När kläder blir vetenskap

Det finns de som gör funktionsplagg och så finns det de som ser funktionen som grunden till allt. Schweiziska X-Technology tillhör de senare - deras strumpor och underställ bygger helt och hållet på vetenskapliga studier.

Ispo är som en dopad myrstack. Överallt springer besökarna från monter till monter och i montrarna lockas med allt från hög musik och coola produkter till lättklädda damer och olympiska guldmedaljörer. Det gäller att hinna med så mycket som möjligt på fyra dagar oavsett om du är besökare eller utställare. Att bara finnas där och hoppas att det löser sig är liksom inget alternativ.

X-Technology med varumärkena X-Socks och X-Bionic håller till i hall B3 som tillhör segmentet Sportstyle. Deras monter tillhör de största på mässan och det är extra imponerande med tanke på att företaget bara har funnits i tio år. Precis som många andra utställare har X-Technology tänkt till för att locka in folk i montern. Deras kioskvältare består av ett kylrum som håller en temperatur på -65°. Ja, du läste rätt, lite drygt 12 grader kallare än det svenska köldrekordet på -52,6° som registrerades i Vuoggatjålme 1966. I kylrummet kan du testa X-Bionics senaste skapelse som är ett underställ i materialet Xtanit som reflekterar kroppsvärmen. Självklart vill jag testa och några minuter senare har jag dressat om och kliver in i kylan endast iförd ett tunt underställ på överkroppen. Det första som händer är att näsan fryser ihop – både på insidan och på utsidan. Efter ytterligare någon minut börjar fingrarna vitna och pannan saknar sin mössa. Det är kallt, riktigt jävla skitkallt, men jag fryser inte det minsta om överkroppen. När jag sedan efter fyra minuter får kliva ut och fotograferas av en värmekamera visar bilden att understället inte läcker någon värme över huvud taget.

– Materialet i sig är revolutionerande, men det är ihop med den avancerade stickmetoden med luftfyllda kanaler som understället får sin funktion, säger Michael Raab som jobbar med PR och information åt X-Technology. Det är ett bra exempel på vår filosofi att materialet i sig inte är tillräckligt för att nå maximal funktion, plaggets konstruktion är minst lika viktig.

Strumpor och underställ från X-Socks respektive X-Bionic ser ut att vara plockade från en science fiction-film. Det är ett medvetet val att se tekniska ut helt enkelt för att påvisa att dessa produkter är de mest tekniska som finns på sportmarknaden. Att X-Technology har valt den här inriktningen beror på grundaren Bodo Lambertzs bakgrund. Till skilland från många andra har Bodo vare sig designutbildning eller sportsliga framgångar bakom sig, istället är han vetenskapsman och forskare.

Bodo började sin konfektionsbana med att tillverka strumpor. Hans utgångspunkt var att många idrottare fick skavsår av att använda fel strumpor och han hade en idé om vad det berodde på. Foten är skapad för ett torrt barfotaklimat så när människorna började använda strumpor och skor kom flera problem varav skavsår var ett av dem. Enligt Bodo var fukt den största orsaken till skavsår och därför undersökte han först hur olika material och sedan också hur olika stickmetoder påverkade fotklimatet. Hans slutsats blev att ett material och en stickmetod inte fungerar över hela foten, istället krävs det olika material och struktur i de olika delarna. X-Socks var fött.

Strumpor var bara början för X-Technology och ganska snart började Bodo forska på hur olika material och stickmetoder påverkade kroppstemperaturen och därmed idrottarens prestanda. Det han kom fram till var att en bibehållen kroppstemperatur på 37° är helt avgörande för att kunna prestera på max. Det gäller både om det är varm eller kall temperatur i luften – kroppen är helt enkelt programmerad att 37° är rätt temperatur, allt annat är varningsklockor som får kroppen att sänka prestationsnivån.

Många andra tillverkare av underställ hävdar att det viktigaste är att hålla kroppen torr och därför är fukttransport den absolut viktigaste egenskapen i deras plagg. X-Bionic håller med om att underställ ska hålla kroppen torr, men bara om det finns risk att kroppen ska kylas ned. För sommarträning hävdar de istället att svetten ska utnyttjas för att kyla ned kroppen och på så sätt bibehålla de heliga 37°. I deras löpar- och cykelplagg finns det därför speciella zoner över bröst, rygg och under armarna, de delar av kroppen där vi svettas mest, som har material och konstruktion så att en viss mängd svett finns kvar på huden för avkylning och bara överskott transporteras bort för att snabbt sprida fukten över stora ytor och därmed kyla ned kroppen.

– Vi har gjort mätningar i labbmiljö som tydligt visar att prestationen förbättras, eller kanske rättare sagt inte minskas, vid användandet av våra plagg, säger Michael. Det handlar inte om bråkdelar av procent utan tydliga skillnader som även en vanlig motionär märker av.

X-Technology jobbar även med kompression i sina strumpor och underställ, men även här har de en lite annan inriktning än konkurrenterna. Istället för att låta hela plagget komprimera till exempel vaden har de lagt kompressionen i smala band med några millimeters mellanrum för att inte hindra blodflödet.

Själva stickningen av plaggen är så avancerad att det inte fanns maskiner som klarade av det Bodo ville göra. De fick istället skapa sina egna maskiner och nu när företaget har vuxit har de en egen fabrik i Italien på hela 80¿ 000 kvadratmeter. Tiden för att sticka ett X-Bionic-underställ ligger på runt en timme vilket ska jämföras med max tio minuter för ett traditionellt underställ. Med det i åtanke är det kanske inte så konstigt att deras underställ kostar uppemot 2¿000 kronor delen.

På Ispo visade X-Technology även upp sina två nya produktgrupper. Dels underställ i ull som går under namnet Apani och dels kosttillskott under namnet X-Nutrio. Garnet i Apani är spunnet extremt tunt för att dels ge en silkesliknande känsla och dels möjliggöra tredimensionell stickning med kanaler och hålrum för att öka de fukttransporterande egenskaperna i ullunderstället.

X-Nutrio är en komplett serie med kost- och energitillskott som lanseras i höst. Systemet bygger på tre delar: före, under och efter träning/tävling och utgångspunkten är att kroppen behöver olika sorters energi och tillskott under de olika faserna. Tillskotten finns i form av dryck, gel eller kakor beroende på vad användaren föredrar.

När pratstunden med Michael är över och min näsa är tinad är mitt intryck av X-Technology att de aldrig lämnar något ut slumpen och än mindre gissar om sina produkter. Alla deras produkter kommer utifrån forskning i labb och deras affärsidé är att bara sälja produkter som förbättrar en idrottares prestation. Ett företag kan knappast bli mer produktdrivet än vad X-Technology är och om det ligger någon sanning i uttrycket att en bra produkt alltid hittar köpare så ser framtiden ljus ut för Bodo Lambertz och hans X-Technology.g

Av: Martin Willners

När kläder blir vetenskap När kläder blir vetenskap