Det var ett toppmöte utan varken konflikter eller motsättningar. Denna första Scandinavian Outdoor Summit hade istället en fläkt av nytänkande och fjälluft över sig. Och sällan har väl så många och högt uppsatta representanter för outdoorbranschen samlats i Åre på en och samma gång.

Jonas Hellentin på SOG (Scandinavian Outdoor Group) vankar fram och tillbaka med händerna i fickorna utanför konferenssalen på hotellet Copperhill. Den sista föreläsningen är på gång med Oliver Wang från Ispo i Kina och snart ska Jonas som varit huvudarkitekten bakom konferensen själv upp på scenen. Han ska avsluta denna första Scandinavian Outdoor Summit och avtacka alla föreläsare och deltagare. Det syns på honom att han är trött men nöjd. Det var den första konferensen som Jonas Hellentin arrangerade. Han har tidigare ansvarat för olika events men aldrig planerat en konferens av denna omfattning. Därför hade han ofta fått gå på ren magkänsla när han förberedde evenemanget. Förra hösten deltog han visserligen i inlärningssyfte i en mindre konferens i Stockholm. Jonas satt då och registrerade allt som hände runt omkring sig för att se, höra och lära. Den konferensen gav honom en massa idéer och inspiration som kom till nytta i arbetet med Scandinavian Outdoor Summit även om arrangemanget i Åre var tio gånger större.
– Jag har jobbat med event av olika slag vilket gör att jag har fått en bra logistisk kunskap och en känsla för vad som bör göras och för vilken nivå man ska lägga sig på. Sedan finns det alltid tio grejer som det inte går att planera för men här har det mesta faktiskt funkat bra, förklarar Jonas.
Konferensen i Åre lockade drygt 300 outdoormänniskor från leverantörer, investerare och återförsäljare. På talarlistan fanns en bred mix av branschfolk, forskare och innovatörer som behandlade olika aspekter av outdoorlivet och outdoorbranschen. SOG hade medvetet valt att inte ha ett ensamt tema under mötet. Istället höll föreläsningarna en bredd och ett djup som berörde många olika aspekter av outdoorbranschens verklighet. Allt från produktionsproblem i Asien, hållbarhet och varumärkesbyggnad till framtidens webblösningar för företagen fick sig en genomlysning. Bredden i sig var ett självändamål.
– Tanken bakom urvalet av föredragare var att försöka locka så många olika yrkesgrupper från de olika företagen hit till Åre. Önskan var att alla skulle komma hem med någonting matnyttigt just för deras avdelning och deras verksamhet, säger Jonas.
Ett av de mest uppskattade föredragen höll Susanna Campbell från investmentbolaget Ratos. Hon berättade om ägarrollen och investerarnas funktion. Ratos ägde och samarbetade med Haglöfs under ett antal år innan de sålde företaget till japanska Asics. Susanna Campbell beskrev hur ett framgångsrikt ägande kan gynna företaget och dess produktivitet och leda till en värdeökning av företaget. Föreläsningsspråket var engelska men på basen av frågorna efter anförandena utgjorde detta inget problem. Avsikten är att Scandinavian Outdoor Summit ska vara en internationell konferens och därför är engelskan det naturliga valet. Även den politiska makten var på plats då Jämtlands landshövding Britt Bohlin höll ett kort tal inför den samlade outdooreliten. Jämtlandsregionen är ett tillväxtområde med ett livskraftigt företagsklimat och Britt Bohlin ansåg därför att Åre var den självklara platsen för toppmötet.
Konkreta råd och tips erbjöds också när Petra Hilleberg gav deltagarna en insikt i hur det är att erövra nya marknader. Tältmakaren Hilleberg har själv valt en annorlunda strategi på den stora USA-marknaden som hon basar över. Företaget samarbetar bara med butiker och leverantörer som uttryckligen vill jobba med Hillebergs produkter men företaget letar inte aktivt efter nya samarbetspartners. Exklusivitet och passion skall göra varumärket starkt i USA.Vad vore en ourdoorkonferens utan diskussioner om miljön. I Åre berättade Mark Held från European Outdoor Group om branschens miljömedvetande. Han uppmanade också alla att använda det ”ecoindex” som finns tillgängligt för outdoorföretagen. Det viktiga enligt Held är att komma igång med arbetet inte hur man väljer att jobba med frågorna.
Måttet på om ett arrangemang är lyckat eller inte är väl vad deltagarna själva tycker. Då kan i varje fall jag intyga att konferensen i Åre var en fullträff. Jag hörde nämligen inte en enda kritisk kommentar kring arrangemanget under de två dagarna jag deltog i Scandinavian Outdoor Summit. Det spelade ingen roll om jag pratade med en deltagare eller föreläsare, med en leverantör eller en återförsäljare, alla verkade vara nöjda och alla brann av iver över konferensen. Känslan av att ett sådant evenemang var efterlängtat var påtaglig.
När jag och de andra deltagarna avnjöt den sista pausfikan innan konferensen skulle avslutas började Jonas Hellentin och de andra i SOG redan blicka framåt. Det uttalade målet är att göra konferensen till frilufts-och sportbranschens Davos. Till en mötesplats där företagare, leverantörer, investerare, återförsäljare, forskare och innovatörer möts och diskuterar ourdoorbranschens utmaningar och framtid. Scandinavian Outdoor Summit ska också bli en mötesplats för att bilda nätverk, att knyta nya kontakter och skapa nya intressanta samarbeten.
Valet av Åre för den första konferensen var också en självklarhet. Dels är Åre och hela regionen en central plats för skandinavisk outdoorindustri, dels för att omgivningarna ger mötet den inramning som egentligen är hela branschens kärna: de stora vidderna, de höga bergen och den fria orörda naturen. Längtar redan till nästa toppmöte.
Röster om SOS

