Haglöfs investerar mycket pengar i mässor varje år. I första hand handlar mässorna om att visa upp hela varumärket och träffa nya kunder.
Svenska outdoorleverantören Haglöfs satsar hårt på mässor. Varje år ställer företaget ut på Swesport, Ispo och Friedrichshafen i Tyskland samt kedjornas inköpsmässor. Vissa år är Haglöfs även med på Stockholm Outdoordagar.
– Det är de mässorna vi vill vara med på. I Sverige finns det ju inga andra mässor så då är det naturligt att vara med på dem. Vad det gäller Ispo och Friedrichshafen så är det de två bästa mässorna för oss. Där når vi de kunder vi vill nå, framförallt i Friedrichshafen som är väldigt branschorienterad för just outdoor, säger Jonas Karlsson, säljchef Sverige hos Haglöfs.
Varför ställer ni ut på mässor?
– Ofta har vi inte chansen att visa hela varumärket när vi träffar kunderna i deras butiker. Det är svårt att visa bredden, sin marknadsföring och hur vi vill att det ska se ut i butiken. Mässorna är vår möjlighet att visa butikerna vårt varumärke fullt ut, helheten helt enkelt. Samtidigt är det ett bra tillfälle att få nya kunder att bli nyfikna på Haglöfs.
Är mässorna det bästa sättet för er att få nya kunder?
– Vi träffar många nya kunder på mässor även om vi inte gör affärer där, då bjuder vi hellre in dem till vårt kontor istället. Men första kontakten kan ofta vara en mässa då de kommer in och berättar var de kommer ifrån. Sen kanske man går vidare och bokar ett nytt möte. Givetvis finns det kunder som tar kontakt genom att ringa men för oss är det bättre att få ett ansikte på personerna och det får vi på mässorna.
Hur sker planeringen inför mässor?
– Inför framförallt de utländska mässorna är det jättemycket förberedelser kring hur vi ska visa upp våra produkter, vilka kollektioner som ska visas, vilka färger som ska exponeras – det är väldigt mycket tid som läggs ner på det.
Vad vill ni få fram med er monter på mässan?
– Tanken är att få fram nyhetsvärdet av varumärket, vad vi gör till nästa säsong. Mässorna är ju ett år före butikssläpp och då gäller det att få fram våra fokusområden vad det gäller kläder, ryggsäckar och skor. På framförallt Swesport visar vi också med montern hur man kan skylta upp till exempel en skovägg, hur vi tycker att det kan se ut i en butik. Vi förstår att inte alla kan ha det så men tanken är att inspirera kunderna och ge dem idéer.
Hur många jobbar i montern under en mässa?
– På Swesport är vi ungefär sju åtta man beroende på vilken dag. Men det brukar inte vara så hektiskt på Swesport, det är få besökare, lite för lite folk kan vi tycka. På de utländska mässorna däremot är det däremot ett otroligt drag och man får till och med be folk komma tillbaka senare för att man inte har tid just då. Men här hemma saknar vi detta drag.
Vad skulle man kunna erbjuda mer på Swesport för att locka mer folk?
– Det har pratats mycket om det där och vi diskuterar varje år om vi ska vara med eller inte just med tanke på att det är lite dåligt med folk. Vi har pratat om att man skulle kunna blanda ihop det med någon konsumentdag men samtidigt blir det problematiskt eftersom vi då måste ha två kollektioner. För butiker visar vi nästa års kollektion men konsumenterna vill ju se det som är ute i butiken just då. Det är svårt att veta vilken som är den bästa lösningen.
Lönar sig mässor ekonomiskt för er?
– Det är nästan inte ekonomiskt försvarbart. I kronor rullar vi inte hem det eftersom vi inte skriver mycket ordrar på mässorna utan istället ser vi det som en marknadsföringsgrej.
Vilken är din personliga favoritmässa?
– Jag gillar Friedrichshafen bäst. Den är mysig och har schysst stämning samtidigt som det bara är vår nisch eftersom det bara är outdoor.
Av: Magnus Reithner