Techtextil visade upp framtidens textilier

För oss i sportens värld är teknisk textil detsamma som funktionsmaterial. För resten av världen är det brandskydd, textil inom arkitektur och textil inom fordonsindustrin. Techtextil är mässan som täcker in allt detta och lite till.

Teknisk textil är ett mycket bredare begrepp än vad du tror. Funktionsmaterial i form av membran, fleece eller underställ passar in i begreppet men det gör också textil inom vård, arkitektur, ljudisolering, brandskydd, fordonsindustrin och luftrening. Bredden gör att det är svårt att ta till sig en mässa som Techtextil om du inte är riktigt insatt. Till stora delar kände jag mig riktigt vilse på mässgolvet i Frankfurt men som tur var fanns det en avdelning för det vi kallar för funktionsmaterial och dessutom en serie med riktigt bra föreläsningar.

Techtextil är en mässa som visar upp framtidens produkter. Här lanseras de senaste landvinningar inom fibrer och här träffas forskare för att utbyta erfarenheter. Jag ska ta upp några av de mest intressanta saker jag upptäckte på mässan och som har med sportens värld att göra.

Luxillon Industries har tagit fram en fiber som är som vilken fiber som helst då den stickas eller vävs men som stelnar då den utsätts för temperaturer över 65°. Användningsområdena är snudd på oändliga men som exempel kan nämnas förformade handskar, ryggsäckar som alltid håller formen eller förböjda knän på byxor utan en massa sömmar. Fibern är i utvecklingsstadiet men räkna med att se den i plagg inom bara några år.

En annan framtidsprodukt är plagg med instickade textilelektroder. Dessa ska ersätta de ganska krångliga klisterlappar som används vid elektrisk muskelstimulering (EMS). tack vare en ny elektriskt ledande fiber som är tvättbar kan elektroder stickas in på exakt rätt position i plaggen för att snabbt sätta in muskelstimulering för att få igång återhämtningen eller ge lite extra kraft. Sabine Gimpel vid universitetet i Jena, Tyskland, berättade om sitt arbete med just detta och menade att framtidens atleter kommer att se detta som en självklarhet. I Tour de France kommer cyklister genom EMS att få extra kraft uppför backarna samtidigt som återhämtningen sätter in så fort stigningen är över. Vår nästa Anja Pärsson kommer att ha en fartdräkt med denna teknik så att musklerna är fullt återhämtade inför andra åket och så vidare.

Något vi definitivt kommer att få se är RFID-märkt konfektion. Försök pågår redan i ganska stor skala att märka varje enskilt plagg med en unik RFID-cell. Cellen i sig är bara sandkornsstor men det krävs en lite större antenn för att kunna fixa avläsning på distans. Detta har man löst genom att väva in en antenn i plaggets etikett eller foder. Förutom att underlätta logistik och inventering kommer RFID-tekniken även göra det enklare att kontrollera att ett plagg är äkta vara och ingen kopia.

Ny teknik behöver inte bara vara funktionsinriktade. På mässan visades flera exempel på hur laserskärning av tyger kan göras på ett nytt sätt så att mönster stansas ut i tyger på samma sätt som vi idag har stansade mönster i skinnskor. Genom att ha dubbla lager med tyg i olika färger blir det riktigt liv i plaggen då användaren rör sig.

Sverige var representerat dels av en samlad monter där FOV och andra aktörer visade upp sina produkter och dels av Textilhögskolan i Borås. Anna Persson doktorerar med ett arbete om textilier med inbyggda sensorer som reagerar på rörelser och hudkontakt.

Mest aktuella var Gore som visade upp hur deras material ska sätta stopp för regnavbrott i Wimbledon. De har nämligen levererat väven till det flyttbara tak som numera täcker centre courten.

Techtextil visade upp framtidens textilier Techtextil visade upp framtidens textilier Techtextil visade upp framtidens textilier

Techtextil visade upp framtidens textilier Techtextil visade upp framtidens textilier Techtextil visade upp framtidens textilier Techtextil visade upp framtidens textilier Techtextil visade upp framtidens textilier