Kedjornas omsättning 2010

Sportbranschen fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Så även kedjorna. Aldrig tidigare har Sveriges sportkedjor varit så starka.

Det går bra nu. Eller rättare sagt, det går fortsatt bra. Sedan 2005 har sportbranschen faktiskt ökat sin omsättning i löpande priser varje år vilket står ut i jämförelse med andra branscher. Mätt i fasta priser har det gått ännu bättre med en ökning varje år sedan sekelskiftet.

Varför det har gått så pass bra för just sportbranschen skriver vi om på sidan 21 i det här numret. Men redan här kan vi konstatera att en orsak till att den svenska sportbranschen går bra är att de svenska sportkedjorna går bra.

Kedjornas omsättning 2010

Tillsammans ökade sportkedjorna sin omsättning med 8 procent förra året till drygt 13,6 miljarder kronor. Det var en något bättre ökning än sportbranschen som helhet. Sammantagen ökade sportbranschen med 6,4 procent till 20,5 miljarder kronor vilket innebär att kedjorna kapat åt sig ytterligare några marknadsandelar.

Till viss del handlar det givetvis om att de öppnat fler butiker och på det sättet ökat sin marknadsandel. Men faktum är att kedjorna även ökat omsättningen per butik. 2008 omsatte varje kedjebutik 15,6 miljoner kronor, två år senare hade den siffran ökat med 2,2 miljoner till 17,8 miljoner kronor.

Allra bäst omsättning per butik har Stadium som förra året dessutom ökade omsättningen per butik med 7 procent till 48,8 miljoner kronor. Det är nästan 20 miljoner mer per butik än främsta konkurrenten, Intersport.

Precis som föregående år är det just Stadium, Intersport och Team Sportia som dominerar bland kedjorna och står för lite mer än hälften av hela branschens omsättning. Stadium omsatte förra året drygt 4,7 miljarder kronor vilket var en ökning med 6,8 procent och kedjans största omsättning någonsin. Enligt vd Gustaf Öhrn var dessutom kedjans lönsamhet den bästa någonsin.– Vi är mycket nöjda med utvecklingen föregående räkenskapsår. Vi fortsätter att växa och förbättrar vår lönsamhet på samtliga marknader och gläds åt en stor försäljningstillväxt på jämförbara på den svenska marknaden, säger han till Sportfack.

Av de tre största kedjorna är det dock Intersport som ökar mest. Under 2010 passerade kedjan fyra miljarder och när året var slut stannade omsättningen på drygt 4,3 miljarder kronor vilket var en ökning med 10 procent jämfört med 2009.

Kedjornas omsättning 2010

En viss del av ökningen svarade nya butiker för (åtta stycken). Men samtidigt lyckades kedjan öka omsättningen per butik med 5 procent till 27,8 miljoner kronor. Vid 2010-års slut hade Intersport 156 butiker runt om i Sverige.Branschens tredje största kedja, Team Sportia, öppnade förra året sju nya butiker och förbättrade omsättningen i butik med 5 procent till 17,6 miljoner kronor. Sammanlagt uppgick omsättningen till 2,6 miljarder kronor, en ökning med 9 procent.

– I grunden är vi nöjda med utvecklingen under 2010. Å andra sidan var vårt arbete under förra året mer inriktat på att bli effektivare internt och vi har inte lagt så mycket energi ut mot marknaden. Därför hade jag inte tyckt att det hade varit konstigt om vi tappat lite mer mot de stora drakarna men jag tycker att vi har hängt på riktigt bra, säger Fredrik Andreasson, vd Team Sportia.För Team Sportia ligger den stora utmaningen framåt i tiden, menar Fredrik Andreasson.

– Nu pekar alla våra nyckeltal i rätt riktning och vi har positionerat oss för att öka tempot. Den stora grejen för oss kommer under de kommande tre åren och jag tror att vi blir svårslagna. Jag tror att Team Sportia kommer att vara den kedja som ökar mest i sportbranschen, säger Fredrik Andreasson.

