Eventen lyfter Moyo

Efter fem år är deras railtävling Sveriges största sett till antalet tävlande. Och i takt med att eventen vuxit har även Moyo sålt mer.

Det är sen eftermiddag den 6 december 2008. Stora torget i Sundsvall ser inte ut som det brukar. Längs med torgets långsida sträcker sig en skidpark, 60 meter lång och 10 meter hög. Massor med snö packar in tusen åskådare, 100 rail-tävlande och två trötta men glada bröder. Sveriges största railtävling, Sundsvall Rail Style, är inne på andra dagen. Johan och Markus Larsson, arrangörer och spindlar i nätet till eventet känner sig mer än nöjda.

– Det är häftigt att få se andra människor ha roligt i något man själv skapat, säger Johan ett halvår senare när jag frågar hur det kändes inombords den där eftermiddagen.

Efter att ha genomfört Sundsvall Rail Style modell 2008 var Johan och Markus Larsson i alla fall säkra på en sak. Deras baby Moyo hade vuxit upp och börjat stå på egna ben. Efter drygt tre års arbete, arbete och åter arbete, kunde bröderna se ett ljus i tunneln. Det som började med en liten bakgatebutik 2005 hade nu utvecklats till en dubbelt så stor butik i A-läge, en franchisedito i Örnsköldsvik samt ett par stora projekt runt hörnet. Moyo har gått åt rätt håll ekonomiskt. Med en omsättningsökning på 25 procent per år är man nu uppe på en omsättning på 3,4 miljoner och eventen omsätter ytterligare 1,2 miljoner.

– Resultatet har även gått åt samma håll, säger Johan.

Kanske viktigast av allt – helt plötsligt börjar bröderna kunna ta del av sådant som de flesta av Sveriges arbetande befolkning tar för givet.

– Om några veckor ska jag ta ut min första semestervecka någonsin sedan vi startade, säger Johan, tar en klunk kaffe och drar bakgrundsstoryn om varför vi sitter i ett kontor under en snygg streetwearbutik med varsitt glas tvivelaktig java i våra händer.

Egentligen var det inte alls meningen att Johan och Markus skulle driva en streetwearbutik. När Moyo startade 2005 jobbade Johan som elittränare i innebandy samtidigt som han hjälpte Team Sportia att starta upp en butik. Och varför skulle Markus släppa ett fast jobb? Samtidigt var deras bakgrunder perfekta att mixa ned till en Moyodrink. Johan, utbildad elitinstruktör, med koll på ungdomar och deras sportintressen samt värdefulla event­erfarenheter kunde matchas med Markus tio­åriga bakgrund inom lager, logistik och inte att förglömma, hans praktiska kunskaper inom snickeri och byggnation.

Dessutom fanns den där – den viktiga luckan. Sundsvall saknade nämligen en riktig streetbutik och borsorna grep möjligheten i flykten. De ville inte göra som andra, att gå mot strömmen och bevisa en tes stod högt på agendan.

– Vi ville bevisa att det går att dra kunder till en butik med event istället för pappersannonsering, säger Johan.

Eftersom Moyo säljer allt inom brädsport förutom surfing har eventen på fyra år vuxit och innefattar allt från longboard-åkning med en handfull entusiaster till ”Back to school”, där 100 skejt- och railtokiga Örnsköldsviks-kids samlas och har kul ihop.

Johan ifrågasätter plötsligt sig själv och Moyo en smula.

– Egentligen är event verkligen att ta på sig problem. Ska du ha fyrverkeri så måste du ha klart med sjukvårdspersonal och utrymningsplaner. Men event kan vara lönsamma och är billigare än print.

För att lyckas med event har Johan ett par tips. Nätverk är A och O.

– Relationsmarknadsföring är viktigt, vi sprider eventinformation till folk vi känner som sprider det vidare över hela Sverige. Sen är det viktigt att göra eventen i första hand för atleterna och inte publiken. Krydda också med mervärde. Tar du med gänget på forsränning, trots att de är där för att cykla, så kommer de att gilla din tävling bäst när säsongen är slut.

