Skidåkaren som blev vallakung

Det går att komma långt med intresse, långsiktighet och trovärdighet. Christer Majbäcks Skigo är ett lysande exempel på ett företag som fått upp glidet utan att tappa fästet i farten.


Skidåkaren som blev vallakung

Det är årets varmaste dag i Kiruna men inne i Skigos lokaler ligger mycket av fokus ändå på den kommande vintern. De två senaste säsongernas rekordförsäljning har fått den före detta elitskidåkaren Christer Majbäck och hans anställda på Skigo att spänna bågen ytterligare och produktionen av vinterns vallor är i full gång.

Inne i vallafabriken puttrar en stor gryta med glidvalla. Små plastförpackningar förs fram på ett rullband och fylls på ur grytan framför Mathias Hugos vakande ögon. På hemsidan står Mathias uppsatt som innesäljare men i verkligheten har han betydligt fler uppgifter.

– Alla här producerar, tar emot order och packar varor. Det måste vara så när det blir sådant tryck som det varit de senaste två vintrarna. I vintras kunde man inte lägga ned telefonen innan det ringde på nytt. Vi fick köra extra långa skift och extraskift för att få ut ordrarna och ändå kunde orderhögen vara större på kvällen än på morgonen. Till den här vintersäsongen har vi byggt upp med det dubbla så vi ska nog kunna klara oss utan stödproduktion inom det mesta, säger Christer.

Skidåkaren som blev vallakung
Mathias Hugo laddar upp lagret inför vintern.

En kilometer från Skigo ligger närmaste skidspår. När snön fallit är det dit Christer åker för att testa sina vallor. På med bastun, fram med skidorna och ut i spåret en timme för att testa de senaste råvarublandningarna. Intresset för valla har han med sig från barnsben. Precis som för så många andra framgångsrika idrottare lades grunden av engagerade föräldrar. När pappa Sven, som fortfarande syns på kontoret några timmar varje dag, stod i vallaboden och förberedde barnens skidor hemma i Jukkasjärvi stod Christer bredvid. Observerade, lärde sig och blev fascinerad av hur stor roll en bra vallning spelar.

– Pappa var riktigt intresserad och ville alltid höra hur fästet och glidet varit. Då lärde man sig känna efter ordentligt. Med åren har jag byggt upp en bra känsla och när jag har en bra känsla, då är nog kunden också ganska nöjd, säger Christer med typisk ödmjukhet.

Precis som många andra idrottare som förvaltat sin talang till en framgångsrik karriär, känner Christer väl till vikten av långsiktighet och när han tog över Skigo i mitten av 90-talet blev det ett ledord. Under de första åren, då han varvade skidåkning på elitnivå med vd-skapet för Skigo, jobbade företaget väldigt försiktigt med försäljning och satsade istället på produktutveckling.

– Det hände väldigt mycket med flourparafiner och flourpulver på 90-talet. Det var en jätteutveckling och under de första åren jobbade jag nästan bara med produktutveckling för att ha en bra nivå på produkterna när vi väl gick ut till butik. Jag tror att det är viktigt för en liten firma att ha produkter på toppnivå och vi jobbar stenhårt för att ligga där uppe, säger Christer.

Skidåkaren som blev vallakung

All produktutveckling sker hos Skigo i Kiruna. Eller nästan i alla fall. Mycket av produktutvecklingen sker i nära samarbete med svenska kemister och Skigo köper deras tjänster per timme. Därigenom får Skigo inte bara tillgång till bred kunskap utan även till förstklassiga labb.

En vallablandning kan bestå av så få kemiska ämnen som 4 – 5 stycken till så många som 13 – 14 stycken. När en ny valla ska tas fram utgår Skigo alltid från en befintlig valla och testar sig fram genom att lägga till eller ta bort ämnen.

– Jag har 37 olika leverantörer av råvaror. Det ligger inte mycket pengar i det här för dem men en del av dem tycker att det är kul att leta egenskaper och håller sig ájour med utvecklingen. När de hittar något intressant på till exempel en mässa hör de av sig till mig, säger Christer.

