När rodden kom in i värmen

Roddmaskinen – så självklar! Idag finns den på snart sagt alla träningsanläggningar i landet. Hur den hamnade där är inte bara en amerikansk historia, utan också en svensk. En företagsframgång med en envis entreprenör vid årorna. Text & Foto: Nicke Hallgren

Efter att ha pratat med Bo Ekros en dryg timme är det svårt att veta var berättelsen ska börja. På blåsiga Munksjön mitt i Jönköping på 80-talet, eller några år senare när det hänger två VM-silver om halsen på samma pojke. Eller på sommaren 1992 när han stolt tar emot förstapriset på Henley Royal Regatta en bit uppströms från London utmed Themsen. Allt spelar roll i den här historien, och det handlar om rodd från början till slut.

När rodden kom in i värmen

Concept Träningsredskap i Jönköping har sedan början av 1990-talet vuxit till en av de största leverantörerna av träningsredskap i Sverige, med en omsättning på runt 80 miljoner kronor. Ingen explosionsartad tillväxt, utan lugnt och metodiskt, tryggt och förtroendefullt. Precis detsamma som krävs för att ta medalj i rodd-VM. Inget kommer gratis, hårt slit i motvind. Bo vet precis vad det handlar om. Företaget startades med tomma händer tillsammans med två kompanjoner, varav den ene var hans bror. Med lite lånade pengar och ett ganska udda träningsredskap – en roddmaskin – drog de igång. Entusiasmen visste inga gränser. Året var 1993, och Bo jobbade på sjukhus för att överleva ekonomiskt. Att satsa en vinter till på rodden lockade inte.– Vi var övertygade om att roddmaskinen skulle slå, men det var så otroligt trögt i början. Vi var tre man i starten, och vi ringde och gjorde kundbesök och visade maskinen, men inget napp, säger Bo.Det gick till och med så långt att de kontrollringde sin egen telefon för att se om det verkligen gick fram signaler. Men de gav inte upp och efter 14 månader ringde slutligen en framtida kund.– Vår aktivitet resulterade dock i förfrågningar om löpband, motionscyklar och en del annat, och på den vägen är det, fortsätter Bo, som sedan mer än 10 år driver företaget som ensam ägare.

Roddmaskinen uppfanns 1981 av två elitroddare, bröderna Peter och Dick Dreissigacker från det nordliga Vermont, USA, där vintern är lika kall som här i Sverige. För att kunna träna även på vintern kapade de ner en cykel, skruvade ramen på väggen och lät bakhjulet sitta kvar. Ekrarna försågs med stora blad för att bromsa rotationen. Med en lång kedja och en sits som gled, så var vinterträningen fixad med ett motstånd som ökar i takt med hur hårt man tar i. Så enkelt och så nära verklig rodd det går att komma utan att sitta i vattnet. Idag är Concept 2 ett lite mer sofistikerat och kalibrerat träningsinstrument. Det körs till och med VM inomhus. Exempelvis landslagsuttagningar till vanlig rodd går alldeles utmärkt att göra under mycket rättvisa förhållanden oavsett var maskinerna står. 

När rodden kom in i värmen
Nu spänner Bo Ekros och Concept de uthålliga musklerna igen för att med tyska premiumvarumärket Kettler göra en inbrytning på marknaden för hemmaträning. Det är sportfack- handlarens tur att lära känna VM-roddaren från Småland.

I Concepts stora showroom, som ligger precis framför Kinnarps Arena utmed E4:an, hittar vi, förutom Concept 2:an, träningsredskap från bland annat Cybex, Kettler och Reebok. Utrustningen står fullt tillgänglig i husets hjärta, och med omklädningsrummet strax intill är det fritt fram för kunder och andra besökare att svettas med grejerna på riktigt.– Om en timme kommer det ett gäng hit som kör stationsträning en gång i veckan, med kombinerad kondition och styrka, säger Bo.Inte bara ett showroom alltså, utan lika mycket ett do-room. Förutom i Jönköping har Concept fast adress med support, service och reservdelar i Stockholm och Skellefteå, och snart även i Göteborg. – Jag tror att det är en stor fördel att vi finns nära våra kunder och kan hjälpa dem direkt; i Norrland är det ett absolut krav om du ska tas på allvar. Målet på sikt är att etablera sig i Malmö också, säger Bo.

Kunderna runt om i Sverige är huvudsakligen olika privata och offentliga träningsanläggningar, dit Concept antingen säljer eller hyr ut träningsredskap. Idag säljer Concept över 800 roddmaskiner per år, varav cirka 300 går till konsumenter. 2005 vann företaget en upphandling om att utrusta ett antal stora gym i anslutning till simanläggningar åt Stockholms Idrottsförvaltning. En jätteorder i branschen och ett genombrott för Concept som gjorde att företaget hamnade riktigt på kartan. Det avtalet har nyligen förnyats med ytterligare tre år. Den småländske roddarens ordning och uthållighet är uppenbarligen en framgångsfaktor.Kettler är ett nytt varumärke inför våren 2011. Concept inleder nu en ny satsning mot hemmet och konsumenten direkt. Ett segment som hittills lämnats öppet för andra aktörer. Det innebär också att sportfackhandeln nu blir en ny viktig bearbetningsyta. Swesport blev det officiella starskottet för detta. Kettler har visserligen funnits till och från på svenska marknaden i olika konstellationer tidigare, men saknat det hängivna drivet och aldrig riktigt lyckats få upp farten. Ansiktet utåt i Concepts satsning på Kettler är Patrik Dahlberg, med ett förflutet inom Intersport.– Vi börjar från noll och ser det långsiktigt. I den här klassen finns det väldigt få aktörer och vi satsar dessutom på Kettlers finaste sortiment som heter Heinz Kettler Selection, där allt byggs och testas i Tyskland. Ett krav från Kettler är att deras representant finns tillgänglig med full support och egen servicepersonal. Kettler passar oss perfekt, och tvärtom, säger Patrik och har svårt att dölja sin entusiasm. 

