När någon säger Samsonite är det i första hand bilden av plastresväskor på hjul som poppar upp i medvetandet. Det är på gång att förändras nu när Samsonite satsar på outdoor.
Konkurrensmässigt är outdoormarknaden väldigt hård. Det är ändå inget som skrämmer Samsonite. Tvärtom är outdoor en marknad där de känner att deras produkter snabbt har accepteras. Att ge sig in i outdoor är dessutom ett sätt att introducera Samsonite för en ung målgrupp i ett tidigt skede i deras liv.
Att locka den yngre generationen med Samsonites plastväskor var inte att tänka på. Alltså krävdes en helt ny kollektion. Sagt och gjort, projektet Outlab by Samsonite var ett faktum.
Samsonite kommer från den traditionella resväskebranschen där produkterna ser likadana ut år efter år, vilket är en stor skillnad från outdoorbranschen där kollektionerna byts ut var sjätte månad. Samsonite är övertygade om att produkterna som presenteras är intressanta för outdoorbranschen, dels på grund av att de kommer utifrån, dels för att de jobbar med ett team som kan outdoor.
Att Samsonite menar allvar blir minst sagt tydligt när jag kliver in i deras monter på Ispo. Stor, ljus, med mycket limegrönt och stora härliga bilder på lössnöbrädåkning. Varje produkt är snyggt exponerad med gott om plats. Jag sitter ner och pratar med Claire De Berzenac som är ansvarig för marknadsföringen runt Outlab och är Samsonites kvinna på plats på Ispo.
– Självklart är detta inget som förväntas av Samsonite, säger Claire. Vi är mest kända för våra klassiska resväskor i plast, men det är ändå logiskt att vi går vidare till outdoorsegmentet, med tekniskt kunnande och kvalitetstänket bakom det. Nu har vi ett helt team som bara jobbar med Outlab och outdoorspecifika produkter sedan flera år. Det finns många outdoorföretag som gör kläder, ryggsäckar och lite väskor. Vi gör väskor för outdoorresande, väskor för långa frakter och många produkter med hjul. Prio ett för Samsonite är väldigt lätta och samtidigt väldigt tåliga produkter.
Angående de nya produkternas kundkrets så tror Claire att en hel del av Samsonites gamla kunder även kan lockas av det nya segmentet. Detta för att folk dras mot ett mer ledigt utseende och att många av Samsonites trogna kunder letar efter en mer dynamisk produkt.
Produkterna har en ung teknisk look men samtidigt en unik modelook. Numera vill folk inte bara ha en produkt som fungerar på resor och i outdoorsammanhang, väskan ska se bra ut också i staden.
– Saken är den att vi drar till oss en helt ny kundkrets – en för oss yngre kundgrupp. Det är ungdomar som kanske känner igen märket på grund av att föräldrarna har Samsonite, säger Claire. Detta är självklart både på gott och ont, alla ungdomar vill inte ha samma märke på väskan som mor och far, men nu finns väskor som passar den yngre målgruppen vilket gör att Samsonite når till fler generationer.
Samsonite startade att göra resväskor 1910 för dåtidens resenärer som var en skara modiga äventyrare. Att resa i början på 1900-talet ställde hårda krav på både resenärer och bagage. När Samsonite år 2007 klev in i outdoorsegmentet och tog med sig sina 97 års kunnande av resebagage var de redan en bra bit på väg. Nu två år senare släpper Samsonite sin andra vinterkollektion i outdoorbranschen, väskorna i serien går under namnet Outlab.
Väskorna är utvecklade tillsammans med bland andra snowboardåkaren Jeremy Jones. X+Winter-serien är produkten av detta samarbete och flera av väskorna är verkligen framtagna just för att passa Jeremys extrema liv som kringresande professionell snowboardåkare. Det är slående att flera av väskorna i hans linje är extremt lätta men ändå rejäla. Boardbagen är ett praktexempel, den resande brädåkare som inte vill ha en ljuger¿
En annan äventyrare som har med ett finger i spelet är Fabien Cousteau som har hjälpt till med Sloth-serien – stilfulla och tekniska resväskor för hårda tag. Fabien är sonson till den kände upptäcksresande Kapten Jacques Cousteau. Nytt för i år är att X+winter och Sloth använder sig av materialet Armalite som är ett av världens slitstarkaste. Fibrerna som används är en blandning av bomull och en hightechfiber, vilket ger ett tyg som ser ut som jeans men är starkare än läder. Detta smått fantastiska material som Samsonite är ensamma om att använda i outdoorresväskor har ett förflutet inom militären, offshore och rymdindustrin. X+winter har just detta tyg och hjulen på väskorna är gjorda för offroad och ser ut lite som traktordäck, inga inlineshjul som bara fungerar på slätt underlag. Outlab-väskorna känns funktionellt genomtänkta och samtidigt trendiga.
Tredje linjen väskor från Outlab heter Median och där finns allt från skidfodral till laptopväskor. Alla väskorna är gjorda för att fungera för tufft användande men ändå vara snygga nog för stadsbruk.
Givetvis finns även miljön med i tankarna. På den ekologiska sidan jobbar Samsonite med en serie väskor under namnet Terrea där minst 86 procent av produkten är från återvunnet material. För vissa produkter är det upp till 95 procent vilket är väldigt högt för väskor generellt. I hjulhus och draghandtag har återanvänd plast blandats med träflis för att göra återvinningen enklare.
– Alla produkter i Terrea-linjen är 100 procent återvinningsbara, säger Claire med ett brett leende.
Inte oväntat är Claire mycket entusiastisk över samarbetet med Jeremy Jones. Att ett så stort märke som Samsonite samarbetar med en brädåkare är ett tecken på att Samsonite går sin egen väg.
– Vår vinterkollektion i samarbete med Jeremy Jones är självklart något som drar till sig yngre kunder och i sommarkollektionen jobbar vi med äventyraren Fabien Costeau vilket är ytterligare ett steg i vårt sätt att använda våra ambassadörer, säger Claire.
I samma stund som Claire tystnar kliver Jeremy Jones in i montern och presenterar sig artigt. Själv glömmer jag aldrig sekvensen i en gammal snowboardfilm när Jeremy och hans svenske like Johan Olofsson droppas av från helikopter på en extremt exponerad topp i Alaska för att sedan åka ner för en lössnösluttning som lutar mer än lovligt. Att Samsonites produkter fungerar i den miljön spelar egentligen mindre roll för oss dödliga. Däremot att Jeremy reser världen runt 250 dagar per år med väskorna gör att han vet vad som krävs av resväskor för aktiva resande människor.
Av: Fredrik Gustafsson