Cykelcentrum i Borlänge drivs av entusiasm och positiv framtidstro. Med ett brett sortiment och kunnig personal märks ännu inte lågkonjunkturen hos Borlänges okrönte cykelkung.
På väg från järnvägsstationen i Borlänge möter jag en arg farbror som på brett dalmål utbrister: ”förbannade skit, de e ju livsfarligt å gå här på de halkiga trottoarerna. Man kan ju slå ihjäl sig!” Jag nickar jakande och tänker i det tysta att han skulle ha cyklat på den isfria gatan, samtidigt som jag kämpar för att inte skratta åt hans härliga dialekt.
Jag har precis tagit mig fram till adressen för Cykelcentrum som ligger mellan en kemtvätt och en pizzeria. Utifrån ser det ut som en vanlig liten cykelaffär. Jag kliver in i butiken och inser omgående att skenet kan bedra. Bakom den enkla fasaden gömmer sig en komplett cykelaffär.
Per-Åke Pettersson, som äger och driver Cykelcentrum, tar emot mig och visar runt i butiken. Butiken på 280 kvadratmeter är verkligen extremt välfylld och välsorterad. De flesta sorters cyklar finns i butiken och tillbehör finns i mängder. Bland annat räknar jag till 30 olika cykelpumpar. Per-Åke skrattar och säger att det fattas tre-fyra stycken innan pumpavdelningen är komplett.
– Det finns många i trakten som tycker om att cykla så det finns ett underlag för att ha en välsorterad butik här. Vi tar en hel del kunder från städerna runt omkring, i och med att vi har ett brett sortiment. Jag såg på vår senaste inventeringslista i år att vi har runt 4.500 olika produkter i butiken just nu. Förmodligen lite mer, säger Per-Åke.
Tanken med det digra sortimentet är att det ska se mycket ut när kunden kommer in i butiken. Även om kunden kommer in flera gånger i veckan ska han hitta nya prylar. Varje gång.
Under rundvandringen stannar jag till vid cyclocross-cyklarna. Tolv olika modeller finns i butiken. Enligt Per-Åke kan det vara nästa trend.
– Det är en klockren allroundcykel, perfekt för folk som inte kan bestämma sig för en racer eller en hybrid. Cyclocrossen fungerar på grusvägar och det går att sätta på skärmar. Vill man träna landsväg är det bara att byta däck, säger Per-Åke.
Av de cirka 1.600 cyklar som årligen lämnar Cykelcentrum är de flesta standardcyklar, följt av mtb och crosscountry. Försäljningen av trekkingcyklar börjar närma sig men har en bit kvar. Per-Åke säger att även om standardcyklar utgör volymen är det inte lika kul att sälja sådana cyklar som det är att sälja en fräsch mountainbike. – Standardcyklar är inte tekniskt avancerade om man jämför med en mountainbike. Jag är livrädd för att bara sälja standardcyklar i butiken. Per-Åke håller stenhårt på att butiken ska ha många trekking-, mtb- och dirthojar. Helt enkelt cyklar som kan gå sönder om de används hårt, så att verkstaden får något att göra. En treväxlad cykel kanske får en punktering som värst.
– Visst är det viktigt med standardcyklar. Men vi försöker få folk att cykla mer aktivt och välja en roligare cykel, säger Per-Åke.
Med 1.600 sålda cyklar tillkommer en hel del service. Första året innebär fri service, vilket betyder att kunden får komma tillbaka så mycket hon vill och behöver. Rekommendationen är dock ett besök efter tre månader och ett besök efter ett år. Någonstans mellan 70 och 80 procent av alla sålda cyklar kommer tillbaka på kontroll.
– Det är värdefullt för oss att få se cyklarna efter tre månader. Dels kan vi se om vi monterat något dåligt, dels kan vi se hur cyklarna håller. Det är full fart i verkstaden och Fredrik, som är den som har jobbat kortast tid på Cykelcentrum, har uppenbarligen skött sig exemplariskt. En kund har varit förbi med tårta som ett bevis på sin uppskattning för god service.
– Och då är Fredrik bara nybörjare, säger Per-Åke med ett leende. Cykelcentrum har åtta anställda, varav sex jobbar heltid och en är säsongsanställd, plus killen som enbart jobbar med att montera nya cyklar.
– Cyklarna ska vara så klara att vi här i butiken bara gör en sista koll innan kunden cyklar iväg, säger Per-Åke.
Sedan har de en kille som frilansar med alla hjulfixningar och hjulbyggen, samt dämpargaffelrenoveringar.