När rodden kom in i värmen
Patrik Dahlberg, med ett förflutet inom Intersport, blir ansiktet utåt i satsningen på Kettler.

Kettler är träningsredskapens BMW eller Mercedes om du så vill, dessutom den absolut största tillverkaren av hemmaträningsutrustning i världen med nio fabriker i Tyskland men också i Fjärran Östern. Totalt omsätter Kettler cirka fyra miljarder kronor. Så det finns både muskler och uthållighet.– Det här är ”spitzenkvalität” fyller Bo i, när han demonstrerar ett av de vita redskapen som står på första parkett i entrén.– Hör du, frågar han, men inget hörs.– De är så tysta; jag tror att många är beredda att betala lite mer för att få ett riktigt bra träningsredskap även hemma. Dessutom är de väldigt snygga – vitt istället för svart och grått, som det mesta annars. Här finns hela segmentet med crosstrainers, cyklar och löpband och varje maskin är provbänkstestad och kalibrerad så att kunderna kan lita på siffrorna. Står det 500 watt så stämmer det +/- 2 procent, säger Bo och ser lycklig ut.

Den tyska noggrannheten verkar ha hittat en frände i Concept och Bo. Vi får se hur långt ordning och uthållighet kan ta Concept på denna nya arena. – Målet med Kettler är att etablera en väl fungerande organisation som spelar i högsta divisionen. Kettler är dominanten i stora delar av Europa och vi är övertygade om att nå dit i Sverige också, säger Bo innan han reser sig och tar en paus i intervjun.Nu är det snart dags för den lilla träningsgruppen att sätta igång, och vad händer? Vd Bo Ekros byter snabbt om till träningskläder och leder själv träningen. Det är nu vi börjar ana att det höga huset vid E4:an, som stod klart när finanskrisen grinade som mest illa, absolut inte bara är ett pampigt landmärke, utan en förverkligad dröm som Bo närt under många år.

Konditionen är det centrala för att bli bra på rodd. För Bo är kondition fortfarande centralt fast på ett mer affärsmässigt sätt. Det handlar inte om att kränga så många redskap som möjligt utan om att missionera konditionsträningens hemligheter.– För att lära sig bygga muskler finns det hur många kortkurser som helst. Men att träna kondition är en hel vetenskap. Men det är något vi brinner för – och det är något vi kan. I Sverige finns det bara några stycken idrottslabb, typ Bosön, där man kan göra riktiga konditionstester, men det är svårt att komma dit om du inte tillhör den yppersta eliten, eller är forskare på något sätt. Hos oss är idrottsklubbar välkomna att boka in sig, och även privatpersoner, säger Bo.

Efter träningen visar han labbet där syreupptagningsförmåga, tröskelvärden för mjölksyra, maxpuls, kroppssammansättning etc. kan mätas. I anslutning finns också en föreläsningssal där utbildningar i fysiologi, tränings- och näringslära och olika workshops hålls. Verksamheten är samlad i ett eget bolag som heter Human Performance Center och leds av en gammal roddarkompis – Johan Flodin – som också tränar Frida Svensson som tog VM-guld i höstas.– Målet är att få verksamheten att gå runt, sedan får vi se. Intresset för seriös konditionsträning minskar ju inte, tvärtom, jag ser ljust på framtiden. Idag är det ju helt naturligt för en 20-åring att gå och träna, samtidigt har vi 65-åringarna som också strömmar till, säger Bo.

Men till sist något om Henley Royal Regatta; kanske var det ändå här det började. En klassisk engelsk roddtävling som hållits årligen sedan 1832. Lika klassisk för engelsmännen som Wimbledon. Att vinna är lika stort som för en cyklist att vinna Paris-Roubaix. Det är sommaren 1993. Bo Ekros sitter i den svenska sculler-4:an som tagit sig hela vägen till finalen genom utslagssystemet där de kört båt mot båt. Stränderna utmed Themsen vimlar av snyggt sommarklädda herrar och damer, många i hatt. De ska snart bevittna hur världsmästarna från Nottingham Rowing Club krossar utlänningarna som vågat sticka upp. Hemmabåten lyfts fram de 2,3 kilometrarna av ett taktfast skanderande: ”Go Notts, Go Notts, Go Notts”! För engelsmännen finns bara en möjlig utgång. Det är svenskarna mot världen. Plötsligt inser publiken hur allt är på väg att gå fel, hur deras drömmar skjuts i sank. Bo och svenskarna glider först över mållinjen och vinner odiskutabelt klassikernas klassiker, och njuter i fulla drag. Vid prisceremonin blir det dock lite diskussion, killarna, är inte ”proper dressed” och får först inte hämta sitt pris. Men det löser sig till slut.Fotot från finalen bifogar Bo brevet han skickar till bröderna Dreissigacker i Vermont, för att än en gång försöka få agenturen på roddmaskinen. Det lyckas.