Alla snackar om rocker

Rockers har på bara några år blivit en självklarhet på offpistskidor. Nu kommer det även på pistskidor och snowboard och det är därför hög tid att du lär dig vad det handlar om.

Enkelt förklarat är rocker en skida eller en snowboard med omvänt spann, det ser ut som om den är lätt bananformad från sidan. Det går helt mot allt det som tidigare har sagts om skidors geometri men det fungerar och därför experimenterar både skid- och brädmärken rätt friskt just nu för att få fram den perfekta rockern. Inte helt oväntat går idéerna isär om hur den rätta rockern skall vara utformad och dessutom skiljer det sig rejält åt mellan skidor och snowboards. Den gemensamma nämnaren är att en förböjd framända gör att skidan/brädan redan är böjd då den kantas i en sväng och därför blir den livligare att åka på. Dessutom är skidan på väg upp ur snön vid lössnöåkning vilket gör att åkningen får ett helt annat flyt vilket är ovärderligt om man åker i flackare lutning och ändå vill behålla farten. Grundanledningen till rockerskidor var helt enkelt att göra åkning i lössnö enklare och roligare.Den första rockerskidan var Volant Spatula som kom vintern 2002/2003 och designad av friåkaren Shane McConkley. Den var dessutom bredast på midjan som en vågsurfbräda eller vattenskida. Extrem från början till slut och med fantastiska lössnöegenskaper jämfört med de andra skidorna som fanns då. Andra skidtillverkare följde efter och några år senare började Lib Tech göra snowboards med rocker. Skillnaden var att dessa brädor var avsedda för park- och piståkning men rockern fungerade även för det. Resten är som man säger historia och idag har de flesta skid- och snowboardmärken flera rockermodeller i sina sortiment. Nu kommer dessutom rocker till pistskidor och därför är det hög tid att förklara vad rocker är.

Alla snackar om rocker
Ovan en rocker-skida och under en skida med traditionellt spann.

Rocker finns som full rocker, tip rocker, tail rocker, V-rocker, S-rocker och säkert ett dussin till varianter. Med full rocker menas en skida som är helt bananformad från sidan sett och den typen av rocker används uteslutande på rena lössnöskidor. Med tip rocker menas att bara framändan på skidan eller brädan är förböjd, resten av skidan är platt eller har ett spann och denna kombination gör skidan mer allround så att den även fungerar i pist. Tail rocker, förböjd bakända, används ihop med tip rocker och spann och är ett mellanting mellan de två tidigare exemplen.På snowboards ser rockerformen ofta grotesk ut – istället för mjukt bananformade ser kanten alldeles hackig ut. Anledningen till detta är att en bräda inte böjer sig precis under bindningarna och därför förstärks rockerformen mer i vissa partier för att i slutändan ge en naturligare sväng. Det låter vansinnigt – och ser ännu värre ut – men det fungerar i praktiken.

För vem är då rockerskidorna tänkta? Rocker passar faktiskt ett ganska brett åkarspectra.  Det är definitivt så att rockerskidor vänder sig till offpiståkare i första hand, främst skidorna med fullrocker, men eftersom de är så lättåkta är de också ett alternativ för dem som inte är så duktiga. De skidor som bara har tiprocker fungerar i ett bredare urval av underlag och terräng och ihop med spann så har tillverkarna nu fått till det så att de fungerar även till pist- och parkåkning.Främsta säljargumentet är att skidorna eller brädorna blir lättåkta och kvicka. De får en slags inbyggd surfkänsla. Nackdelen är att skidorna lätt kan bli fladdriga då de inte åks på kant och därför krävs det en bestämd åkare som hela tiden går från sväng till sväng för att de inte ska upplevas som ostadiga. Den inbyggda fladdrigheten när rockerskidor är plana kan också vändas till något positivt – i parken blir de väldigt lätta att vrida runt ifall landningen inte är helt perfekt. Det är också anledningen till att rocker slagit så stort inom snowboard.

Rocker är fortfarande i experimentstadiet men det är utan tvekan årets snackis bland både skid- och brädåkare. Därför är det oerhört viktigt att ni själva har koll på hur det fungerar. Har ni inte redan provåkt rocker så är det bara att bege sig till någon av försäsongens skidtester för att bilda er en egen uppfattning.