E-handeln har gått från att vara ett uppror mot det vanliga till att bli en självklar del av detaljhandeln. Vi har tittat på hur det ser ut i sportbranschen för att du ska få koll på konkurrensen.
E-handeln har förändrats otroligt snabbt. Från att ha varit en liten rebellverksamhet för entusiaster styrd av folk som kunde skriva kod har det blivit en seriös verksamhet som vänder sig till verkligen alla. En annan tydlig förändring är att allt fler aktörer finns både på nätet och som fysisk butik. Ibland är det befintliga butiker som startar en e-handelsplats och ibland är det nätbutiker som öppnar fysiska butiker eftersom kunderna vill ha det. Visst finns de renodlade nätbutikerna kvar, men de flesta finns faktiskt både som nätbutik och som fysisk butik.

Ett enkelt sätt att dela upp nätbutiker är i breda och specialiserade. De breda butikerna är de som säljer det mesta som har med sport att göra och specialisterna har valt ett område som exempelvis outdoor, brädsport eller fiske och jobbar bara med det.
Bland de breda nätbutikerna finns två stora aktörer i Sverige idag: Stadium och Sport-amore. Stadium startade sin nätbutik 2007 och ambitionen är att det ska bli kedjans största butik. Om de har nått dit idag vet vi inte men vi är helt säkra på att de är den största breda sportbutiken på nätet i Sverige idag. Deras e-butik är föredömligt enkelt upplagd med några huvudkategorier som Träning, Lagsport och Uteliv & Resa och under dessa finns olika produktkategorier som skor, konfektion och tillbehör. Sortimentet är dessutom gigantiskt – precis som det ska vara i en e-butik. När vi var inne och tittade fanns där till exempel 44 olika fotbollsskor för gräs och 43 olika löpartajts/shorts – ett utbud som en fysisk butik sällan eller aldrig kan hålla.Utmanaren bland de breda sportbutikerna heter Sportamore och mer om dem kan du läsa längre fram i tidningen. De har också ett jätteutbud av produkter med allt från golfbollar till tält. De säger sig ha 270 olika varumärken i sitt sortiment och vid en första anblick var det svårt att hitta något som saknades.Om några år kommer konkurrensen att vara ännu tuffare i det här segmentet eftersom både Intersport och XXL har sagt att de snart ska finnas på den svenska webben. Plus att nya Usport också ska lansera en e-butik så småningom och att fristående butiker som till exempel Länna Sport redan har fullskaliga e-butiker.
Det område som har funnits längst inom e-handel och sport i Sverige är specialistbutikerna. Alla områden har sina e-butiker – från bågskytte och tennis till skateboard och friluftsliv. Många av dessa butiker startades av entusiaster som brann för sin sport och de flesta överlevde inte speciellt länge. Det fanns dock några som förstod sig på både service, ekonomi, logistik och produktkunskap och de har vuxit till giganter som tagit stora marknadsandelar från de fysiska butikerna inom sina nischer.
Friluftsliv är ett riktigt getingbo med stora aktörer som Addnature, Get Out och Outnet. Alla jobbar med välkända varumärken och gigantiska sortiment och dessutom finns Naturkompaniet numera också som e-butik. Störst marknadsandel kontra vanliga butiker har nog e-butikerna inom brädsport. Junkyard är klart störst och rankas som en av Sveriges bästa e-handlare alla kategorier. Förra året omsatte deras e-handel i Sverige över 150 miljoner kronor och ingen fysisk butik är ens nära att vara lika stora inom det segmentet. Dessutom finns aktörer som Boardstore, Streetlab och Hangloose vilket gör att många uppskattar att över hälften av all brädsportförsäljning idag sker via nätet.
Andra områden som har stor handel via nätet är cykel (Cyclecomponents, Cykloteket), fiske (Berras) och sportmode (Zoovillage, Cali, Nelly) men den jobbigaste konkurrenten för många handlare kommer utifrån Sverige. Så fort Sport-Conrad nämns får många handlare något mordiskt i blicken och deras fokus på lågt pris, riktigt lågt pris, slår hårt mot många handlare. Främst är det skidköpare som har hittat till Sport-Conrad men eftersom de har i princip allt så kommer andra segment också att bli drabbade. Inom cykel finns liknande lågprisaktörer som till exempel engelska Chain Reaction och det är troligt att paneuropeiska lågpriskoncept kommer att bli allt vanligare.