Henrik Ottoson, vd Lundhags
Vad tyckte du om denna första Outdoorsummit?
– Många bra och intressanta föreläsare och föredrag. Jag har träffat många gamla bekanta men också fått nya kontakter som är riktigt intressanta.
Var det något du saknade?
– Kanske lite väl ihoppressat schema kan jag tycka. Det hade varit roligt att ha ännu mera tid för diskussioner och eftertanke kring de olika teman som har behandlats här idag.

Eva Askulv, Klättermusen
Vad tyckte du om denna första Outdoorsummit?
– Det här är ett väldigt bra initiativ och det har varit otroligt hög klass på föreläsningarna. Det har varit varierande och med många intressanta infallsvinklar och perspektiv. Vi tog hit hela vår personal och alla har de fått någonting att tänka på och ta med sig hem.
Var det något du saknade?
– Jag känner att det gärna hade fått vara en halvdag längre så att alla hade haft tid att diskutera och ”nätverka”. Kanske man hade kunnat ha någon form av workshops också.

Jochen Lagemann, Primaloft
Vad tyckte du om denna första Outdoorsummit?
– Det har varit ett härligt arrangemang med många tunga aktörer från Outdooridustrin. Det är så intressant när representanter från outdoorindustrin, leverantörer, butiker och mediafolk kan samlas och diskutera olika frågor.
Var det något du saknade?
– Pauserna mellan föredragen kunde ha varit längre så att deltagarna skulle ha kunnat diskutera tillsammans lite mer. En extradag skulle ha behövts för att kunna sitta i lugn och ro och prata om alla de intressanta ämnen som har tagits upp här.

Petra Hilleberg, vd Hilleberg Incorp.
Vad tyckte du om denna första Outdoorsummit?
– Det här arrangemanget har varit över all förväntan. Intressanta föreläsare och intressanta deltagare som jag har haft möjlighet att träffa.
Var det något du saknade?
– Det var ett ganska packat schema och då blir det svårt att få möjlighet att diskutera och gå på djupet i vissa ämnen. På Rendevouz i USA ordnar man olika workshops och det kanske de skulle ha här också.