I arbetet med att ta fram en ny valla gäller det att vara öppen för allt.

– Det är inte alltid som den bästa råvaran ger det bästa resultatet utan det handlar om kombinationen, säger Christer.

När Christer och kemisterna bytt ut och lagt till råvaror och fått fram en ny blandning som misstänks ha bra egenskaper, sticker Christer ut i testspåret. Känns blandningen dålig görs hela processen om men känns den bra gör Christer ett kok i grytan och tar fram omkring 30 burkar. Burkarna skickas sedan ut till Skigos 14 promotörer runt om i Sverige och till vissa teståkare utomlands.

– Så fort vi får bra signaler så skickar vi vallan till landslagen också. Om de börjar tävla på dem så vet man att det är bra produkter, säger Christer.

Alla som med jämna mellanrum glider runt i skidspåren vet att en bra vallning kan vara skillnaden mellan en toppendag och en riktigt tråkig skiddag. På elitnivå kan det vara skillnaden mellan att sluta bland de främsta och att sluta bland de sämsta. Christer menar att en dålig vallning gör åkaren chanslös.

– Det finns ingen som kan hävda sig på elitnivå utan bra vallning. Jag skulle vilja påstå att för samme åkare på ett 15-kilometerslopp så skiljer det 2–2,5 minuter mellan det bäst vallade paret skidor och det sämst vallade paret skidor, säger Christer.

Enligt Christer har utvecklingen på vallasidan varit enorm de senaste 30 åren. De vallor som användes på 80-talet går inte att jämföra med de vallor som finns idag. Sedan 90-talet har de flesta egenskaper höjts en nivå och vissa har till och med höjts två eller tre nivåer. Fästvallan har till exempel en mer distinkt och säkrare känsla men framförallt så går vallorna lättare och ger bättre glid trots riktigt bra fäste. På glidvallan är det pulverbiten som har utvecklats och inga av de pulver som fanns på 80- och 90-talen skulle räcka till idag.

Fast vägs ände är långt ifrån nådd, menar Christer.

– Den kemiska industrin är enormt stor. Tittar du på världens största företag så är kanske fem av tio kemiföretag. Men hos dem är valla en oerhört liten produktgrupp, det är ingen som har lusten att lägga ned så mycket tid på vallan. Därför bedömer jag den som ganska underutvecklad, det finns mycket kvar att göra där. Om tio år så har det säkert lyfts ytterligare en nivå, säger Christer.

Skidåkaren som blev vallakung
All tillverkning sker i Kiruna.

När Christer tog över Skigo i mitten av 90-talet så sålde företaget produkter för omkring en miljon kronor om året. I år ligger prognosen på 50 miljoner kronor och Skigo finns representerat på ett tiotal marknader. En av nycklarna bakom den ökningen är Skigos framgångsrika leveranser till skidsportens elitskikt.

För att jobba in Skigo ordentligt på marknaden såg Christer tidigt till att finnas på plats i samband med de flesta större tävlingar som ägde rum i Sverige, både för juniorer och för seniorer. I dagsläget räknas Skigo som en av de stora aktörerna även globalt och finns alltid på plats i samband med världscuptävlingar och mästerskap som VM och OS.

Om tävlingen går under lördagen och söndagen är Skigo på plats i sin hyrda vallabod sida vid sida med de andra aktörerna, redan på torsdagskvällen för att börja göra tester i spåren. På fredagskvällen är alla tester klara och Skigo presenterar sina rekommendationer.

– På de större tävlingarna vallar vi inte för någon specifik utan vilket land som helst kan komma förbi och ta del av våra vallor, säger Christer.

Huruvida ett specifikt land sedan väljer att använda Skigos valla i spåren är oftast höljt i dunkel. Det är ett stort hemlighetsmakeri och det är locket på tills efter tävlingarna. Efter tävlingarna brukar det läcka ut och skulle det vara så att någon vunnit på Skigos vallor är det ju perfekt marknadsföringsläge. Eller?

