Årets viktigaste resa

En rätt utnyttjad mässa ger massor med värdefull inspiration, spar butiken tid och ger en ovärderlig koll på nästa säsong. Det menar Anders Engström och Johan Joelsson på Alewalds Sport. Struktur är dock A och O. Utan förberedelser blir mässan lätt messy..

Det finns ett knippe sportbutiker i Sverige som är duktiga på att utnyttja branschmässorna till max år efter år. Alewalds Sport är definitivt en av dem. Tar du en tur genom monterlandskapet på SOD eller Swesport kommer du att träffa på en grupp fleeceklädda friluftsälskare som har sitt basläger på Kungsgatanvid foten av ett av de ståtliga Kungstornen. Senast i somras kunde Alewalds-gänget synas vid Fiskartorpet då de fick sig produktgenomgångar av nästa års produktnyheter.

Alewalds ägare Anders Engström och butikschefen Johan Joelsson nickar samstämmigt. Mässor är prioriterat hos Alewalds.

– Vi försöker se till att så många som möjligt av personalen åker till Swesport och SOD, säger Anders. Skulle vi missa mässorna skulle mycket mer av vår tid tas i anspråk att träffa leverantörer på annan plats.

Vid sidan om de svenska mässorna planerar Alewalds att även besöka Ispo och outdoormässan i Friedrichshafen 2010. Förtom rena sportmässor gör Alewalds även andra mässbesök under året.

– Easyfair som Svensk Handel arrangerar brukar vi åka på. De brukar ha bra föredrag kring butikssäkerhet och om hur man får personal att trivas på jobbet, säger Johan.

Galler, larm och friskvårdsbidrag i all ära. Det är ändå sportmässorna som får det att vattnas mest i Alewaldarnas munnar.

– För oss handlar det mycket om att hitta inspiration och titta på varumärken som vi ännu inte testat i våra butiker, säger Johan och nämner Exped, Ivanhoe och Didriksons som två varumärken man först sett på mässorna, plockat in och som sedan sålt bra.

För att göra en bra mässa som butiken får någonting ut av handlar det för Alewalds om att lyckas med tre saker: förberedelser, genomförande och en summering. Det förberedande arbetet handlar om att ta fram statistik, om att dela upp sig internt så att inte alla springer överallt samt att boka upp möten men med måttlighet.

– Vi plockar fram aktuell försäljningsstatistik. Det går att se i detalj vilka plagg i vilka färger och storlekar som sålt bäst, säger Anders som poängterar vikten av rätt man och kvinna på rätt plats.

– De som är inköpsansvariga för skor, konfektion och hårt koncentrerar sig på det.

Att dela upp arbetet ordentligt samt att inte boka för mycket möten ger mässmöjligheter.

– Vi bokar de långväga leverantörerna som inte kan komma till Stockholm. Samtidigt är det bra att inte ha ett för späckat schema så att det finns tid att bara gå runt och ta in intryck, säger Anders.

Efter en avslutad mässa är det en god idé att samla gruppen och summera intrycken, menar de båda.

– Då är det bra med en stor mix bland personalen eftersom alla har olika koll. Vi har ett spann mellan 20 och 45 år och alla har fokus på olika områden som funktionskläder och färger, säger Johan.

Mässbesök kan också innebära bonusar för en besökande butik. Förutom inspirerande föredrag, seminarier om framtidens sporthandel kan det ge andra viktiga intryck.

– Vi passar alltid på att kolla utländska butiker, säger Anders. En gång var vi på Globetrotters i Köln, en fantastisk butik. Och när vi skulle bygga om här så besökte vi butiker för att få inspiration till interiören.

Av: Mattias Björklund

Årets viktigaste resa Årets viktigaste resa Årets viktigaste resa

Årets viktigaste resa