Inspiration, trender och en kall pilsner. När Sportfack pratar nyttan med mässor med Sveriges mässapostel nummer 1, Martin Kössler, finns ingen hejd på det positiva med att mingla under korrugerad tysk plåt.
Det känns lite konstigt att fråga Martin Kössler varför man ska åka på mässor. Martin, en av mässarrangören Ispos tre representanter i Norden sedan fem år, är antagligen det närmaste man kan komma en mässapostel i levande form. När jag får tag i Martin på telefon är han i sitt andra hem i München där Ispo har ett av sina många planeringsmöten. Under hösten och vintern ska fyra Ispo-mässor, varav två i Asien, avverkas. Under sommaren följer sedan splitternya cykelmässan Bike Expo samt golfmässan Golf Europe, alla med Martin som en del av maskineriet som ska se till att svenska butiker och leverantörer får ut så mycket av ett mässbesök som möjligt. Martin och hans Ispo-kollegor håller alltså som bäst på att ladda upp inför en intensiv arbetsperiod och är taggade till tänderna. Därför hugger han direkt i min inledande fråga.
– På mässor hittar du nya, unga och spännande varumärken. Ispo ska till exempel vara en plattform som lyfter fram och försöker hjälpa nya varumärken och nya trender att etablera sig, säger Martin och lyfter fram ett par exempel där han menar att taktiken fungerat tidigare.
– När softshell-plaggen slog igenom för ett par år sedan undrade sportbranschen ”är det här fleeceplagg eller ska det hänga vid skaljackorna?”. Svaret blev att det var en så stor trend bland leverantörerna att det skulle ha en egen vägg i butiken.
Samma genomslag menar Martin att inlines lyckades få för drygt tio år sedan. När den nya, ishockeyinspirerade rullskridskon lyftes fram av flera leverantörer, kunde den ges rejält med utrymme under en upplaga av Sommar-Ispo. Besökande butiker insåg hypen och fattade att ”det här är något vi måste satsa på”, säger Martin. Han betonar också att nya produkter från små företag kan få ovärderlig uppmärksamhet på en mässa.
– Så var det när Crocs slog igenom. En sådan produkt skulle aldrig få plats på en kedjas inköpsmässa.
Just förmågan att lyfta fram nya, mindre varumärken och produkter är något de bayerska mässarrangörerna jobbat med avsiktligt och metodiskt, menar Martin. Vinter-Ispos ”Newcomer area” försöker lyfta fram just mindre, nystartade företag med bra produkter men som inte har storföretagens PR-budgetar att marknadsföra sig med. Under etiketter som ”Seed bed”, ”Warm up” och ”Green house” lyfts lovande skid- bräd- och outdoorföretag fram speciellt. Här är monterhyran riktigt billig och viss PR-hjälp fixas av mässarrangören. Dessutom genomför Ispo tillsammans med partners tävlingen Brand New Award, där nystartade företag med färdiga produkter, tävlar om en egen, stor monter samt PR-hjälp, ära och berömmelse. Genom åren har företag som Knog, svenska Wesc samt Maloja dragit nytta av Brand New. Martin menar att även besökare och sportbranschen som helhet är vinnare med liknande arrangemang.
– Alla tjänar på det här. Om inte nya företag lyfts fram blir både mässor och bransch statiska. En ständig branschförändring är viktigt.
Ytterligare en viktig aspekt med mässor menar Martin, är nätverkandet.
– På mässor festar man, skojar och snackar med leverantörer och kollegor. Man ska inte underskatta en-öl-i-baren-kulturen. Sportbranschen är en emotionellt driven bransch. Många beslut tas med hjärtat.
Som besökare på någon av de stora mässorna i Europa, Nordamerika eller Asien krävs det en del arbete och planerande. Och det är inte gratis. Något som ändå gör ett mässbesök mödan värt, menar Martin, och som till och med kan spara pengar för företaget är faktumet att en butiks samtliga leverantörer finns på plats under ett tag. Och med fulladdade kollektioner dessutom.
– Mässor kan vara ett sätt att spara pengar för både butiker och leverantörer. Istället för att ha leverantörer som åker i bil med produkter hit och dit och besöker kunder klarar många utländska butiker av sina inköp på mässorna. Speciellt butiker från Tyskland och Holland. De resonerar att när de är på plats hemma i butiken finns de till för sina kunder. De säger till leverantörerna ”ni får inte komma till oss”. Samtidigt kommer inte leverantörerna heller ha råd att åka omkring och besöka butiker. Riktigt så långt har vi inte kommit i Sverige ännu.
Av: Mattias Björklund