Idag är Treklokalerna vid Flygstaden i Halmstad tomma så när som på bolagets svenske vd Kaj Vestman och ett skrivbord i lobbyn. Men den första september ska lokalerna sjuda av liv och innesäljarna börja ta emot höstorder.
Alla känner Kaj. Kaj Vestman har haft en lång karriär i cykelbranschen och även om han är ny på Trek så är det garanterat många cykelhandlare som känner honom.
Efter några år som produktutvecklings- och inköpschef på Abus i Tyskland flyttar Kaj hem för att bli vd för Trek Sverige – landets tredje största importmärke.
Kajs karriär i cykelbranschen började när han pluggade juridik i Malmö 1994 då han samtidigt jobbade som cykelbud för att dryga ut studielånet och ha råd med sin vindsurfing. Då passade han samtidigt på att vara med och starta cykelbutiken ”Budcyklarna ” när han ändå höll på.
– Vi sålde GT-cyklar och cyklar från mellanprissegmentet samt byggde och sålde extremcyklar som vi själva ville ha, säger Kaj Vestman.
Förutom vindsurfing, bankörning med bil och cykling i alla former har han också ägnat sig åt sporter som klättring och fallskärmshoppning.
– Jag har sysslat med det mesta förutom lagidrotter, säger Kaj. Lagsporter och jag går inte riktigt ihop. Lagbiten får jag på jobbet. Jag älskar att jag nu får sätta ihop ett vinnande lag här i Halmstad.
Några år senare började han jobba på Rex i Halmstad och fick Björn Johansson som kollega. Under två år sålde han GT, Rex och Castellikläder och efter något år var det dags för Duells. Där blev han produkt- och försäljningsansvarig för Abus och sålde på hela Sverige. Därefter fick han ansvaret för all Abus försäljning i Sverige och angränsande länder både inom cykel, moped, MC samt järnhandel och låssmeder.
Fyra år senare ville Abus att han skulle flytta till Tyskland och bli produktutvecklingschef vid fabriken i Volmarstein och i Kina. Där arbetade Kaj i fem år innan det var dags att sluta pendla mellan Tyskland, Sverige och Kina och anta jobberbjudandet från Trek.
Kaj berättar att han hade talat med Trek tidigare om ta över ansvaret för varumärket i Sverige, men det var först när Trek USA presenterade idén med ett helägt dotterbolag till Trek Bicycle Corporation USA och att placera huvudkontoret i Halmstad som han antog utmaningen i februari. Därefter har han parallellt skött jobbet på Abus i Tyskland och jobbet som ny vd för Trek Sverige.
Nu ska tilläggas att Duells i Göteborg, som tidigare var agent för Trek i Sverige, hade bestämt sig för att hårdsatsa på cykeltillbehör och att släppa Trek. Och eftersom vd:n för Duells, Björn Johansson, och Kaj är gamla vänner sedan Rextiden samt att Kaj jobbat på Duells i fyra år med att sälja Abus underlättas självklart överlämningen av varumärket.
– Vi kommer att åka ihop med Duells säljare och besöka kunderna. Och under mina år för Abus höll jag säkert över 1 000 låsutbildningar för cykelhandlare i Sverige. Fråga om de vet vem Abus-Kaj är?, säger han retoriskt.
”Abus-Kaj” kommer att vara en dörröppnare för Treks nya säljkår men vad är då visionen för Treks framtid i Sverige?
Kaj säger att han inte vill låta arrogant, men förklarar att Trek ska vara det självklara varumärket för alla målgrupper. Från barn- och jobbcyklar till värsta mountainbike och racercyklarna.
Cykelmärket Gary Fischer existerar inte längre som ett självständigt varumärke, det är istället ett undermärke till Trek som döpts till Gary Fischer Collection där Treknamnet finns på underröret. Gary Fisher är en ikon och hans 29ers fyller ett tomrum i Treks sortiment.
– Vårt mål är etablera oss på den svenska marknaden som ett ledande tekniskt varumärke och på hårt tekniskt specade cyklar är vi redan stora, säger han.
Trek har även tagit fram ett vardagscykelsortiment som heter Nordic Line som är designat av svenskar för svenskar och tillverkas i Tysklandsfabriken. Men en målgrupp de inte vill ha att göra med är de som köper en paketcykel för 1 995 kronor på stormarknaden. Där drar Kaj gränsen.
