Trendfärger 2012: Medelhavet möter storstadsnatten

De starka färgerna från i år finns kvar men får sällskap av lite dovare färger. Det är en blandning mellan varma och kalla färger och kontraster är det viktigaste av allt.

Turkos, blodrött, rött och mintgrönt. Trots ett myller av färger går det att plocka ut nästa vintersäsongs viktigaste färger. Samtidigt är det inte så enkelt att det bara är att rabbla några färger utan det handlar mer om hur olika färger används ihop.Om vi börjar med den turkosa färgskalan så går den från klar turkos till ganska mörk blå. Det är kalla färger som antingen blir ännu kallare genom att användas ihop med vitt eller som värms upp med grått, rosa eller guld. Det är en hel del Medelhavet över den här färgskalan – vita grekiska hus mot en klarblå himmel och rosa bouganvilla som växer överallt.Blodrött har inte synts på flera år men för dem som inte vill att deras kläder ska skrika så kommer blodrött att bli den kanske viktigaste färgen. En sober färg som känns både varm och trygg.Den klarröda färgen kommer du att se precis överallt – på kläder, skor och hårdvara. Tillsammans med turkos är det nog den hetaste färgen och den används ofta helt ren utan några andra färger. När den mixas så är det tillsammans med andra rena färger som gult, lila, svart och vitt.Den fjärde trendfärgen vintern 2012 är den iskallt mintgröna och framförallt är den stor bland tjejer. Mintgrönt mixas ofta ihop med vitt, vilket gör den ännu kallare, eller ihop med en mörkare grön eller en varm gul för att få upp värmen lite.

Trendfärger 2012: Medelhavet möter storstadsnatten
Vinrött, lila och grått bildar den sobra färgskalan. /// Vitt är en stark kontrast mot grönt och gult. Mintgrönt är stort för tjejer. /// Turkos och blå är två av de viktigaste färgerna nästa vinter. /// Starka färgkontraster mellan gult, rött, lila

Förutom olika färger så finns det två andra väldigt tydliga trender till nästa vinter. Två ytterligheter. Eller motpoler om du så vill. Den första är starka kontraster och som starkast blir det när klara färger mixas med vitt eller svart. Vitt blir den vanligaste kontrastfärgen nästa höst/vinter, speciellt inom vinterplagg. Svart är oftare med på detaljer som ska kontrastera mot huvudfärgen eller i ett mönster på plagget. Oavsett vilket så är kontraster en av de starkaste färgtrenderna nästa vinter och ett extra plus är att butikerna blir riktigt snygga per automatik med alla dessa färgkontraster.Som en direkt motpol till kontrastexplosionen kommer de sobra plaggen i dova färger som grått, blodrött, marinblått och mörk lila. Den här stilen är starkast inom streetmodet och tekniska stadsplagg. Ofta har materialen en matt yta och ofta är det också en blandning av olika material med olika känsla. Den här stilen är inte lika sportig som den kontrastrika utan är lite mer dressad och en föraning om i vilken riktning sportmodet kommer att gå på lite längre sikt.

Till sist ska vi prata lite mönster. Den starkaste av alla mönstertrender är skogshuggarrutigt. Vi vet att vi har snackat om den här trenden tidigare och att den är het redan i år men den blir bara större och större. Den storrutiga flanellskjortan är killarnas viktigaste plagg i höst men rutor kommer även till tjejer i både jackor och skor. Rutor är ett måste helt enkelt.Den andra stora mönstertrenden är små geometriska mönster. Det kan vara trekanter, romber eller cirklar som ligger på rad och bildar ett mönster likt norska lusekoftor. Etniska mönster som ger en historisk touch åt plaggen. Främst är det för tjejer som vi ser dessa geometriska mönster.

Så där, då har du fått koll på de viktigaste trenderna för 2012. Turkos, blodrött, rött och mintgrönt. Kontrastrikt eller sobert. Rutigt och geometriska mönster. Allt ska finnas i din butik om 8–9 månader.

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="3932" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]