– Det är mycket bättre att någon sköter det på kvällarna så att vi kan ge kunden det fixade hjulet dagen efter. Han bygger flera hundra hjul per år och renoverar minst lika många, säger Per-Åke.
För att hålla personalen uppdaterad åker de på Eurobike för att se nya prylar och kommande trender. Dessutom kommer leverantörer till butiken för att köra utbildningar på bromsar och gafflar.
– Meka är vi så bra på att vi lär varandra ganska mycket också, säger Per-Åke. Vi har jättebra anställda, vår personal är kanon. Utan dem går det inte alls. Det funkar väl så bra just för att de är entusiastiska cyklister. Det märks att Per-Åke är glad i sin personal. Han talar hela tiden om Vi. Cykelcentrums kunder är rejält pålästa och kan sin sak, oavsett om det gäller standardcyklar, racer eller mtb. Då går det inte att personalen står svarslös. Sortimentets bredd gör att det nästan är för mycket begärt att alla i personalstyrkan ska kunna allt. Alla ska dock kunna vara överallt i butiken samt i verkstaden.
Företagets ekonomi sköts av Per-Åkes pappa.
– Det är nog tur för mig, säger Per-Åke på brett dalmål. Han är pensionär men har tidigare varit ekonomichef åt SSAB. Han har alltid skött papprena, annars skulle det nog inte ha fungerat. Han har koll på ekonomin och kan komma in till mig och säga att jag inte får köpa in mer prylar. Så det är egentligen pappa som bestämmer.
Cykelcentrum i Borlänge startades 1987 av den då 17-årige Per-Åke Pettersson som fick förfrågan om han ville driva cykeldelen i sportbutiken där han jobbade extra. Han fick ett lån av sina föräldrar på 30.000 kronor som startkapital. Två år senare när Per-Åke gick ut skolan började han köra cykelbutiken på heltid. För åtta år sedan flyttade Per-Åke till de lokaler som Cykelcentrum nu ligger i. Per-Åke är nöjd med hur det har rullat på under åren även om det har varit mycket jobb för lite pengar. Att ha ett kul jobb är enligt honom viktigare än att bli rik.
Framtidsplanerna innefattar en expansion av butiken när ytterligare 220 kvadratmeter adderas till de befintliga 280. Per-Åke vill helt enkelt få plats för mer varor. Cykelcentrum märker inte av någon lågkonjunktur, eller?
– Nej, vi har tvärtom haft en jättebra vinter. Fast det är ju svårt att säga något om cykelsäsongen, den har ju inte börjat ännu. Hittills i år har vi sålt mer dyra cyklar. Fjolårscyklar med nedsatt pris säljs i och för sig också, men främst cyklar som kostar över 10.000 kronor. Det är ungefär samma trend som i fjol. Om man ser tillbaka så brukar cykel öka i försäljning i lågkonjunkturer. Man måste bara se positivt framåt, agera och vara aktiv, säger Per-Åke.
Marknadsföringsmässigt agerar Cykelcentrum genom att annonsera i lokaltidningen samt att de har en aktivitet sista lördagen i varje månad under cykelsäsongen. Då stängs gatan av för trafik utanför butiken. Ett tält får agera butik med extra bra erbjudanden.
– Vi har gjort så här i flera år och det har visat sig vara lönsamt. Vi har provat andra sätt men detta har fungerat bäst. Cykelcentrum är dessutom med och sponsrar den lokala cykelklubben. Det är nog så viktigt att synas där.
Ett par elcyklar står på rad för att testas. Jag passar på att ta en kort sväng och upptäcker direkt hur fantastiskt smidigt de fungerar. Per-Åke berättar att en av de lokala bilfirmorna importerar kinesiska billiga elcyklar som säljs för 5.000 kronor. Detta sätter tyvärr käppar i hjulen för Cykelcentrums chanser att få i gång någon större försäljning av elcyklar för tillfället.
Ytterligare orosmoln skymtar i horisonten:Biltema ska etablera sig i Borlänge. Per-Åke är mest rädd för att barncykelförsäljningen ska minska dramatiskt under våren. Fast Per-Åke tar det med ro, även när Biltema öppnar så kör han på för fullt i butiken. Han menar att ett bra sortiment och ett gott kunnande ska kunna hålla kvar kunderna, i alla fall de som vill ha en riktig cykel. Själv halkar jag försiktigt tillbaka till järnvägsstationen med mycket större lust att köpa en ny cykel än på många år.
Av: Fredrik Gustafsson