymmodell” fanns bland montrarna. Hjälmarna hade också fått en mer dressad stil, allt för de nya cykelpendlarna som inte vill dra på sig en strömlinjeformad hjälm med ventilationsflänsar.


Relaterat företag i Sportregistret

  • Shimano Nordic AB

    Shimano Nordic AB är ett grossistföretag för delar och tillbehör för cykel och fiske, med flera starka agenturer. Leverans till Sverige, Island, Finland, Norge och Danmark året runt från centrallager i Holland.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="3476" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]