Norska Skigutane är en raket i sportbranschen. På åtta år har de ökat sin omsättning med otroliga 3.200 procent. Nu ska de erövra Sverige och de ska göra det med skratt och innovationer.
Skigutane har presenterat sig. Under Swesport tillhörde deras monter en av de mest besökta och den vann även priset för mässans snyggaste monter. Dessutom utsågs Kari Traas underställ Curly till Swesports bästa produkt. Skigutanes erövring av Sverige har börjat men den sker inte efter en taktisk plan eller hemlig strategi. Skigutane ska istället vinna Sverige med skratt, norsk charm och innovationer.
Jag träffar gänget från Skigutane i deras monter på Swesport. Gänget består av företagets vd Øyvind Lauritzen, försäljningschefen Erik Hegbom, exportchefen Morten Svarrer och Stefan Cederberg vd på Extrem i Åre. Det är blandade intryck som slår emot mig. Det starkaste är att det här är ett gäng med stort självförtroende men samtidigt skojar de hela tiden med varandra och skrattar ständigt och jämnt. De ser inte direkt ut som affärsmän, men de siffror de presenterar över vad Skigutane har gjort i Norge talar sitt tydliga språk – det här är killar som kan sin sak.
Skigutane började 1989 med att de tog hand om försäljningen av Bula mössor i Norge. Det var företagets enda märke under drygt tio års tid och försäljningen ökade för varje år. När Kari Traa vann OS-guld i puckelpist 2002 iförd en Bulamössa föddes idén om att starta varumärket Kari Traa. Kari själv trodde inte att någon skulle vilja köpa mössor med hennes namn på, men killarna på Skigutane slog vad med henne om att de skulle kunna sälja minst 5.000 mössor det första året.
Kari Traa både förlorade och vann.
Hon förlorade vadet eftersom de lyckades sälja hela 18.000 mössor med Karis namn på, men hon blev samtidigt en vinnare och visste vad hon skulle satsa på när karriären som puckeldrottning tog slut.
Varumärket Kari Traa breddades med kläder, hjälmar och goggles och är idag det av Skigutanes varumärken som både omsätter mest och växer snabbast.
År 2006 köper Skigutane den norska skidfabriken Åsnes då den fått ekonomiska problem. I höstas beslutade de dock att lägga ned Åsnesfabriken och erkänner att det kanske inte var en så bra idé att köpa en skidfabrik.
– Det handlade mycket mer om hjärta än om hjärna, säger Øyvind Lauritzen, vd på Skigutane. Det kändes fantastisk att äga en skidfabrik och Åsnes är ett klassiskt norskt märke. Det visade sig dock vara omöjligt att få ekonomi i att producera skidorna i Norge och därför bestämde vi oss i höstas för att lägga ned fabriken och flytta tillverkningen till Kina och Sverige.
Sverige? Ja, för ett år sedan gick Skigutane in som huvudägare i Årebaserade Extrem. Extrems fabrik är modernare än Åsnes och kan tillverka en helt annan sorts skidor så de får ta hand om produktionen av toppmodellerna och även vara med i att utveckla nya modeller.
Då var vi framme vid dagens datum. Skigutane består av fem varumärken – Bula, Kari Traa, Åsnes, Linken och Extrem – som tillsammans omsätter runt 200 miljoner svenska kronor. Efter framgångarna i Norge satsar de på resten av världen genom att dels satsa på export av Kari Traa och Extrem, dels starta upp ett svenskt försäljningskontor.
– Vi gick in i Extrem av två anledningar, säger Øyvind. Dels för att Extrem gör riktigt bra produkter och är oerhört kunniga och dels för att Åre är ett bra ställe för vårt svenska kontor. Vi har vårt huvudkontor i Voss och de två orterna påminner mycket om varandra och lockar den sorts människor vi vill ha i vårt företag.
Sedan Skigutane gick in i Extrem för ett år sedan har de investerat 16 miljoner kronor i företaget och nyanställt tio personer. Investeringarna är en blandning av nya maskiner och byggnation av ett lager för den svenska marknaden. Nyanställningar har skett inom både produktion och försäljning, men på en post har de inte fått till det ännu.
– Vi söker en vd för vår svenska verksamhet och har fått många bra sökanden, men ingen av dem har velat flytta till Åre, säger Øyvind. Vi fortsätter att leta men kravet på att bo i Åre står kvar eftersom den ansvarige för Skigutane i Sverige måste vilja leva i bergen.
Första året i Sverige har handlat mycket om att bygga upp en organisation som ska klara av verksamheten. En stor skillnad mot Norge har de dock redan upptäckt.
– Det är mycket svårare att få visa upp varumärkena i butiken på det sättet som vi vill, säger försäljningschefen Erik Hegbom. Våra framgångar i Norge beror till stor del på att vi förpackat produkterna på ett snyggt sätt och att butikerna låtit oss skylta upp produkterna i våra ställ. I Sverige är det annorlunda, här vill kedjorna använda sin egen inredning och det gör det svårare för oss. Vi vill fiska där fiskarna finns och har därför satsat på att profilera oss i butikerna.
Extrem som varumärke kommer att förändras en hel del. Stommen som ett skid- och snowboardmärke med produktion i Åre kommer att finnas kvar, men från och med nu ska Extrem bli ett 12-månadersmärke.
– Det stämmer, säger Stefan Cederberg som är vd och grundare av Extrem. Vi kommer att satsa ännu mer på att produktutveckla våra skidor och snowboards men vi kommer också att ta fram en sommarkollektion och satsa mer på mode. Med Skigutanes kunskap om försäljning, trender och produktion så finns det stor potential för oss att växa på sommaren. Skigutanes muskler och framtidstro har gjort det roligare att jobba både dag och natt för att få allt på plats.
Förutom Extrems produkter så ska Skigutane även sälja Bula i Sverige. Försäljningen av Kari Traa sköts som tidigare av Batacuda Trade men distributionen kommer att ske från Åre.
Tillbaka till Norge och Skigutanes framgångar där. År 2000 omsatte de 6 miljoner kronor. Nu är de uppe i 200 miljoner kronor. En tillväxt på 3.200 procent på åtta år kan inte bero på tur och det räcker inte heller med snygga förpackningar och säljande exponering. Vad beror framgångarna på?
– Det är en mängd orsaker som att vi hela tiden satsar framåt med produktutveckling av helt egna produkter, att vi är måna om att butikerna ska tjäna pengar på våra produkter, att vi tar hand om våra befintliga kunder istället för att försöka jaga nya och att vi tror att allt är möjligt, säger Øyvind.
– Jag tror att det finns ett helt annat skäl också, fyller exportchefen Morten Svarrer i. Vi är ett gäng galna människor som har väldigt roligt och det tror jag märks både ut till butikerna och kunderna. Det ryktet vill vi få även i Sverige.
Øyvind var inne på att de tar hand om sina befintliga kunder. I Norge har de tio personer som åker runt och fyller på varor i butikerna och hjälper dem att skylta upp produkterna på ett bra sätt.
Butikerna vet också om att Skigutanes säljare får provision på genomförsäljning i butik istället för på införsäljning. Det gör att de litar mer på säljarna och vet att de kommer att bry sig om dem även efter det att varorna kommit till butiken.
Nu är det Sveriges tur. Målet är att nå en omsättning på 75 miljoner kronor inom fem år. Det är en måttlig ökning med 200 procent.
Av: Martin Willners