Antalet snowboardåkare i backarna är rekordfå enligt färsk statistik och försäljningen droppar konstant nedåt. Att sporten blivit mindre är uppenbart. Hur mår egentligen snowboard? Sportfacks temperaturmätning bidrar till allt annat än dystra besked.
Det fallande intresset för snowboard i Sverige är tydligt. Enligt färska siffror från Slao, Svenska Liftanläggningars Organisation, har antalet brädåkare minskat till hälften jämfört med tiden runt millennieskiftet då runt 20 procent av åkarna i backarna valde snowboard.
Sportfacks försäljningsstatistik från 2008 visar ett tapp för snowboard med 38 procent ned på två år till 18.000 sålda brädor i Sverige. Utbudet i många butiker blir snävare och flera butiker väljer att inte ens ta in snowboard i sortimentet.
Svarta fakta. Men är det verkligen dessa tråkiga siffror som ska återge bilden av snowboard i Sverige? Vi har kollat läget med några av aktörerna i branschen. De är allt annat än tungsinta och pessimistiska.
För Burtons del i Sverige har försäljningen snarast ökat. Ola Nygårds, vd för Del Pupas, berättar att de tidigt tog en väldigt aktiv position med att hitta nya områden. När de snabbt kom igång med mjukvaran hängde hårdvaran med och har ökat varje år de senaste fem säsongerna.
– Mest är det de som inte har fokus som minskar försäljningen, andra fortsätter att öka, men kanske på andra sätt än vad de hade tänkt sig, säger Ola. Det är andra aktörer än vi som har tappat och för detta känner vi stor tacksamhet till branschen. De har satsat sina pengar på leverantörer som satsar på sporten och dess framtid.
– Vi har självklart fått jobba mycket men det är ju roligt när branschen svarar positivt på satsningarna, fortsätter han. Nu ser vi våra varumärken i modemagasin vilket vi inte har sett på många år. Det ger större efterfrågan hos kids som annars inte har intresse för sport överhuvudtaget.
Kvalitet och kunnande är nyckelord enligt Ola. Hängivna varumärken som är aktiva i branschen och som investerar tillbaka och hjälper till att bygga sporten långsiktigt är nödvändigt för butikerna att satsa på. Enligt Ola ska butikerna ta det lugnt och köpa starka produktgrupper för att hjälpa alla att säkra intäkter för framtiden. Han pekar på ett par av marknadens nya taggade varumärken som enligt honom definitivt kommer att göra mycket för att sporten ska öka igen.
– Vi såg tidigt att skidleverantörerna tappade fokus eftersom brädor inte sålde sig själv längre, fortsätter Ola. Snowboardsporten blev tidigt drabbad av egenproduktion och klipp, vilket självklart har lett till en snabbare minskning. Det blir inte mycket kvar i kassan för reklam och återinvesteringar till sporten när allt har gått till egen ficka eller till andra områden vid försäljningen.
Burton är enligt Ola aktivt i Sverige genom att anordna tävlingar, tala med media och utbilda personal och butiker om sporten. I butikerna skapar de koncept och spännande ytor såväl med hårdvara som med mjukvara. På så sätt ser det roligare ut för den nya kunden att komma in i sporten. Han påpekar även att kläder, goggles och boots säljer bra – butiken kan tjäna pengar på sporten även om brädorna inte säljer lika bra varje säsong.
På vilken målgrupp ska satsningen ske? Ola talar om fler grupper; dels gamla skibums som tappat intresset för utvecklingen av skidåkningen och som gillar känslan av själen och surfingen i snowboarden.
– Samtidigt, tillägger han, är det många kids som tillkommer. Skate ökar massor och den mest genuina efterliknade sporten på snö är snowboard. Att vi ska satsa på de unga är självklart eftersom det endast är de som kommer att bygga vår framtid. Fler tävlingar och större utrymme för nya förmågor att komma ut i världen är viktigt.
Patrik Lundin på Frontflip med bland annat Nitro, 686 och L1 säger själv att han i flera år har hoppats på att trenden ska börja vända till snowboardens fördel. Nu ser han ett spirande ljus. Flera personer den senaste tiden har rapporterat om en stor ökning snowboardåkare i Åre.