Under 2010 var Just4Sport den kedja som ökade mest. Antalet butiker ökade till 97 stycken (+6 stycken) och den totala omsättningen uppgick till 460 miljoner kronor vilket var en ökning med hela 23 procent. Omsättningen per butik ökade med 18 procent till 4,7 miljoner kronor.

– Vi har fått in en del större butiker i gruppen och det har dragit upp omsättningen. Men sen har även våra gamla butiker ökat. Det känns som att sportbranschen har ökat generellt och att det kommer att fortsätta även under 2011, säger Benny Oversand, delägare Just4Sport.Förrförra årets tillväxtraket Naturkompaniet, visar fina siffror även för 2010. Trots att kedjan inte öppnade några nya butiker under 2010 ökade man omsättningen med 19 procent. Det stämmer väl med vd Henrik Hoffmans ord om att kedjans primära mål inte är att vara en stor kedja utan att varje enskild butik ska gå så bra som möjligt. Bli dock inte förvånad om ytterligare Naturkompanietbutiker dyker upp. Kedjan tror att det fortfarande finns utrymme för fem eller sex nya butiker på den svenska marknaden.

– Det var ett bra år. Det är klart att det kalla vädret i början av året och i slutet av året var gynnsamt för oss eftersom vi säljer mycket vinterprodukter. Men även bortsett från det har vi haft en bra utveckling. Vi gjorde flera investeringar under våren som slog väl ut samtidigt som vi skördade frukter från vår långsiktiga strategi, säger Henrik Hoffman, vd Naturkompaniet.

Löplabbet är en annan specialistkedja som visat väldigt fina resultat de senaste åren. Under förra året ökade kedjan kraftigt och omsättningen stannade på 173 miljoner kronor vilket var en ökning med 18 procent. Kedjan öppnade två nya butiker men ökade samtidigt omsättningen per butik med 9 procent. I dagsläget har kedjan 20 butiker men ytterligare 5–10 finns med i framtidsplanerna enligt tidigare uttalanden.

I listans negativa ände återfinns kedjorna Budo & Fitness, Golf Store Group, Dormy och Sportex. Golf Store Group tappade 2 procent i omsättning och antalet butiker stod still. Resultatet är dock ingen överraskning. Antalet golfare minskar samtidigt som vissa golfprodukter har blivit billigare.

Även golfvaruhuskedjan Dormy backar. Jämfört med 2009 tappar kedjan 4 procent i omsättning, från 218 miljoner 2009 till 209 2010. Enligt Mats Hedlund på Dormy är det uteblivna danska kunder som ligger bakom tappet.

– Det är den danska kunden som stannat hemma. Vi tappade 11 miljoner kronor i Malmö förra året, säger han till Sportfack.

Budo & Fitness fortsatte sin kedjekonsolidering under 2010. Två olönsamma butiker fick stänga igen och omsättningen backade med 7 procent till 67 miljoner kronor. Men omsättningen per butik ökade med 12 procent och har sedan 2008 ökat från 5,1 miljoner kronor till 7,4 miljoner kronor.

Kedjornas omsättning 2010

I september kom beskedet att Team Sportia köpt Sportex av Sjätte AP-fonden och att Sportex läggs ned som kedja. Sportex sista år som självständig kedja slutade i moll. Kedjan backade med 11 procent och 2 butiker las ned. Omsättningen slutade på 279 miljoner kronor.
Det är ännu för tidigt för att dra några långtgående slutsatser om var årets handel kommer att sluta. Redan nu står det dock klart att det kommer att bli ett intressant handelsår med en väldigt offensiv svensk sportbransch. Under våren har både Intersport och Team Sportia presenterat nya butikskoncept, flera nya aktörer har dykt upp och XXL börjar bli varma i kläderna på den svenska marknaden. Lägg därtill att det ständigt surras om Decathlons framtida etablering i Sverige… 

Tyvärr hade vi inte tillgång till Sportringens siffror för 2010.