Intersport i Ängelholm var förra årets Bauer Pro Shop inom ishockey. Det blev den genom ett stort sortiment, hängivna säljare och Kenny Jönsson.
Ängelholms ishockeyhistoria börjar på 60-talet. Då bygger pollenkungen Gösta Carlsson en rink i staden och bygger upp ett proffslag som bland annat bestod av Uffe Sterner. Därmed sattes den skånska ishockeylavinen igång. Lavinen och Kenny Jönssons Rögle BK hade den 12 november 2008 en andra plats i Elitserien!
Bröderna Richard och Joachim Andersson äger butiken ihop och delar på allt från ansvar till framgångar. Inne i det trånga men hjärtliga personalutrymmet hänger en liten whiteboard där de och resten av butikspersonalen skriver ner olika kommentarer från kunder som: ”Den tar i stortummen.”
Det är i den kulturen som Intersport i Ängelholm har tagit sig fram och gjort sig ett namn bland ishockeyspelarna i nordvästra Skåne. I området finns fyra lag: Rögle BK, Jonstorp IF, Helsingborg Redskins och Åstorp Grizzlys. Intersport i Ängelholm är huvudleverantörer av ishockeyartiklar till Rögle och Åstorp. Bara i Rögle finns nära 400 aktiva ishockeyspelande killar och tjejer. Det gör att det säljs en och annan ishockeyklubba under året. Bröderna förklarar att det därför är viktigt att ha varumärkena som seniorerna spelar med i butiken eftersom det är dem juniorerna efterfrågar.
– Ett av våra signum är att vi har ett väldigt brett sortiment och ett stort lager. Det gör att kunderna i regionen vet att de kan komma hit och få med sig en komplett målvaktsutrustning när de lämnar butiken. Det är sällan vi behöver beställa hem en vara. Det skapar ett förtroende hos kunderna och det sprider ryktet i ishockeykretsarna: ”Åk till Ängelholm. De har grejerna hemma”, säger Joachim som sedan mitten av 90-talet har drivit sportbutik ihop med brorsan Richard.
Intersportbutik blev de 1996. Ett och ett halvt år tidigare hade bröderna snappat upp ryktet att Intersport planerade att etablera sig i Ängelholm. Bröderna insåg att det var ett krig de inte kunde vinna. Istället kontaktade de föreningen som sa: ”Skaffa större lokaler i A-läge så kan ni få bli medlemmar”.
Idag är Intersport en toppmodern butik på 750 kvadratmeter. Butiken har ”stora” A-läget där den ligger på Ängelholms gågata precis vid stadens hjärta: Stora torg.
Richard och Joachim förklarar att de vårdar det hårda sortimentet ömt och arbetar fokuserat med lagsporter som volleyboll, innebandy, fotboll och ishockey.
– Vi vill inte krympa den delen. Lagidrottarna är mycket viktiga kunder för oss. Till exempel så har Ängelholms volleybolldamer den näst största ungdomsverksamheten här i kommunen. Daniel Lindgren är vår klubb- och företagssäljare och han arbetar med det på heltid, säger Joachim.
De har också klubbavtal med alla ishockeyklubbar i närområdet. Det gör att de kan snabba på hockeyaffärerna inne i butik eftersom de slipper tröttande prisdiskussioner.
– Vi får också beröm av föräldrarna för att vi har både billiga och dyra kompositklubbor. Det, och att vi verkligen försöker sälja rätt produkt till rätt användare. Många ungdomar ska inte ha de värsta klubborna. De har inget nöje av dem. För många går det bra med en träklubba, säger Joachim.
Bauer, Reebok, Jofa, TPS, Easton och I-Tech som Bauer köpt upp, är varumärkena bröderna jobbar med.
– Vi tror starkt på Bauer och deras design. Deras skridskodesign har lyft vår skridskovägg, konstaterar Joachim.
Ishockeybenet är viktigt för dem på mer än ett sätt. Dels svarar hockeysortimentet för 10 procent av omsättningen i butiken och för över hälften av företagsförsäljningen. Dels är butiken sponsorer av både ishockeylag och är aktieägare i stans nya arena. Det gör att befolkningen i Ängelholm känner att deras lokala sportbutik står bakom stadens stolthet.
– Folk har varit hockeygalna länge i Ängelholm men när Kenny Jönsson kom tillbaka ökade hysterin till orkanstyrka. Idag kommer 2.000 personer på Rögles träningsmatcher, säger Joachim.
Exakt hur stor företagsförsäljningen är i kronor och ören vill de inte berätta, men får Sportfack gissa så säljer de nog ishockeyprylar för över fem miljoner kronor om året. Och mer lär det bli nu när Rögle är i Elitserien och tränar två gånger per dag – det sliter på materialet!
Ängelholmarna satsar som sagt ordentligt på hockeysegmentet. Redan veckan efter midsommar packar bröderna och hockeysäljarna upp höstnyheterna och ser till att butikens hockeyavdelning är i topptrim.
– Det är mycket pengar i ishockeysegmentet, konstaterar Richard.
Butikens rykte lockar ishockeykunder från såväl Småland som Halland. Resten av kunderna kommer från kommunen och Bjärehalvön där Torekov och Båstad ligger. Butikens fyra hockeysäljare kan ämnet ända ut i skäret. Alla har spelat ishockey och två av dem jobbar även som ishockeydomare.
Bröderna var nyligen över i Toronto och besökte Bauers state of the art-butik. De berättar att de blev hänförda av det extrema utbudet men säger också att även om butiken var tio gånger större än deras butik så tycker de ändå inte att de själva ligger så långt efter i känsla. En känsla som skulle kunna beskrivas som luft, ordning och reda. Luft i innebörden att kunderna inte ska kvävas av mängden varor. Istället ska kunderna kunna röra sig fritt och lugnt botanisera i utbudet. En kund ska till exempel inte behöva slita ut en jacka ur hängarstället, utan jackor och annat ska enkelt gå att lyfta fram och hänga tillbaka.
– Den mekaniska försäljningen underlättas av ordning och reda. Kunderna kan själva plocka på sig varorna utan aktivt säljstöd, säger Richard.
– Det här är vår viktigaste mekaniska kommunikationskanal, säger Joachim och håller upp Helsingborgs Dagblad som kommer ut i tre olika och regionala editioner.
Butiken deltar givetvis i Intersportkampanjerna och sponsrar lokala föreningar inom olika idrotter.
– Vi arbetar också kontinuerligt med att få alla som arbetar hos oss att inse att kunderna är våra ”chefer” och att det är de som betalar våra hyror och löner, säger Joachim.
För att hålla uppe säljglöden arbetar bröderna med interna säljtävlingar. I våras gick tävlingen ut på att sälja bäst i sex olika produktkategorier. Tävlingen drev på försäljningen bra.
– Vinstpriset behöver inte vara så stort eftersom alla här är tävlingsmänniskor så vinnaren kan till exempel få en flaska fint vin, säger Richard som hellre ser att de anställda vinner eftersom han lever i en win-win-situation när butiken säljer bättre.
Av: Tore Tobiasson