Gemensamt för alla events, som Johan uppskattar till omkring tolv per år, är en slags kapitalistisk solidaritet. Ingen skejtare eller jibber ska stängas ute.

– Vi har försökt att skapa tävlingar som alltid är gratis och alltid har priser. Inte bara till segraren utan också till förstagångstävlare. Dessutom kan vi bjuda på mat till alla deltagare eftersom vi har bra kontakter.

Vem kan säga nej till något sådant? Jag tänker tillbaka när jag själv som långbent sjundeklassare började hänga på ungdomsgården Gate 7 i Fruängen. Hur vänliga vuxna tog hand om ungdomar, satte verktyg i händerna på dem och bad dem hjälpa till att snickra ett DJ-bås.

Är bröderna Larsson den moderna tidens fritidsledare? Ja kanske, funderar Johan. Samtidigt handlar det om att han och Markus driver en verksamhet. Ungdomarna tävlar, kommer med värdefull input: ”de berättar och skissar hur det ska se ut och sen snickrar vi ihop det”, som Johan beskriver det. Samtidigt är de kunder hos Moyo i slutändan. Just den nära relationen med kunderna, ute på gatorna eller under ett Lake Jump någonstans längs med Norrlandskusten, är avgörande för Moyo.

– För att vi ska få koll på vad som gäller har vi ena handen på kundens axel.

På övervåningen i butiken håller lillebror Larsson på med att prismärka skateboardhjul bakom kassadisken som han själv svetsat ihop. Butikens utbud är medvetet koncentrerat på lite färre varumärken.

– Vi försöker göra det enkelt för kunderna att hitta rätt, säger Johan.

Säljaren Hanna Jonzon snyggar till tjejavdelningen, hennes ”baby”, enligt henne själv. Avdelningen har en bra plats precis till höger om entrén och har funnits i butiken sedan starten.

– Tjej står nog för ungefär 10 procent men jag tycker ändå att det är viktigt att vi har det, säger Hanna som menar att anledningen till att många tjejer väljer konkurrenterna handlar om pris och kvantitet.

– Tjejer vill ha flera bikinis. På Stadium får de en för 149 kronor medan våra från Nikita kostar tre gånger så mycket, säger hon utan att ändå låta alltför sorgsen.

Trots allt är Moyo ändå ohotade streetkungar i centrala Sundsvall. Att vara lokalt ensam om varumärken är viktigt.

Markus har lämnat kassan och hjälper en skejthungrig trio. Mamma med sin tioåring och en medföljande kompis ska handla premiärbrädan.

– Den där är lite för lång för dig. Då blir det inte kul, jag lovar. Den här är bättre, säger Markus och tar fram en något kortare modell.

– Centralt för oss i butiken är ärlighet, säger Johan. Sitter det som skräp så säger vi det. Det får inte finnas en kund som får gå ut med fel produkt eller storlek.

För att skapa ett gott butiksklimat har Moyo också en enkel men effektiv formel som de alltid använder sig av.

– Vi säger alltid hej när kunden kommer in och hej då när de går.

Markus har satt sig utanför provhytterna för att grippa en bräda och två killar med egna brädor hänger runt honom för att både snacka och kanske även se till att handgreppen blir rätt. Samtidigt som killarna hjälper Moyos ene delägare hör de sig för, som bara tonåringar kan, om möjligheterna till sommarjobb. Markus lovar inget men anställningar finns på Moyos agenda.

– Förutom nyanställning vill vi dessutom starta en eller två franchisebutiker inom en snar framtid i Hudiksvall eller Bollnäs.

Ekonomisk kris? Inte här i alla fall. Och hur ser en eventmakares drömevent ut?

– Vi vill bygga världens största Rail Jam i ett centralt läge. Det ska pågå i sex, sju dagar och alla, oavsett nivå, från femåringar till världselit ska vara välkomna.

Johans ögon ler bakom de stora glasögonen och mycket inom mig säger att han och brorsan tar projektet i hamn.

Av: Mattias Björklund

Eventen lyfter Moyo Eventen lyfter Moyo Eventen lyfter Moyo

Eventen lyfter Moyo