Livet enligt Pi

Pi Olsson har sin identitet i naturen och sporten. Så tillvida att han tycker lika mycket om att sitta i gammelskogen och konversera med kattugglor som att hänga på stammiscafét och kolla in italiensk fotboll.

Textil, sport och friluftsliv är den ultimata kombinationen. I alla fall för den som alltid har fängslats av såväl utsökta material som djupa trollskogar. För Pi hänger de båda ihop. Passionen för kläder startade redan i barnaåren då han kände och klämde på vackra tygting i kompisars föräldrars butiker inne i stan. Många vuxna i omgivningen befann sig i klädbranschen, några av dessa startade en gång klädmärket Marc O´Polo. Nu sitter han själv som ansvarig för Patagonia i Sverige på kontoret med vidunderlig vy över stockholmska Saltsjöns glittrande vattenyta. Mer rätt kunde han knappt hamna.

– För mig har det blivit en total fascination för material och kvalitet, ja, helheten – alltifrån råvaran ända tills då plagget kommer ut i butik, säger Pi där han sitter i den röda soffan med utsikt mot Djurgården och Valdermarsudde.

Vandringen fram till idag har varit något brokig. Efter en 14 månaders backpackingresa i slutet på 80-talet ramlade han in som säljare på dagligvarufirman Kavli. En marknadsekonomiutbildning, ett antal olika jobb, en webbshop och en uppstart av varumärket Mammut senare landade Pi till slut i Finn­boda hamn i Stockholm.

Passionen för sport började redan då Pi som sexåring gick med i med Nacka Hockey. Träningen ledde till elitsatsning och till slut medverkan i TV-pucken, en stor tid i hans liv. Lumpen i Arvidsjaur blev slutet för hockeyeran. Under det nya millenniets början återkom intresset för lagspel då han och ”de gamla rävarna” samlades för att spela fotboll på B-lagsnivå. Numera hänger han gärna på det italienska Café Dello Sport på Södermalm där han kollar på tv-sända Serie A-matcher. Dragningen till den sydländska kulturen och sporten anammade han under tiden då han jobbade med italienska varumärken och då frekvent besökte landet.

– Den italienska fotbollen är så enormt taktisk, lite som industridesign, vacker och funktionell, kommenterar han.

Själv sysslar han med allt det som Patagonia kan förknippas med: skidåkning, klättring, hiking, ski-touring och även kajaking, segling och mountainbiking. Högt uppe på fjällen, ute på öppet hav, djupt inne i skogen. Uppväxt ute på vattnet med segelbåten har fascinationen för naturen och skogen smugit sig på under åren.

– För mig handlar det om att känna rytmen med naturen och att anpassa tempot till den.

Förutom fjälltopparna är Erstaviksskogen i Pis egna hoods en av favoritplatserna. Han berättar om hjort, älg, räv och lo som strövar omkring bland granarna och om ett tillfälle då han i -12 grader satt och konverserade med en kattuggla.

– Att vara nyfiken på sin näromgivning är riktigt kul.

Att kärleken till hemstaden är stor märks tydligt. Stockholm innebär en ljuv förening av natur och arkitektur. Själv gillar han Skansen, ett självklart mål där han med sin son Casper varit oräkneliga gånger. Och att strosa runt i sidogränderna i Gamla Stan, känna historiens vingslag och föreställa sig vad som en gång kan ha utspelat sig där. Känslan för arkitektur och design ger sig till känna hemma i lägenheten där han gärna planerar kök och ritar möbler såsom kommoder och små bord.

– Industridesign är spännande med produkter som tilltalar ögat fast det är 100 procent funktionellt.

När samtalet börjar närma sig mot sitt slut konstaterar Pi själv något förvånat att allt verkar hänga ihop: sport, natur, textil, arkitektur och design är en helhet. Drömmarna finns om att utveckla egna affärsidéer. Kanske ett rent textilvarumärke och ett butikskoncept med tillhörande hotellverksamhet långt borta på en avlägsen plats.

– Den humana biten och omhändertagande av andra människor är oerhört viktigt. När allt kommer omkring handlar mitt jobb om att människor ska må bra och vara ute och röra på sig.

Livet enligt Pi Livet enligt Pi

[ajax_load_more seo="true" single_post="true" single_post_id="6564" single_post_order="previous" single_post_target="#main" post_type="post" scroll_distance="-500" pause_override="true"]