– Även om jag vet att Marcus Hellner eller Petter Northug åkt på våra vallor så vill inte förbunden att vi ska gå ut med det efter en tävling. Varje landslag har omkring tio vallaföretag knutna till sig och landslagen vill inte riskera att förstöra relationen med någon som kanske kommer med en jätteintressant valla om några år. Däremot kan jag säga att Sverige under en hel säsong använder Skigo som dominerande produkt för det är sanning, säger Christer.

Det gäller även att uppvakta de breda lagren, de vanliga konsumenterna. Skigo satsar hårt på att synas i samband med till exempel Vasaloppet och andra långlopp runt om i Europa. Dessutom deltar Skigo i ungefär 250 butiksaktiviteter varje år. På skidträffar runt om i landets butiker dyker någon från Skigo upp och pratar valla med intresserade kunder. Många gånger är skidträffarna i början av säsongen och försäljningen brukar vara måttlig men samtidigt sår Skigo ett frö som de skördar senare under säsongen.

Att vara ute i butikerna har varit ett framgångsrecept för Skigo.

– Sverige är vår största marknad och här har vi ett uppbyggt nät av promotörer som inte bara testar våra vallor utan även tar hand om butiksaktiviteter samt utbildar butikspersonal och servar butikerna på alla plan. De har varit en stor hjälp för oss, säger Christer.

Skidåkaren som blev vallakung
Världsåkaren Jörgen brink kör med Skigos stavar.

Idag finns Skigos produkter på alla större kedjor i Sverige. Till viss del har Christers bakgrund som elitskidåkare hjälpt till att få upp produkterna på hyllorna. Men det krävs mer än kändisskap för att bli kvar på hyllorna. Framförallt när det gäller produkter som har hög funktion och som helst ska vara användarvänliga.

Med användarvänlighet i bakhuvudet köpte Skigo för några år sedan in tjänster från en designer. Skigos uppsättning med vallor hade spridda namn och spridda färger och det var svårt för ovana kunder eller nyanställd personal att förstå vad som gällde.

– Vi ville hitta en lösning för att göra det enklare, säger Christer.

Resultatet blev ett nytt koncept som bygger på svart och vitt. Glidbiten har vitt som basfärg och fäste har svart som basfärg. Dessutom finns tydlig information om temperatur, snötyp och vilken smälttemperatur parafinet har.

– Det är väldigt lätt att förstå. När vi presenterade det för Stadium tyckte de att det var helt perfekt. Vi tog över helt och hållet det året tack vare tydligheten och enkelheten. Dessutom har vi breda temperaturspann på våra produkter och det gör det enklare för konsumenten att valla rätt, säger Christer.

Även om valla är Skigos huvudprodukt satsar företaget numera också på vallatillbehör, skidhandskar, stavar, rullskidor, barnskidor och konfektion. Första steget togs för omkring sex år sedan och syftet var främst att ta fram produkter som kunde öka kännedomen om Skigo – valla syns ju inte i skidspåren.

Men satsningen tog fart och idag är till exempel stavar en stor produkt för Skigo. Företaget sponsrar världsåkaren Jörgen Brink och inledde nyligen ett samarbete med HC Holmberg som bland annat är verksam vid Vintersportcentrum i Östersund.
För att få en jämnare spridning över året är planen att ta fram även stavgångsstavar. Vid sidan av rullskidor ska det fungera som företagets sommarsortiment.

– Det är bra drag på rullskidor och vi har en ny kolfiberskida som fått mycket bra kritik. Vi har också tagit fram supertunna handskar för rullskidor, västar för rullskidor och speciella rullskidsstavar som reflekterar även om du inte lyser på dem, säger Christer.

Fler produktgrupper än så ska det nog inte bli. Just nu håller företaget på att ta fram specialvallajärn och möjligen siktar de även in sig på handverktyg som används för att lägga in mönster i skidorna men sedan är det stopp.

– Rullskidor är en marknad som kliver kraftigt framåt och det känns bra att vara med där men vanliga tävlingsskidor eller skor är inte aktuellt. Vi känner oss nöjda, säger Christer.