Att inte helt växa upp

Han har ett eget cykelmärke, tre barn och tusen järn i elden. Vad är Tobias Adolfsson knep för att hinna och orka? Sov utomhus då och då eller varför inte i en bil. Och ät burritos.

Första gången jag träffade Tobias Adolfsson var på Eurobike 2006. Jag var där för första gången, Tobias för nionde. Över en middag inför mässans premiärdag förklarade den karismatiske norrlänningen och tillika Electradistributören att han tilslbringat första natten i Tyskland under bar himmel på Friedrichshafens campingplats. Jag gapade vid min schnitzel och det hela slutade med att två svenska cykelhandlare förbarmade sig över Tobias. Ungefär som ett par äldre bröder som försöker styra upp en något vildare yngre släkting gjorde de klart att han framöver skulle sova på golvet i deras hotellrum.

Anledningen till att nyttja endast ett liggunderlag och en sovsäck i det fria när man som distributör besöker en utländsk mässa handlar för Tobias inte så mycket om att han skulle vara en ostoppbar utelivsfantast. Nej, snarare handlar det om ett försök att bryta ett livsmönster. En dos uppror mot vardagens upprepande mönster.

– Jag tycker det är kul att sova under bar himmel när jag reser. Ofta gör jag det för att jag lever ett sånt organiserat liv här hemma, säger han och berättar att senaste Eurobike-besöket gick i samma anda. Tobias hade som vanligt inte bokat något hotellrum. Detta år missade han dock sista färjan över Bodensjön och de gasthaustäta städerna i södra Tyskland. Istället blev det att parkera i schweiziska Romanshorn och fälla sätet i hyrbilen.

– Det händer rätt ofta att jag sover i bilar. Men det är inga problem. Jag har med mig mitt kit med öronpluggar och sån där mask man har på flyg så att man kan somna lättare. Men på det här sättet hittade jag en jäkligt schysst thairestaurang. Den var rätt sunkig men maten var svingod, säger Tobias leende där han ligger tillbakalutad. Denna gång inte i någon hyrd Ford Mondeo. Istället i en sammetsklädd soffa på ett söderfik. Sippandes en dubbel caffé macchiato tar han igen sig en smula. Morgonbestyren är precis avslutade. Denna gång på egen hand eftersom hans fru Lotta är på arbetsresa i Los Angeles. Därför har morgonens familjebestyr varit knepigare att lösa logistiskt. Frukostpyssel har tryfferats med jobbsamtal, toalettbestyr och en trillande son. Tobias verkar van. Ilikebikes grundare och Konas distributör i slutet på nittiotalet ler och summerar barnens betydelse:

– De är fantastiska. Helst hade jag haft fem barn men jag tror inte att jag skulle orka det.

Men kanske är det fyra barn i familjen. När man pratar med Tobias känns det som att han har en hel del av ett barns upptäckarlust i sig. Det är nog ingen slump att hans egna Sson-projekt blivit till allt ifrån cykelmodeller till tvålar och byxor i Harris-tweed. Eller att han 1993 tillsammans med en kompis direkt efter gymnasiet startade Umeås första och världens nordligaste cykelbudsfirma. Med mobiltelefoner tunga som hantlar cyklade de Umeå runt och fick fler och fler kunder. Tobias menar att som han och kompanjonen tänkte då har präglat hur hans yrkesliv blivit.

– Vi gjorde det vi trodde på och tänkte inte efter så mycket. När vi skulle skaffa en budbil ville vi ha dåtidens miljöbil, en som gick på raps. Problemet var att när det blev minus tjugo så slaggade den igen och blev stående. Samtidigt vill jag vara precis så naiv resten av livet. För det gör att man vågar genomföra saker.

Och Ume-familjen Adolfsson vågade steget till storstan. Nu bor de sedan tio år mitt i Fogelström-land på östra Söder och när andra växande familjer börjar snegla efter trädgård för barnen och livskvalitet inmurat i en mexitegelvägg kan knappt vilda hästar få Tobias att lämna sin urbana ö. Att Tobias är så förtjust i städer går hand i hand med hans intresse för konst och fotografi. Det måste alltid finnas en utställning eller ett galleri inom räckhåll som kan fylla på hans tankar med kreativitet. Tobias gillar amerikanska städer och har bott i USA i ett år. New York har en speciell plats i hjärtat. Samtidigt håller en annan stad på motsatt kust på att peta ned det stora äpplet från Tobias topplistas förstaplats.

– Jag har blivit lite kär i Los Angeles. Det finns en skön nedchillad stämning över hela staden, förutom när det gäller trafiken förstås, som jag gillar.

Tobias menar att LA har vuxit ikapp New York kulturellt och att det finns en massa gallerier, konstutställningar och modeinfluenser i form av butiker som han går igång på. Och så förstås, en viktig ingrediens, maten, som färgats av inflyttad kultur.

– Eftersom det ligger där det ligger så finns en stark tex-mex-kultur och därför kan du äta den grymmaste breakfast burriton du kan tänka dig, säger Tobias och blir lite avundsjuk när han konstaterar att fru Lotta om några timmar kan beställa en burrito och sedan vandra runt i hans favoritstad för att leta inspiration till kommande klädinköp för sin arbetsgivare H&M. På arbetstid, dessutom.

Nej, livet är inte alltid rättvist. Men Los Angeles är inte Stockholm. LA har inget Nytorg med lekpark för de små och latte för de stora och inget Vita Bergen vars pulka- och skidbackar används flitigt av Adolfssons när snön behagar lägga sig. Äldsta sonen Max åker gärna skidor och Tobias har gjort skidresor med honom till både Åre och Hammarbybacken tvärs över vattnet. På sommaren blir det en hel del resande för hela familjen och Tobias slår ett slag för en personlig favorit i Stockholms skärgård.

– Vi brukar åka till Nåttarö utanför Nynäshamn. Där finns antagligen Stockholms skärgårds bästa sandstrand. Då packar vi in alla ungar och grejer i vår minibuss och blir till ett resande Taikonläger, säger han skrattandes.

Österlen är en annan pärla Tobias vill lyfta fram. Skånes omsjungna riviera fick i somras besök av Adolfsson-maffian och får se upp även kommande badsäsong då det blir återresa. Dessutom får alltid släkterna i Umeå och Åbo, där Lotta kommer ifrån, besök av kvintetten från Södermalm om somrarna. Och just i Finland ligger ett speciellt smultronställe för familjen Adolfsson. På en liten ö mellan Åbo och Åland har familjen en stuga och där försöker man tillbringa åtminstone två sommarveckor varje år. Där byter Tobias sin MTB mot havskajak och där bastar hela familjen så mycket de orkar. Mest energiske bastaren är enligt Tobias Max.

– Han är är den största bastufantasten av oss och den ende som orkar basta varje dag!

Av: Mattias Björklund

Att inte helt växa upp Att inte helt växa upp Att inte helt växa upp

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="7056" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]