Lampan som leder kunden rätt

Höst och mörker är ingenting som behöver sätta stopp för uteaktiviteter. Spänn på kunden en pannlampa och skicka ut henne i löparspåret.


Lampan som leder kunden rätt

Pannlampan är det perfekta hjälpmedlet för alla dem som inte vill låta mörker stå i vägen för till exempel löpning, skidåkning, cykling, vandring, bergsklättring, jakt eller ridning. Till alla dessa aktiviteter finns det en mängd olika lampor att välja mellan. Allt från enkla lampor vars främsta uppgift är att göra användaren synlig för andra till riktiga monster vars ljusstråle har en längd på över 100 meter.

Idag använder pannlampstillverkare företrädesvis den så kallade LED-tekniken. Många tillverkare har fortfarande kvar ett antal modeller som använder halogenlampor som ljuskälla men de senaste åren har LED-lamporna tagit stora marknadsandelar. Orsaken till det är att LED-lampor i det här sammanhanget har många fördelar jämfört med andra ljuskällor.

LED står för Light Emitting Diode (lysdiod på svenska) och är en halvledare som utstrålar ljus när elektricitet ansluts. En av de största fördelarna med lysdioder i alla sammanhang är deras livslängd. Medan en vanlig glödlampa lyser i omkring 1000 timmar och en halogenlampa i omkring 2000 – 4000 timmar kan en lysdiod ha en livslängd på 35000 – 100000 timmar. För vissa produkter innebär det att lysdioden inte behöver bytas under hela produktens livstid.

Lysdioderna är också energieffektiva, dvs kräver lite batteri i förhållande till sin effekt, tänds direkt, är lätta att dimma och tål mycket stryk på grund av att komponenterna är i fast form och saknar glödtråd. För just pannlampor har de även den passande egenskapen att de kan utformas så att de fokuserar ljuset till en stråle med viss spridningsvinkel. Tillsammans med externa linser kan ljuset även spridas eller samlas efter preferens. Ett exempel på det är de pannlampor som ger ett starkt ljus rakt fram medan det perifera ljuset är svagare.

Just ljusspridningen är en viktig parameter att ta hänsyn till när du ska avgöra vilken lampa din kund ska ha. Det första du ska fråga kunden är vad hon ska göra. Är tanken att lampan endast ska användas på och omkring tältplatsen är behovet för en brett ljus inte särskilt stort. Inte heller lär en 100 meter lång ljuskägla vara första prioritet.

Ska kunden däremot ut och springa i mörk terräng är det viktigt att lampan ger ett ordentligt ljus framåt och ett tillräckligt ljus ut mot sidorna. Tänk på att ju snabbare kunden rör sig till fots, på cykeln eller med hjälp av skidorna, desto längre ljusstråle måste lampan ha.

Tänk också på att starka ljus drar mycket batterier. Det kan vara lockande för en vanlig friluftsvandrare som ska ut och tälta i tio dagar att spänna på sig en lampa med en ordentlig stråle. Då finns dock risken att batterierna tar slut innan turen är över. Bättre då att rekommendera en svagare lampa med längre batteritid.

För att mäta ljusflödet på pannlampor används SI-enheten lumen med enhetssymbolen lm. Lumen är ett mått som berättar hur mycket ljus en källa avger totalt i alla riktningar. Lumen ska inte blandas ihop med SI-enheten för ljusstyrka, candela. I motsats till lumen definierar candela ljusstyrkan i en given riktning från en ljuskälla.

Är det då så enkelt att en pannlampa som har en ljusstyrka på 95 lumen lyser bättre än en lampa med 90 lumen? Nej, tyvärr inte. Sedan några år tillbaka finns visserligen en standard (NEMA/ANSI FL-1) men den är ännu så länge mest spridd bland ficklampstillverkare och många tillverkare mäter fortfarande lumen på olika sätt. Det bästa sättet för att få en exakt uppfattning är att ge sig ut själv och testa.

 

Fotnot: Foto av Andreas Davidsson.