Mötesplats, inspirationskälla och en plats där nya aktörer kan visa upp sig - rätt utnyttjad kan en mässa bli ett nav i en bransch och föra den framåt.
Mässor är ingen ny företeelse. Ursprunget kan härledas till den handel som skedde i vägskäl under medeltiden; bönder och hantverkare ställde ut sina varor vid korsningar där de visste att många passerade. Den moderna mässan har dock sitt ursprung i de världsutställningar som började hållas under 1800-talet med start i London 1851. Framförallt brukar utställningen i Paris 1889 räknas som upphovet till den moderna mässan.
– Världsutställningen i Paris stod visserligen i över ett år men man kan ändå säga att den är de moderna mässornas upphov. Under 40- och 50-talen kom sedan mässor som till exempel S:t Eriks-mässan i Stockholm som mer liknar de mässor vi har idag då utställare och återförsäljare samlas och mässmontrar finns uppställda. I början hade de ett väldigt blandat utbud men efterhand började de mer specifika mässorna att utvecklas, säger Helena Linden, affärsområdeschef vid Stockholmsmässan.
Vilken roll spelar mässorna i en bransch?
– Det beror på vilken bransch du pratar om. Men om en bransch har en stark mässa så samlar den egentligen alla aktörer. Det är ett tillfälle där hela branschen träffas och där nya aktörer har möjlighet att visa upp sig. På till exempel Möbel- och belysningsmässan har vi en specifik avdelning som vi kallar Green House där nya formgivare har chans att visa sina prototyper och det är ett sätt för branschen att utvecklas. Här visar nya formgivare, kanske redan på högskolenivå, upp sina prototyper och får kontakt med tillverkare och har möjlighet att komma i produktion. Mässan är också ett tillfälle för branschen att lyfta upp viktiga frågor. Möbel- och belysningsmässan samlar omkring 1.300 medierepresentanter och det är klart att mässan blir en jättemegafon under just den här perioden. Dessutom betyder mässor möten mellan människor och det är ett väldigt bra tillfälle att bygga upp sitt eget nätverk.
Finns det exempel på mässor som har bidragit till att lyfta en bransch?
– Ja, jag skulle säga att Möbel- och belysningsmässan har hjälpt till att lyfta branschen även om det är jättesvårt att visa i statistik. Mässan skapar ett utrymme för nya aktörer, nya formgivare, nya impulser och nya möten och det pushar fram branschen. Ett annat exempel kan vara Bilsalongen där man tidigare har kunnat se att bilindustrin använt det som ett sätt att driva frågor, inte minst politiskt. Det är oändligt många saker som behövs för att lyfta en bransch. Det handlar om utveckling, det handlar om teknik, det handlar om tillverkningsmetodik etc, men man kan säga att mässor är viktiga nav i en bransch.
De seminarier och föreläsningar som hålls under mässorna, är de viktiga för branschen?
– Jag tror att det är jätteviktigt att förmedla kunskap och inspiration. När branschen är samlad är det ett alldeles utmärkt tillfälle att jobba med olika typer av seminarier. Det kan handla om allt möjligt som till exempel ny lagstiftning men det kan också vara allmängiltiga workshops. Mässan kan också ha olika temautställningar och där ser vi att mässan är en viktig del för inspiration och för att ge en överblick av vilka trender som kommer. Eller rena trendseminarier där återförsäljarna får en orientering om vad som är på gång.
Lönar det sig för återförsäljare att åka på mässor?
– Det är svårt göra en sådan mätning. Men vi gör uppföljningar av våra mässor med intervjuer med både besökare och utställare och om man vill försöka mäta ”lönsamhet” kan man titta på vilken återbesöksfrekvens mässan har. Jag tror att lönsamt också kan handla om att du kommer till en mötesplats där du ser ett helt branschutbud och du åker ifrån mässan med en bild av vart branschen är på väg. Tar du dessutom med din personal och låter dem gå och titta på nyheter och gå på några seminarier som handlar om detaljhandel så kommer de troligtvis också att bli bättre säljare i butiken.
Vissa fackmässor har valt att haka på konsumentdagar. Vilka fördelar respektive nackdelar finns?
– Vi gör det bland annat på Möbel- och belysningsmässan då allmänheten får chans att få en total överblick. En nackdel kan vara att de produkter de ser kanske inte kommer finnas på den svenska marknaden. Men vi har bedömt att det intresse som konsumentdagen skapar är till fördel för branschen. Skulle vi koppla konsumentdagarna till kampanjer hos återförsäljare skulle de få ännu större effekt.
Det talas om virtuella mässor. Hur ser du på framtidens mässor?
– När du är ute och söker på internet är informationen nästan oändlig men jag tror att till syvende och sist så är en personlig kontakt viktig och vissa saker uppnår du inte på nätet. Du uppnår inte det här med kunskap, inspiration, kontakter och nätverk. Däremot tror jag att de här två företeelserna kan komplettera varandra. Jag är övertygad om att en mässa som speglas på nätet på ett bra sätt både före, under och efter får en förlängd effekt.
Av: Magnus Reithner