– Jag tror att det håller på att vända, säger Patrik. Det känns verkligen hoppfullt.
Precis som Ola betonar han vikten av att butiker tar in varumärken som verkligen är intresserade av snowboard, där marknadsföringspengarna går tillbaka till sporten. Ju mer pengar som kommer in, desto mer kan göras för sporten, är hans devis. Utbildning av personalen och att ha ett sunt pristänk är viktigt så att butiken inte dignar av varor med röda prislappar. Från sitt håll märker han att butiker lätt droppar snowboard alldeles för snabbt när försäljningen börjar gå nedåt.
– Även om vissa produktgrupper inte genererar pengar måste butikerna har det för att vara intressanta. De behöver det i sitt sortiment. Visar man det inte så säljer det inte.
För att skapa ett glödande intresse för sporten tror han starkt på trender och nyskapande idéer. Som en stor trend nämner han teknologin Reversed Cambered (Rocker) – brädan med en mittsektion som ligger plan mot marken. Från insidan av foten och ut mot ändarna är brädan en aning uppböjd för att ge bättre kantgrepp. Även image som en viktig utgångspunkt: att bygga image kring sporten med team och marknadsföring inom webb, film och tidningar och få fram nya svenska hjältar.
Hans Gerremo från Slao tror precis som de andra att twin tips-åkarna tagit en stor andel av snowboardåkarna. Samtidigt menar han att det från skidanläggningarnas håll känns spännande med nya åkdon och refererar till när han 1984 första gången stötte på snowboard och frågade sig: kan det här verkligen bli någonting i framtiden?
– Om inte twin tips hade funnits skulle andelen snowboardåkare vara upp i 20 procent, siar han.
Att åkandet gått ned trots att många anläggningar investerat i parker med hopp och gjort satsningar för att folk ska känna sig nöjda, som han själv uttrycker sig, har han ingen förklaring på. En sak är säker, kulturen inom sporten är livsviktig för att locka fler användare. För Hans är fler evenemang och paketmöjligheter för ungdomar ett bra alternativ och nämner bland annat Olle Carlssons engagemang i stockholmska Väsjöbacken.
Thomas Löfgren, grundare och ägare av Junkyard.se, ser ljust på framtiden och tror att snowboarden börjar må bättre igen efter en period av sämre hälsa. Han tror att den undergroundstämpel som sporten har fått på grund av nedgången kommer hjälpa till att bygga upp hajpen igen.
En viktig del som butik handlar för honom om att engagera sig och skapa ett intresse genom sponsring och event. Det kan handla om större grejer eller små event i den lokala backen, hålla snow camps eller anordna resor till närmaste bra backe.
– Skidor har haft sina glansdagar och stor hajp med bland annat Jon Olsson, nu börjar snowboard bli mer core igen och bidrar till ett ökande intresse. Nu gäller det att få med media och att alla vi eldsjälar i branschen samarbetar. Sen kommer snöbollseffekten!
Från ett annat butikshåll har Tomas Främberg, sortimentansvarig på Stadium, samma ljusa syn på snowboardens framtid. Han tror att vi väntar en framtid mer lik USA med en 60/40-fördelning av skidor och snowboard i backarna. Redan inom fem till tio år kommer snowboard att ta allt större plats när han ser in i kristallkulan.
– Skateboard är en basvara för alla barn, så i framtiden kommer det att bli naturligt för barn att börja åka snowboard, säger Tomas.
På Stadium är snowboard fortfarande ett självklart fokusområde trots svikande åkarstatistik och en något minskad försäljning. De kör på som de alltid har gjort, enligt Tomas. Han menar att det ligger en fara i att butiker överreagerar och tolkar situationen för drastiskt genom att snabbt dra ned på sortimentet.
– Vår bedömning är att butiker minskar sortimentet hårdare än de borde, säger han. Det är lätt att det blir en snackis i branschen som bidrar till att butiker drar öronen åt sig. Självklart ska de anpassa volymen men om butiker blir misstänksamma bidrar de själva till minskningen.