Herr Kantarell

Said Baumann är som en Duracellkanin - han kör på långt efter det att alla andra somnat in. Det spelar ingen roll om det handlar om att skruva bindningar på ett skidtest, dra historier i baren eller plocka svamp på fjället. Said är kungen.

Said Baumann är en person som gör saker och ting fullt ut. Halvhjärtade försök ligger liksom inte i hans natur. Speciellt gäller det hans favoritsysselsättning – kantarellplockning. När andra nöjer sig med att plocka svamp så att det räcker till att förgylla kvällens köttbit, då plockar Said så mycket att inte ens gårdens stora skottkärra räcker till.

I höstas tog han kantarelljakten till en helt ny nivå genom att ta helikoptern till svampmarkerna. Heliplocking som företeelse var född. Bara Said Baumann skulle komma på tanken.

Saids personliga kantarellrekord för en säsong ligger på 300 liter. Det är vansinnigt mycket svamp och vill du nå samma nivåer krävs det plockning fem dagar i veckan under hela svampsäsongen. Frågan är bara varför han är så kantarellfanatisk.

– För det första tycker jag att det är otroligt roligt, svarar Said, och för det andra så ger det mig den träning jag behöver. Fler skäl än så behövs inte.

De som känner Said blir inte det minsta förvånade när han säger att han vägrar att använda gps för att hitta tillbaka till sina kantarellställen. För er andra ger det en bra bild över en man med principer och som hellre vill leva ett roligt än ett enkelt liv. Han säger också at det inte finns några genvägar för att hitta svamp.

– Du måste leta och du måste ha tålamod. Det räcker inte med att gå tio meter utanför den upptrampade stigen. Du måste gå iväg en bit och sedan stanna upp och verkligen leta, inte bara titta. När du hittar den första kantarellen finns det garanterat fler i närheten, men de där gula fälten som folk drömmer om finns väldigt sällan. En gång har jag hittat den drömmen, då plockade vi 35 kilo på en yta stor som ett par tennisplaner.

När kantarellerna är rensade och ligger där och glänser som guld tillagar Said dem på enklast möjliga sätt – smörstekta med lite salt. Vill han krångla till det så blir det antingen en kantarellomelett eller en toast med kantareller och Västerbottenost. Said är en vän av det enkla livet.

Det enkla livet lever Said i Åre. Han bor med sin fru Gertrud en bit upp på höjden och vintertid driver de tillsammans Idet i Björnen. Det är en liten restaurang vid foten av Förberget där längdspåren börjar och slutar. Gertrud och kompanjonen Birgitta står för maten medan Said är ställets allt-i-allo.

– Jag diskar, fixar saker som gått sönder, pratar med gästerna och försöker vara så mycket ur vägen jag bara kan, säger Said.

Said Baumann är också ansvarig för Salomons utbildningar och tidigare var han märkets säljare i fjällvärlden. Han är därför ett välkänt ansikte i branschen och många har skrattat åt hans väloljade uttryck. Jag själv var tvungen att lämna en föreläsning under Sportakademin för två år sedan då jag inte kunde sluta skratta efter Saids underbara jämförelse av Lindvallens Gustavbacken på morgonen och eftermiddagen.

”På morgonen är Gustavsbacken slät som en barnrumpa och då fungerar korta pistskidor hur bra som helst, men på eftermiddagen är backen lika uppkörd som en gubbröv och då är korta skidor inte lika roliga.”

Som säljare av Salomonprodukter fick han en gång, under en stor samling med Sveriges skidlärare, frågan om vad han trodde om carvingskidor. Då hade Salomon ännu inte hoppat på carvingtåget och Said stöttade sin arbetsgivare genom att svara ”Nej, det där med carvingskidor tror vi inte på.”

Ett annat exempel är när han skulle sälja snowboards för första gången – ett sortiment han inte direkt hade stenkoll på. Han öppnade med att säga ”Vi har två sorter – röda och blå.”

Saids alla fantastiska citat har lett till att det bildats en Facebookgrupp med namnet ”Jag känner Said Herbert Baumann” I dagsläget har den 80 medlemmar som delar med sig av sina minnen av Said. Det om något är ett bevis på att han är en omtyckt person. Gå med du också och fyll på arkivet med odödliga citat.

Herr Kantarell Herr Kantarell