Själva har Trek cyklar från 1 595 till 94 000 kronor. Dyringen är samma cykel som Lance Armstrong använder under Tour de France. Det är också på Trek den sjufaldigt Tour de Francevinnaren cyklat på under sin karriär för United States Postal Service Pro Cycling Team och Team Radioshack.
– Det Lance Armstrong gjort för Trek är obetalbart. Han fick Trek och familjen Burke att se Europa som en ny och intressant marknad samtidigt som han fick Europa att upptäcka varumärket. Alla, även de cykelointresserade, känner till Lance. Dessutom figurerar hans inställning att aldrig ge upp på Treks säljmöten. Det är bara att borra ner huvudet och köra vidare även när det är tufft, säger Kaj.
Trek, som är en av världens största cykeltillverkare, är ett familjeföretag som startades 1976 av Dick Burke i Wisconsin, USA i en lada. Dick reparerade cyklar åt familjen och vänner. Plötsligen fick han nog av att det inte fanns några bra cyklar att köpa i USA. Istället började han bygga och sälja cyklar.
Där, i ilskan över dålig kvalitet, skapade han varumärket Trek – en cykel som skulle utmärkas av kvalitet och teknisk innovation.
På listan över tekniska språng finns ord som bonded aluminum, carbon composite frame, OCLV- Optimum Compaction, Low Void, Full Flothing samt WSD – Women Specific Design som gäller allt från cyklar till skor och kläder.
– Teknisk utveckling och geometri som anpassats för män och kvinnor har länge varit Treks signum, säger Kaj. Det gjorde att vi missat lite vad det gäller design och marknadsföring, men de senaste åren har vi tagit in extern hjälp med marknadsföring, färgval och dekaler för att även ge våra cyklar den rätta visuella imagen.
Det som Kaj ser som viktigt i framtiden är att etablera en tät och givande relation med fackhandeln eftersom kunniga handlare kommer att vara nyckeln till deras framgångar. Därför kommer de att satsa mycket på utbildning av fackhandlarna samt service och marknadsföringsunderstöd.
– Det viktiga är inte att växa i antal butiker, utan att de handlare vi arbetar med satsar på oss. Det kan till och med bli så att vi kommer att krympa antalet handlare. Vi vill bli framgångsrika genom att göra fackhandlare framgångsrika och lönsamma. För tjänar de pengar gör vi det också, säger han och förklarar att målsättningen är att dubbla omsättningen på tre år.
Till Halmstadslokalerna kommer de att bjuda in återförsäljare till visningar och utbildningar. Allt för att de, oavsett hur kunden ser ut, ska kunna se till att kunden lämnar butiken med rätt Trekcykel.
– En kund som är 172 centimeter lång ska inte lämna en butik med en 62-centimetersram, säger Kaj. Den butik som gör så har inte förstått sin uppgift. Kunderna ska få rätt service i en cykelbutik. Får de den kommer de tycka att det är roligt att cykla.
Kaj tror även på Halmstad geografiskt, att dess sommarstatus gör det lätt att få återförsäljarna att resa dit. Han ser även alla sommarturister som ett lysande tillfälle att marknadsföra Trek. Handlarna kommer också att få tillgång till Trek USA:s intranät och därigenom nå all möjlig information samt marknadsföringsmaterial.
– Vi kommer att satsa mycket på att marknadsföra Trek genom att vara närvarande ute hos våra kunder på event, tävlingar och andra cykelhändelser. Sedan har vi rekryterat Calle Friberg, som varit MTB-proffs i tio år, till vårt Trekteam och att ha med honom i gänget gör oss glada, säger Kaj.
De kommer även att vara närvarande i sociala medier och jobba med traditionell marknadsföring.
På standardcykelsidan kommer de satsa mycket på att visa varför Trek är en bättre cykel än konkurrenternas genom utbildning samt promota cyklarna genom att erbjuda slutkunderna provcykling. De kommer även att lyfta fram Treks elcykel i marknadsföringen.
– Jag skulle aldrig tagit jobbet om jag inte känt att jag trodde till 100 procent på Trek och varumärket. Det här blir samma resa som jag gjorde med Abus-låsen där jag sålde en kvalitetsprodukt till fackhandeln och byggde upp ett förtroende mellan varumärket och dem, säger Kaj.
Av: Tore Tobiasson