Vi måste se till att pendeln inte slår över

Team Sportias vd Tommy Andersson är inte orolig för att sportbranschen kommer att drabbas speciellt hårt av den kommande lågkonjunkturen. Tvärtom tror han att det kan vara bra för branschen att verklighetsförankra prognoserna.

Tommy Andersson haltar fram i korridoren på Team Sportias huvudkontor i Mölnlycke. Haltandet beror inte på att han är tyngd av den ekonomiska kris som dominerar nyhetssidorna och tv-sändningarna i mitten av oktober. Haltandet beror istället på att Tommy fick en ny höftled inopererad för sju veckor sedan och nu är han på väg tillbaka som vd på heltid.

Egentligen lämnade han aldrig arbetet, han bara bytte kontoret mot sjuksängen och hemmet. Istället för dagliga frågor har han kunnat ägna mycket tid åt att försöka förstå den ekonomiska kris som seglat upp. Trots att han är en ekonom i botten så har han svårt att förstå de starka reaktionerna och han har heller ingen aning om ifall den ekonomiska krisen kommer att bli långvarig och ännu värre eller om det snart ska vara över.

På väg mot lunchrestaurangen får Tommy flera ryggdunkningar och frågor om hur han mår. Han är en omtyckt person i kedjan, en trygg ledare att luta sig mot då det skakar. Tommy har återhämtat sig snabbt efter höftledsbytet och säger att han mår bra. Den självklara följdfrågan blir hur svensk sporthandel mår.

– Jag tror att svensk sporthandel mår bra. Det har varit ett bra 2008 även om det inte blir lika fantastiskt som 2007, men en ökning med några procent ska det nog sluta på för sportbranschen som helhet.

Hur kommer sporthandeln att påverkas av den här lågkonjunkturen?

– Alla kommer att påverkas om den blir långvarig, men historiskt sett har sporthandeln klarat sig bra. När folks disponibla inkomst minskas så förändras deras inköp, men det mesta som säljs i sporthandeln är behovsbaserat och de flesta köper nya löparskor för att de behöver det – inte för att det är kul med nya skor. Just behovet tror jag är avgörande för att sportbranschen inte dras med i en lågkonjunktur och också anledningen att vi inte får någon större medvind när det är högkonjunktur.

Förändras försäljningen i sporthandeln under dåliga tider?

– Till viss del gör den det. Jag tror att ett segment som rena streetprodukter, produkter utan att tydligt behov, kommer att minska i försäljning. Däremot förändras inte prisbilden nämnvärt. De som köper dyra produkter gör det för att de har gott om pengar eller för att de vill ha bästa möjliga utrustning för sitt intresse. De kommer inte att köpa en produkt ur ett lägre prissegment om deras privatekonomi blir försämrad, snarare väntar de till dess att de får råd med den produkt de vill ha. Dyra produkter som riktar in sig mot ungdomar kan minska i försäljning eftersom ungdomar påverkas mer än äldre när det är ett ekonomiskt kärvt klimat. Det är ungdomarna som drabbas hårdast av arbetslöshet och många väljer att utbilda sig och då är det ofta tufft ekonomiskt.

Märker ni av någon oro bland era medlemmar?

– Nej, inte på grund av det som har hänt den senaste månaden. Däremot har inköpen till 2009 varit lite försiktiga, men det såg vi redan före bankkrisen. Det är alltid så att pendeln slår tillbaka ganska kraftigt vid de första tecknen på minskad försäljning, ingen vill bli sittande med för stora lager. Vår uppgift är att se till att pendeln inte slår över för mycket. Det är fortfarande en tillväxt i sportbranschen och då ska butikerna inte bromsa för mycket. En avstämning mot verkligheten är dock bara sunt.

Vad gör ni som kedja för att stötta era medlemmar just nu?

– Det är inte annorlunda idag mot för ett år sedan när det bara var uppåt i handeln. Det är vår skyldighet at hjälpa till och vi försöker ge våra butiker så mycket verklighetsförankrad information som möjligt. Vi stöttar med personal och råd, men skulle någon butik få så svåra ekonomiska problem att butiken inte går att rädda så kommer vi inte att gå in och ta över den. Hela vår verksamhet bygger på att butikerna drivs av lokala handlare med engagemang och entreprenörsanda. Vi ska inte äga och driva några butiker centralt.

Vilka åtgärder ska en butik vidta om lågkonjunkturen blir långvarig?

– De stora kostnader en butik har är inköp, personal, hyra och marknadsföring. Hyran går inte att påverka om det inte är tid för en hyresförhandling och det är fel strategi att bli defensiv och spara in på marknadsföringen. Då återstår inköp och personal. Ett sätt att minska sina kostnader kan vara att se till att hela tiden ha rätt mängd personal i butiken. Effektivisera personalbeläggningen helt enkelt. Mest finns dock att hämta genom att minska på lagret i butiken. Idag binder de flesta sportbutiker väldigt stora summor i ett stort lager och det är helt rätt när det är låga räntor och bra tider. Nu när räntorna har stigit så finns det mycket pengar att spara genom att få ner lagervärdet. Det är därför som butikerna är lite försiktiga med sina inköp för nästa år.

Finns det någon risk att bankerna kommer att minska sina krediter?

– Om din butik har en bra betalningshistorik så tror jag inte att det behöver bli några problem. Det gäller att ha en bra dialog med sin bank och visa vilka åtgärder ni planerar för eventuellt sämre tider. En minskning av lagret kommer till exempel att uppfattas positivt av banken.

Ändras ditt och Team Sportias arbete i en lågkonjunktur?

– Nej, vi har sedan tidigare en lågsiktig plan för att utveckla Team Sportia som vi följer. Kanske får vi anstränga oss ännu mer för att nå våra mål om det blir en långvarig lågkonjunktur men vi har inte för avsikt att ändra på vare sig mål eller tidsplan.

Finns det något bra med en lågkonjunktur?

– Det är inte bra att folk förlorar sina jobb och att företag går omkull, men visst finns det bra saker med en lågkonjunktur. Det är bra att folk förstår att det inte finns obegränsade medel och att det inte går att bygga en tillväxt på lånade pengar. Det är också bra att företagsledare måste verklighetsanpassa sina prognoser för att få verksamheten i balans. Det är också bra om sportbranschen kan rensa lite i sina lager så att för mycket kapital inte binds där.

Hur kommer 2009 att bli för sporthandeln?

– Jag tror att vi kommer att landa på ungefär samma siffror som i år. Ett år utan tillväxt alltså, men heller inget ras. Sportbranschen kommer att klara sig bra, jag tror att det blir värre för möbel- och elektronikhandeln.

Av: Martin Willners

Vi måste se till att pendeln inte slår över Vi måste se till att pendeln inte slår över Vi måste se till att pendeln inte slår över