En trevlig prick

Att Jonas Wiehager benämns med många titlar är svårt att undkomma när jag gör en googling innan vårt möte. Mr Wiehager finns i så många streetsammanhang att det är smått omöjligt att förstå hur han får tiden att räcka till. Lösningen - han lever sitt intresse.

– Jag vill försöka ha så mycket kul som möjligt. Då ska man satsa på att göra det man tycker om, konstaterar Jonas när jag träffar honom på Moderna Museets lummiga utekafé på Skeppsholmen en varm juniförmiddag.

Historien bakom Mr Street tog sin början 1977 då han elva år gammal för första gången klev upp på en skateboard, och några år senare på sin hemmasnickrade New Sport Bowlkiller med avklippta jeans som bindningar. 1981 blev han svensk mästare – i rullskridskodisco. Högstadiets praoande i stans skateboardbutik blev utgångspunkten för det som skulle bli en mångårig butikskarriär. Tillsammans med sin bror grundade han 1998 streetwearbutiken Boutique Sportif eftersom de i Sverige inte kunde hitta kläderna de sökte. Han ville ha något annat än bara hip hop, baggy och T-shirtar.

– Fast T-shirtar är ju faktiskt grunden till det hela, säger Jonas och skrattar.

T-shirtar är onekligen en big deal i hans liv. Framför allt deras tryck. Med den egna butiken fick Jonas gediget utlopp för sitt grafiska intresse genom att bli totalansvarig. Egenlärd som han är började han göra egna grejer och första succén blev Stockholmströjorna – T-shirtar med de olika stadsdelarnas namn.

När butiken stängdes vid årsskiftet 2008/2009 fick han tid att låta sin kreativa sida ta ännu mer plats. Sedan ett år tillbaka är han Art Director på T-shirt Store där han hittar och gör nya tryck. T-shirtar är också en stor del av kollektionen i hans eget ”fusklyx”-klädmärke Your Sweden Luxury – ¥$£. Även för Wesc har Jonas, som är deras aktivist, skapat många populära tryck.

Över 25 års butiksarbete har bidragit till en nästan överjordisk erfarenhet av att traska runt på mässor. De två senaste åren har Jonas ägnat sig åt att dela med sig av sitt kunnande i och med den egna street-, snow- och skateboardmodemässan Boutique Fräsh Show.

– Branschen har behövt mässan jättelänge. Eftersom jag känner alla och handlar med alla var det naturligt för mig att ta tag i det, jag med min erfarenhet av att se vad som funkar på mässor.

Som Senior Associates Scandinavia är Jonas skandinavisk representant för världens största sportmässa Ispo, ett enligt honom kul uppdrag. Som om det inte vore nog är han även involverad i den nya mässan Red Flag som visar mode bara i den absoluta trendfronten.

– Idén med Red Flag är suverän eftersom man tar alla godbitar från alla balla grejer som man är intresserad av, och sådant man inte visste att man var intresserad av, och presenterar dem på en liten yta under kort tid, säger en exalterad Jonas med kaffekoppen i hand.

Kanske är det nyfikenheten på världen i allmänhet och människor i synnerhet som drivit denne kreative konstnär att vara del av ett sorts ständigt projekt. Eller är det så enkelt att han helt enkelt bara vill ha roligt? Själv säger han att det bästa med att befinna sig i streetkulturens kärna är förmånen att jobb och fritid går ihop. Och att det kommer nya saker hela tiden, allting utvecklas.

Av alla tusen grejer som florerar i Jonas värld finns ändå något som maxar hans kreativitet – målning. Egna konstverk har han knåpat med i flera år och just nu är det dropptekniken, eller superdrops som han kallar dem, som gäller. Abstrakta färgskalor med droppar och färgrinn, eller figurativa motiv med inslag av droppar. Som supporter har han Jonas från Galleri Jonas Kleerup där han också ställt ut verk.

– Det sköna är att konsten är en slutprodukt där man inte från början vet hur den ska se ut. Man behöver inte tänka så mycket, utan kan koppla av.

Att kunna koppla av emellanåt är en nödvändighet för att kunna hålla fokus. Slappa á la Jonas har ett visst marint tema då han gärna befinner sig vid vattnet, badar och seglar. Och gärna en resa till hans frus hemland Grekland. Mat och vänner kommer också högt upp på listan liksom snowboardåkning långt bort i Canada eller Alaska där det finns helikopter eller snömobiler. Skateboardingen planerar han att ta upp igen efter år av avhållsamhet.

– Jag har hunnit göra egna brädor, men inte åkt något, säger han leende. Nu har jag en deal med Babylon i Björns Trädgård att få ha mina skategrejer där så att jag kan gå och skejta när jag vill.

Varifrån kommer då inspirationen till allting? Genom jobbet i butik har han sett hur mycket skateboardgraphic som helst. Gratis konstshow på jobbet har gett honom inspiration och kunskap att utgå ifrån. Referenserna i kulturen är mer än många.

– Främst handlar det om research, berättar Jonas, med mörka solglasögon som täcker ansiktet. Där hittar man material som kan leda till en sak, som leder till sju andra och sedan sjuttio andra. Allting blir som en stor soppa med en massa grejer som man försöker sortera upp.

– Egentligen är jag skitslö. Men jag har helt enkelt inte tid att vara slö!

En trevlig prick En trevlig prick En trevlig prick

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="6831" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]